У чернівецькій родині зберігається унікальна столітня карта (ФОТО)

У чернівецькій родині зберігається унікальна столітня карта (ФОТО)

25.08.2016, 01:29

Неспроста вважається, що голос історії виразніше чується з часом – чим старіший експонат, тим більше він розкаже своєму дослідникові. Карта-незнайомка у одну із чернівецьких родин потрапила інкогніто, бо ні ім’я першого власника, ні навіть дату випуску волонтер Лідія Акімова не знає. Знає, що карту звідкись додому приніс її батько і що вона в родині пробула дуже довго.

Ще дорадянська Україна на давній карті позначена кордонами аж до Каспійського моря. Пані Лідія пробувала знайти скан-знімки хоча би подібних карт, але даремно, поки точних відомостей віднайти не вдалося. В День Незалежності України Лідія Акімова показала сімейний експонат усім охочим, розмістивши його у дворику ратуші під час «Мистецького пікніка». Охочих роздивитися старі кордони країни зібралося чимало.

В масштабному описі карти ідеться про кордони до та після 1918 року, сама вона буквально з фрагментів зібрана пані Лідією. Колись зберігалася просто складена, а згодом розпалася – папір від часу став  ламкий і пересушений.

Зараз практично неможливо вгадати, кому належала давня карта, можна сказати лише одне: в річницю відновленої незалежності зібрана по шматках у цілісний контур силуетна Україна наводить на досить оптимістичні висновки.

«Я вперше показую її сьогодні стороннім людям і якщо вдасться натрапити на відомості про те, якого року ця знахідка – буду лише рада. Вона у нас просто зберігалася, стала ніби членом родини – ми собі знали, що вона завжди була. Але справді хочеться знати про неї більше – можливо, підкажуть компетентні історики, а можливо, на інформацію виведе щасливий випадок», – розповідає пані Лідія.

Джерело: http://chv.tv/

1