У чернівецькому окружкомі засумнівалися, що Михайлішин сам підписує документи

У чернівецькому окружкомі засумнівалися, що Михайлішин сам підписує документи

28.09.2012, 02:45

Учора, 26 вересня 2012 року, 201 ОВК провела два своїх засідання поспіль. На першому вона привела до присяги двох нових членів ОВК (Андрія Сокольника від Ліберальної партії України та Олексія Федорова від Політичної партії «Руська Єдність»), розглянула скарги і звернення, а також утворила дільничні виборчі комісії - у складі голів, заступників, секретарів та членів комісій. Одразу після закриття першого засідання ОВК розпочала наступне засідання, із одним питанням на порядку денному: внесення змін до персонального складу окремих ДВК.

Відповідно до отриманих від суб’єктів подання подань про заміну членів ДВК голова ОВК спочатку зачитував кожне подання (зокрема, назвав Радикальну партію Олега Ляшка, яка замінює 54 члени ДВК), але потім за рішенням комісії усі зміни проголосували «пакетом». Деякі члени ОВК при цьому були проти такої поспішності, пропонували розглянути питання більш детально.

Сьогодні, 27 вересня, спостерігач ГМ ОПОРА прийшов до ОВК щоб ознайомитися з поданнями про заміну членів ДВК та порахувати, який суб’єкт подання скільки членів ДВК замінює на інших. У папці з поданнями усі подання, окрім подання від Комуністичної партії України, були без підписів та печаток. Усього таких подань було 43. Голова ОВК Андрій Румянцев прокоментував відсутність підписів та печаток тим, що це папка із другими екземплярами подань, які потрібні, щоб технічні працівники («комп’ютерщики») могли вносити ці дані до комп’ютерної системи, доки члени ОВК працюють із оригіналами подань. Тобто сталася помилка, і замість папки із другими екземплярами у «комп’ютерщиків» опинилася папка із оригіналами з підписами та печатками. А «комп’ютерщики» на той момент були, як сказав голова ОВК, на обіді, і тому переглянути папку із оригіналами подань немає можливості. Це було близько 14 години. Після 15 години «комп’ютерщики» ще не з’явились і голова ОВК пояснив, що у них відбувається оновлення комп’ютерної системи, із нею зараз працювати неможливо і тому їх не буде години десь до 17 год. Дійсно, один із них прийшов близько 17 години, згодом до нього зайшов голова ОВК і виніс звідти папку із поданнями. При спостерігачеві він переглянув кілька перших подань - там були підписи і печатки, але надати папку для більш ретельного огляду відмовився, тому що з нею мали працювати члени ОВК.

Невдовзі член ОВК Юрій Івашин попросив обидві ці папки, щоб перевірити підписи і печатки та звірити їхній вміст. У цьому йому допомагав заступник голови ОВК Василь Рачинський. У результаті вони встановили:

1. У папці з поданнями без підписів і печаток було 42 подання, а у папці з поданнями із підписами і печатками - 41.

2. Подання Радикальної партії Олега Ляшка наявне лише без підписів та печаток, в іншій папці воно відсутнє, відповідно, у тій папці на одне подання менше.

3. У більшості подань, на думку Юрія Івашина, автентичність печаток викликають сумніви. Є підозри, що вони були надруковані на принтері (зображення pechatka1.JPG, pechatka2.JPG).

4. Юрій Івашин висловив сумнів щодо автентичності підпису кандидата Віталія Михайлішина (зображення pidpys_myhailishyn.JPG).

Голова ОВК припустив, що, можливо, подання Радикальної партії десь є, але його треба знайти, бо з цими документами працювали багато людей, можливо, воно просто десь загубилося. Станом на 18:15 це подання знайдене ще не було.

Якщо подання від Радикальної партії Олега Ляшка надходило лише у варіанті без підписів та печаток - то ОВК не мала права вносити зміни до складів ДВК на основі такого подання. Але вона це зробила учора під час свого другого засідання.

Скоріш за усе завтра, 28 вересня, під час свого засідання (початок о 12:00), ОВК мала б скасувати своє рішення про внесення змін до персонального складу окремих ДВК. А також мала б прийняти нове рішення, із урахуванням лише тих подань, які були оформлені належним чином.

За коментарями звертайтесь:

Назар Тимощук, координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,
063 628 67 71, [email protected]

1