У Чернівці з Парижа привезли бібліотеку академіка Жуковського

У Чернівці з Парижа привезли бібліотеку академіка Жуковського

10.01.2015, 14:27

31 грудня у Чернівці привезли приватну книгозбірню академіка, вченого-україніста Аркадія Жуковського.

Згідно з заповітом науковцям, саме нашому місту повинні були передати його особисту бібліотеку, разом з книгами Науковій бібліотеці Чернівецького національного університету передали також фотоархіви, грамоти, рукописний епістолярій академіка тощо. Передання книг з Франції до Чернівців стало можливим завдяки сприянню Чернівецької міської ради та окремих депутатів-підприємців.

Про особливості подорожі бібліотеки-подарунку з Парижу великого до «Маленького Парижу» розповіла професор, проректор ЧНУ Тамара Володимирівна Марусик:

«Це дуже цінний подарунок для нашого університету – від нашого славного земляка Аркадія Жуковського. Як відомо, він очолював Наукове Товариство імені Шевченка в Європі. Відповідно до заповіту, донька мала передати бібліотеку Чернівецькому національному університету. Вона приїжджала, коли в Чернівці привезли прах Аркадія Іларіоновича. І ось тепер бібліотека доїжджає до нас.  Що входить в цю бібліотеку? Ну, у Аркадія Жуковського було багато різноманітної літератури. Напевно. більше історичної та діаспорної. Донька лише сказала, що там зо 50-60 коробок з книжками. Опису немає. Оскільки приїзд цього цінного вантажу очікується 31 грудня (і невідомо коли саме він прибуде, бо ж не знаємо, як швидко все оформлять на кордоні, плюс погодні умови), то цього дня директор університетської бібліотеки має прийняти подарунок. А після Нового року передану літературу упорядкують, щоби згодом урочисто показати цей безцінний подарунок. Насправді цінність цієї бібліотеки важко оцінити, бо ж там можуть бути і якісь раритетні видання, інші цінні екземпляри. Деталі будемо знати після проведення відповідного аналізу».

Серед унікальних видань – факсимільне видання «Требника» Петра Могили.

Всього отримали понад 2000 книжкових екземплярів, точнішої цифри поки не називають, адже робота над опрацюванням отриманого книжкового фонду тільки ведуться.

Історична, філологічна наукова та науково-методична література (українською, англійською, французькою та ін.мовами), колекція художньої літератури (в тому числі й рідкісних видань) – усе це вже невдовзі потрапить у вільний доступ до читачів бібліотеки.

Як розповів директор головної університетської книгозбірні Михайло Зушман, це направду розкішна книжкова колекція, подарунок для книголюба. Всі екземпляри дбайливо збережені.

- Ми отримали близько двох тисяч одиниць книгозбереження, - розповів директор Наукової бібліотеки Михайло Зушман. - Точних підрахунків поки не вели, оскільки опрацювання отриманих фондів тільки розпочалося. Можу лише сказати, що помітно: власник цих книг був не тільки людиною енциклопедичних знань, але і справжнім книголюбом. Всі екземпляри у дуже хорошому стані – їх ретельно берегли. Але вони читані, це не придбаний елемент декору. Неозброєним оком видно, що кожна книга жила своїм життям – її читали.

Як тільки завершиться робота над реєстрацією і впорядкуванням книг фонду Аркадія Жуковського, вони стануть доступними для читачів Наукової бібліотеки, повідомили на офіційному сайті ЧНУ.

Матеріл з сайту chv.tv та fakty.cv.ua

1