У Чернівецькому ляльковому театрі - недитячі пристрасті: з театру звільнився головний режисер

У Чернівецькому ляльковому театрі - недитячі пристрасті: з театру звільнився головний режисер

29.01.2016, 00:45

Актори не хочуть бути "ляльками" в руках керівництва театру

Недитячі пристрасті у Чернівецькому обласному театрі ляльок. Головний режисер Чернівецького академічного обласного театру ляльок Іван Бутняк заявив на зборах колективу, що звільняється з театру. Причиною такого рішення став конфлікт, що виник між колективом та адміністрацією театру.
 
Річ у тім, що керівництво театру без узгодження з акторами вирішило 31 січня показати лялькову виставу приватній особі, яка мала святкувати день народження своєї дитини в розважальному центрі. Цим, на думку головного режисера, дирекція порушила засади роботи творчого колективу та театру в цілому. Більше того, адміністрація театру примушувала акторів виконати цю вказівку попри їх відмову.
 
– Я не міг дивитися, як з театру роблять комерційну структуру, - прокоментував ситуацію Іван Бутняк. – Я покладав усі сили свого життя і творчості, щоб цей театр хоча б інколи ставав театром, а не тільки комунальним підприємством з обслуговування. В подібній "творчій" атмосфері я не можу продовжувати свій шлях.
 
 
Колектив закладу поділився на тих, хто за проведення вистав приватним особам, решта ж – проти. У чому причина непорозумінь та хто з колективу вирішив покинути театр назавжди далі у сюжеті Ірини Шевчук.
 
Джерело: http://promin.cv.ua/
 
 
- Чи має театр реагувати на подібні замовлення, чи він все-таки повинен бути театром?, - наголосив Іван Бутняк, головний режисер Чернівецького обласного театру ляльок.
 
Акторів обласного театру ляльок запросили повеселити діток в один із розважальних комплексів міста. Звісно, за окрему плату. Щоправда, кошти повинні піти на потреби театру, а не в гаманці лицедіїв, вважає директор: 
 
- А яка проблема, що театр виступить в установі, де ми оформляємо угодою, актом виконаних робіт із фізичною особою. Ці гроші не ідуть у кишеню Василашка, це йде в театр.
 
- Скажіть, будь ласка, ви що, відмовляєтесь працювати там, де тепленько, де комфортно?, - підкреслив Орест Василашко, директор Чернівецького обласного театру ляльок.
 
Дехто таки відмовився. Мовляв, не збираються обслуговувати дітей заможних родин в індивідуальному порядку.
 
- То ми потім будемо працювати на кожних днях народженнях.
 
- Якщо ми справді мусимо грати на дитячих днях народженнях, то давайте вибирати. Інакше нас почнуть, вибачте, у сауни кликати, - обурюються актори.
 
Та працівники театру вбачають у відмові грати інші причини - власну вигоду. Мовляв, деякі актори підробляють саме у тому розважальному закладі, де і відбуватиметься святкування. А тому не хочуть втрачати можливість заробити.
 
Директор же всі претензії категорично відкидає, мовляв, робота на корпоративі законна. А статут театру дозволяє грати не лише в будинках культури, а й на приватних вечірках. 
 
- Прошу проголосувати. "За", "проти", "утримався". Одноголосно, дякую. Вистава 31-го числа у розважальному центрі "Кубик-рубик", чи як він там називається... відбудеться, - сказав директор Чернівецького обласного театру ляльок. 
 
Джерело: ТВА
1