У Чернівецькому драмтеатрі розпочалися репетиції спектаклю “Земля” за однойменною повістю Ольги Кобилянської

У Чернівецькому драмтеатрі розпочалися репетиції спектаклю “Земля” за однойменною повістю Ольги Кобилянської

16.08.2013, 04:13

Режисера запросили з Києва. Це – Мирослав Гринишин, який має за плечима постановки у Києві, Львові та Івано-Франківську, а також відомий тим, що є продюсером театральної компанії “Бенюк і Хостікоєв”. До слова, одну з найзнаменитіших постановок цієї компанії – виставу “Швейк” – поставив саме Мирослав Гринишин. В історію сучасного вітчизняного театру він увійшов як перший театральний продюсер. Перший спільний проект режисера Андрія Жолдака та продюсера Мирослава Гринишина “Не боюся сірого вовка” (1994 р.) з Адою Роговцевою і Богданом Ступкою у головних ролях поклав початок світовій практиці й в Україні: прем’єрі спектаклю передувала рекламна кампанія.

Директор театру – в ролі Івоніки

До середини жовтня режисер Мирослав Гринишин пропишеться у Чернівцях, адже “Земля” – доволі нелегкий  твір для втілення на сцені. До того ж уся команда, яка працює над постановкою, має представити глядачам висококласну роботу – не нижчу за ту, що поставлена у Чернівецькому театрі режисером Василем Васильком ще наприкінці 40-х  років минулого століття. 

Прем’єра спектаклю попередньо запланована на 20 жовтня. Із серпня – робота у повному розпалі: актори репетирують мізансцени, оркестр – свої партії, шиються спеціальні костюми і готується сценографія. До речі, художника-постановника  Андрія Романченка теж запросили зі столиці.

У постановці задіяно весь акторський склад. Вперше за кілька останніх років вийде на сцену і директор театру Юрій Марчак. Режисер вибрав його для однієї з головних ролей – Івоніки, батька братів Михайла та Сави.

–        Ідея постановки з’явилася у зв’язку з відзначенням 150-річчя від дня народження письменниці Ольги Кобилянської, – розповідає Юрій Марчак. – Плануємо, що це буде знакова прем’ра 83-го театрального сезону. Звісно, раніше у театрі вже ставили спектаклі за творами письменниці – зокрема,  “Апостол черні”, “Ілюзія вальсу” та виставу про саму Кобилянську – “Ольга”. Ще в минулому столітті на нашій сцені йшли “Вовчиха” та “У неділю рано зілля копала”. Було поставлено  і “Землю”, але, позаяк було це дуже давно, ми вирішили знову повернути її на сцену. Між іншим, Мирослав Гринишин був запрошений не випадково, адже родом із Західної України, Івано-Франківська, отож обізнаний зі звичаями та традиціями нашого краю.

Василь Василько зустрівся із сином  Сави

Над сценарієм нинішнього спектаклю теж працював Гринишин, однак в основі – сценарій, який був використаний ще Василем Васильком. Під час навчання на історико-філологічному факультеті Київського університету Василько прочитав повість Ольги Кобилянської  «У неділю рано зілля копала» і прийшов у такий захват, що вирішив ознайомитися з усіма творами письменниці. Під час Другої світової війни у  Харкові  його приятель, режисер Іван Юхименко, розповідаючи про свою зустріч із Кобилянською, дав йому дорогоцінну книгу. Це була «Земля» – один із найпопулярніших творів на селянську тематику не лише в українській, а й у світовій літературі.

–        Коли прочитав «Землю», – зізнавався Василь Василько, – побачив, яка соціальна значимість теми і трагічного сюжету! Який національний колорит, образи і зовсім нові, незнані побут, звичаї! Який глибокий психологізм! Немов не жіноча рука писала цю повість!

З того часу його переслідувала думка, що цей твір мусить бути поставлений на сцені. «Земля» стала його настільною книгою в Чернівцях. І розпочалася  робота над її інсценізацією.

Що цікаво, коли Василько працював над сценарієм, він послуговувався не лише книгою, а й провів значну етнографічну і пошукову роботу. Він побував у селі Димка, зустрічався там з директором школи Георгієм Турчаком та його дружиною, які знали й спілкувалися з Ольгою Кобилянською. Відвідав місця, описані в творі, познайомився зі старшим сином Сави Івоном Жижияном та його матір’ю, розмовляв з ними, порівнюючи літературний матеріал і життєву правду. Щоби відтворити в п’єсі сцени весілля, казарми, похорону й епілогу, довелося збирати додатковий матеріал, отож режисер побував у церкві на вінчанні, а потім на весіллі, потрапив і на похорон. Адже до того часу обряд буковинського весілля ще ніколи ніким не був поставлений на сцені. 11 березня 1947 року виставу “Земля” побачили глядачі.

