У Чернівецької області 51 вчитель початкових класів зможе пройти сертифікацію у 2020 році

У Чернівецької області 51 вчитель початкових класів зможе пройти сертифікацію у 2020 році

14.01.2020, 15:36

Про це BukNews повідомила начальниця управління Державної служби якості освіти у Чернівецькій області Оксана ПАЛІЙЧУК.

 Реєстрація триватиме з 15 до 31 січня на сайті Українського центру оцінювання якості освіти: http://testportal.gov.ua 

Порядок проведення сертифікації 2020 відбуватиметься відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Положення про сертифікацію педагогічних працівників» від 24 грудня 2019 р. № 1094, опублікованої на сайті Уряду (https://www.kmu.gov.ua/…/pro-vnesenmin-do-polozhennya-pro-a…)

 Сертифікація педагогічних працівників – це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей. Кожен, хто успішно пройшов сертифікацію, отримує сертифікат, який засвідчує найвищий професійний рівень педагога, дає можливість зарахувати сертифікацію замість атестації та впродовж 3 років отримувати 20% надбавки до зарплати.

Основні засади сертифікації:

  • Добровільність.

  • Роботу вчителів оцінюють освітяни, а не чиновники.

Сертифікація 2020 року передбачатиме 3 етапи:

  • незалежне тестування, що проводитиме Український центр оцінювання якості освіти;

  • самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності;

  • вивчення практичного досвіду роботи, до якого будуть залучені освітні експерти – педагоги-практики, підготовку яких проводитеме Державна служба якості освіти України.

До сертифікації залучаються вчителі початкових класів, бо наразі в Україні затверджено лише Професійний стандарт вчителя початкових класів. 

Цього року взяти участь у сертифікації зможуть 2000 учителів початкових класів. Ця кількість була пропорційно поділена по всій Україні і зокрема у Чернівецькій області зможуть сертифікуватися 51 педагог».

 ДОВІДКОВО: 

 До компетенції управління Державної служби якості освіти у Чернівецькій області належать питання реалізації державної політики в частині забезпечення якості освіти на відповідній території згідно із законодавством про освіту.

Зокрема, до повноважень управління належать питання сертифікації педагогічних працівників; проведення інституційного аудиту закладів освіти; здійснення державного нагляду (контролю) за діяльністю закладів освіти (крім вищої) щодо дотримання ними вимог законодавства про освіту.

1