У Чернівецькій ЗОШ №5 учнів навчали як протидіяти булінгу і відстоювати свої права

У Чернівецькій ЗОШ №5 учнів навчали як протидіяти булінгу і відстоювати свої права

22.01.2019, 18:34

Насміхаються, ховають речі, ніби випадково їх скидають, а подекуди проявляють надмірну агресію. Моральне або фізичне насильство, вчинені з метою викликати страх, називають булінг. Його наслідки – не лише синці, переломи ніг та рук, розбиті голови, а деколи навіть суїцид. Не терпіти і не мовчати у таких випадках, а звертатись по допомогу до фахівців! Про це йшлося під час правопросвітницького заходу, який відбувся 22 січня 2018 року у Чернівецькій загальноосвітній школі №5.

Згідно із дослідженнями 40% дітей постраждали або були свідками булінгу. Серед причин: 52% - зовнішність; 7% - стать; 5% - орієнтація; 5% - етнічна належність.

Під час заходу психолог Оксана Мудра порадила учням, як діяти, аби не стати жертвою цькувань: спробувати ігнорувати кривдника, зокрема зробити вигляд, що Вам байдуже; використовувати гумор; стримувати прояви гніву та злості і не вступати у бійку, адже саме цього прагне кривдник.

«Третина дітей воліє не говорити про булінг, оскільки їм соромно, страшно. Вони бояться, що їх звинуватять або не повірять, якщо вони розкажуть комусь про таке. Проте у таких випадках краще не мовчати, аби не залишатись наодинці із проблемою. Варто звернутись по допомогу до батьків, друзів, вчителів, будь-кого іншого, кому Ви довіряєте. Знайти необхідні відповіді на запитання Вам допоможуть також оператори безкоштовної дитячої гарячої телефонної лінії  - 0 800 401 000», - повідомила психолог школярам.

 «Якщо Ви потребуєте підтримки, Ви маєте змогу звернутись за допомогою до дорослих: батьків, учителів, представників поліції, працівників державних органів опіки та піклування, системи безоплатної правової допомоги», - розповіла начальник відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Ольга Андріцька.

Школярі також дізнались про роботу всеукраїнського контакт-центру системи безоплатної правової допомоги. У разі потреби фахівець закликала телефонувати операторам (0 800 213 103 - цілодобово та безкоштовно в межах України).  У такий спосіб учні мають змогу дізнатись номери гарячих ліній,  а також дізнатись адреси центрів та бюро правової допомоги. Учням нагадали, що завдяки законодавчим змінам кожна дитина має право на адвоката за рахунок держави.

Захід відбувся у форматі унікальних лекцій, тож діти мали змогу отримати цікаву інформацію одразу від кількох спікерів. 

«Формат унікальних лекцій дуже цікавий. Під час заходу нам розповіли не лише про наші права та як протидіяти булінгу. Учасник АТО Віталій Коханюк спілкувався з нами на патріотичну тематику. Особисто мені було дуже цікаво дізнатись факти, які у жодному підручнику не прочитаєш. Опісля ще й медик-рятувальник Ярослав Стефак навчав, як рятувати життя. Вважаю таку інформацію, як правильно надавати першу медичну допомогу, варто знати кожному», - розповіла учениця Юля Ткачук. 

Насамкінець школярі отримали буклети на правову тематику.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).

1