 “Швейк”, “УНБ” … “Земля”

 Сьогодні вистава “Земля” знову постане на чернівецькій сцені. Але вже в іншому режисерському баченні та з іншими акторами. Режисер Мирослав Гринишин, який працював з такими майстрами сцени, як Богдан Ступка, Ада Роговцева, Георгій Хостікоєв, Богдан Бенюк, в акторах нашого театру теж бачить великий творчий потенціал. І робить все для того, аби дати їм можливість вповні розкритися у “Землі”.

–        Напевно, ідея  постановки “Землі”, – ділиться Мирослав Гринишин, – у першу чергу – відголосок зі школи, коли читав повість Кобилянської. У  пам’яті залишилася яскрава драматургія – характери, сюжет... І хоча  в Києві – вже 20 років, але народився в Івано-Франківську, там живуть мої батьки, тому добре знаю ці краї. Хоча мене цікавить не так обрядовість, як характери, природа поведінки  героїв, те, що їх штовхає на той чи інший вчинок. Я зовсім не ставлю за мету зробити щось геніальне чи поставити так, як це зробив Василько. Лише хочу втілити на сцені свій задум і представити його глядачам. А вже оцінювати їм. 

Ця постановка – далеко не перша режисерська робота Мирослава Гринишина. В Івано-Франківському театрі він поставив, зокрема,  “Галілео Галілей”, “Матінка Кураж”, “Сад Гетсиманський”. А серед найвідоміших робіт Гринишина – “Швейк” (1996 р.) за участі Георгія Хостікоєва та Богдана Бенюка, та “УНБ” – Український буржуазний націоналізм (2001 р.), поставлений у Львівському національному театрі ім. М. Заньковецької із Федором Стригуном у головній ролі.

Є сподівання, що в цей список потрапить і постановка “Землі”. Правда, лише чернівецькою сценою режисер не планує обмежуватися. Каже, хотів би показати “Землю” і в Києві, а також повезти на театральні фестивалі.

 Наталія ФЕЩУК, газета “Чернівці”.

 Довідка.

 Мирослав Гринишин – театральний продюсер, режисер. Народився  7 жовтня  1966 року в Івано-Франківську. Закінчив Івано-Франківський державний інститут нафти і газу. Працював у  Галицькому молодому театрі та в літературно-музичній студії «Дзвiн» (Івано-Франківськ).

У 1991-1996 рр. навчався в інституті театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого. 2000 р. – створення театральної  компанії «Бенюк и Хостікоєв». У 1997 році отримав премію міжнародного фестивалю «Конфронтації театральні» (Польща) «За кращу режисуру» спектаклю «Швейк».

 «Земля» –  соціально-психологічна повість Ольги Кобилянської. Письменниця почала працювати над нею у 1895 році. Твір завершено в 1901 році, а в 1902-му уперше надруковано в журналі «Літературно-науковий вісник». В основу повісті лягла подія, що сталася восени 1894 року в селі Димка (нині – Глибоцький район Чернівецької області), де син селянина убив свого старшого брата, щоби самому дістати в спадщину батькову землю. Прототипами героїв повісті стали члени родини Костянтина Жижияна – Михайло і Сава (у повісті – Федорчуки). Сава Жижиян згодом емігрував до Канади, де й помер. Прототипом Рахіри стала Маріука Магас. Образ Анни списано з наймички Кобилянських.

Головними дійовими особами твору є заможний селянин Івоніка, його дружина Марія та їхні сини – Михайло й Сава. Значну роль у розвитку сюжету відіграють образи Анни (коханої Михайла) й Рахіри (коханої Сави). Основна сюжетна лінія повісті – переживання батьків Івоніки й Марії. З цією лінією органічно пов'язані дві інші – кохання Михайла й Анни та Сави й Рахіри.

1


КОМЕНТАРІ (2)

Молодці! Якраз актуальна тема! Часи повертаються, діло знову йде до того, що за наділ землі, люди будуть, та ні, вже калічать один одного. "Довели Україну пани лукаві!"

avatar

Чернівчанин

17 серпня 2013 17:38

avatar

09 вересня 2013 22:45