У Чернівецькому університеті проводять дослідження світового рівня

У Чернівецькому університеті проводять дослідження світового рівня

03.12.2018, 18:46

У Чернівецькому університеті ім. Юрія Федьковича не лише готують наукові кадри, а й проводять дослідження на світовому рівні. Один з пріоритетних напрямів досліджень — кореляційна сингулярна оптика. Доказом актуальності цієї царини наукового пошуку є присудження цього року Нобелівської премії з фізики Артуру Ешкіну "за проривне досягнення в галузі лазерної фізики" — створення оптичних пінцетів, що можуть рухати молекули і наночастинки в просторі під дією лазера. Їх використання вже істотно вплинуло на розвиток нанофізики, відкрило можливості справді доленосного біомедичного застосування оптики тощо. Над аналогічними науковими проблемами і застосуванням результатів досліджень у різноманітних технологіях працюють і вчені ЧНУ.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Олександр Демченко, професор, завідувач лабораторією нанобіотехнологій в Інституті біохімії ім.А.Палладіна НАНУ. За його словами, уже впродовж 25 років міжнародні тематичні конференції з кореляційної оптики відбуваються що два роки саме в Чернівцях. Організаційну й фінансову підтримку їм надають Міжнародне товариство інженерів-оптиків, Оптичне товариство Америки, Міжнародна комісія з оптики, Європейське фізичне товариство та інші поважні організації

"Закордонні поїздки аспірантів і молодих науковців, часом тривалі, тут відбуваються досить часто. Вони потрібні для підтримання високого наукового рівня і якості навчальної роботи. Цікаво, що тут закордонні поїздки не розвалюють, а зміцнюють творчі колективи. Протягом 2017—2018 років таких поїздок було 47. Попрацювавши в іноземних лабораторіях, молоді люди могли зробити свій вибір. Але додому повернулися всі!", — зазначає автор. Він підкреслює, що університет і вчені, які викладають у ньому, мають високий індекс Хірша.

Детальніше про здобутки ЧНУ читайте у статті Олександра Демченка "Наука у провінційних університетах? Вона існує!" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

 ЗА МАТЕРІАЛАМИ: DT.UA

 

1