У Чернівецькій області за підозрілих обставин загинув суддя

У Чернівецькій області за підозрілих обставин загинув суддя

20.06.2012, 16:37

Незважаючи на безліч доказів, у міліції не порушують кримінальну справу за фактом вбивства.

26-річний суддя Андрій Гринчак розбився на автомобілі, на повній швидкості врізавшись у дерево. Аварія сталася близько 1-ї ночі, і свідків на місці трагедії не було. На перший погляд здавалося, що сталося банальне ДТП. Проте, багатьох бентежило, що абсолютно твереза людина на справному автомобілі несподівано вилетіла з рівної дороги. До того ж на дверцях автомобіля виявили кульовий отвір, а деякі травми, як показала експертиза, суддя отримав ще до аварії.

- Син зі своєю нареченою збиралися їхати до друзів на весілля. Була субота, на роботу йти не треба було. Закінчивши приготування до весілля, вони вирішили піти в кіно. Але близько 11-ї ранку синові подзвонили однокурсники. Андрій дуже здивувався цьому дзвінку - з цими однокурсниками він не спілкувався, - розповідають мати загиблого Людмила та Марина, наречена загиблого.

- Що від нього хотіли колишні однокурсники, розповідати не став. Пояснив, що нічого серйозного. У мене не було звички лізти в його справи, тому не стала розпитувати. Ми, як і збиралися, поїхали в кіно. "Знаєш, Тришин з Дорунем (прізвища змінені - авт.) просили мене увечері ще раз до них під'їхати, - сказав Андрій вже дорогою додому. - Але я не поїду". Ми почали прикрашати машину Андрія до весілля. А через декілька годин (у той момент вже було близько 18:00) йому знову подзвонили. Наскільки я зрозуміла, це знову був Тришин. "Марина, я таки повинен поїхати, - після розмови з ним заявив Андрій. - Це терміново". І, знявши надувні кульки з машини, поїхав.

Андрій поїхав до однокурсників в село Костичаны Новоселицького району.

- Я подзвонила синові близько 20:30, коли він вже був у тому селі, - згадує Людмила Гринчак. - "Мама, я не удома, - спокійним голосом відповів Андрій. - Ми тут в районі зустрілися з однокурсниками. Давай я пізніше передзвоню".

Близько півночі йому подзвонила Марина. Андрій сказав їй, що вже виїжджає. Марина не лягала спати - чекала. О 00:15 Андрій подзвонив їй, але відразу скинув дзвінок. А вже через декілька хвилин його телефон був відключений.

Тією ніччю Марина так і не змогла заснути. Андрія все не було, його телефон як і раніше був "поза зоною доступу". Уранці їй подзвонив колега Андрія, що працював помічником судді. 

- Марина, де Андрій? Він удома? "Ні, - відповіла Марина. - Він поїхав в Новоселицький район і досі не повернувся". "У Новоселицький? - перепитав хлопець. - Там учора вночі розбився білий "Міцубісі". Водій загинув. Кажуть, у нього знайшли посвідчення судді.

Білий "Міцубісі", що врізався в дерево, виявила літня жителька села Костичани. Почувши шум, жінка вибігла у двір.

- Близько першої ночі я почула звук удару. Вийшовши у двір, побачила недалеко від церкви розбиту білу іномарку. Машина врізалася в дерево, від неї залишилася купа металобрухту. Я ще подумала, що, якщо в ній були пасажири, вони напевно не вижили. Потім з'явилася інша іномарка червоного кольору. А буквально через хвилину під'їхала ще одна машина - чи то синя, чи то зелена. Водії обох автомобілів вийшли і почали голосно розмовляти. Пам'ятаю, один з них сказав: "Так, може, ми ще витягнемо людину"?! Я побігла у будинок і викликала "швидку", - розповіла жінка.

Ось тільки водієві "Міцубісі" медики вже не змогли допомогти. Експерти, що приїхали на місце, незабаром встановили, що це був суддя Чернівецького господарського суду Андрій Гринчак. Фотографії з місця ДТП дивитися неможливо - тіло понівечене, одяг порваний. 

Коли рідним Андрія Гринчака повідомили про те, що сталося, тіло вже відвезли на експертизу, а розбиту машину забрав евакуатор.

- Нам сказали, що син не впорався з управлінням і врізався в дерево. Звісно, нас це насторожило: їхати по рівній дорозі і ні з того, ні з сього різко звернути на узбіччя? З чого б це? Незважаючи на те, що вони з однокурсниками сиділи в кафе, експертиза показала, що Андрій був абсолютно тверезий. Під'їхавши до бюро судмедекспертизи, ми з дружиною побачили, як звідти виходить однокурсник Андрія Віктор Тришин. Що він там робив, залишалося тільки здогадуватися. Сам Тришин, який останнім бачив Андрія живим, розмовляти з нами відмовився, - сказав батько загиблого Василь Гринчак.

- Про те, що Тришин говорив міліції, ми дізналися вже потім. До цього відкрилися інші дуже дивні обставини. У першу чергу те, що на дверцятах розбитої машини сина виявили слід від кулі. Проте, ні в салоні, ні недалеко від місця ДТП куль не знайшли. Експертиза показала, що в машину стріляли з мисливського карабіна, - зазначила Людмила Гринчак.

Ще одна дивна обставина, яку незабаром підтвердила відповідна експертиза: кермо автомобіля було відірване і розпиляне на частини. Експерти припустили, що, найімовірніше, його розпиляли якимось гострим предметом на зразок сокири або зубила. У салоні автомобіля предметів, які могли б розпиляти кермо, експерти не виявили.

- Та ж ситуація з травмами сина. На тілі патологоанатоми налічили 76 зовнішніх ран, саден і синяків. Руку повністю відрізало, з голови практично знятий скальп. І хоча нам відразу сказали, що, якщо в машині спрацювали подушки безпеки (а це так і було), такі травми маловірогідні, ми вирішили: хіба мало, всяке може бути. Адже машина, вважайте, вщент розбилася. Насторожувало ще те, що одяг сина був порваний строго по швах. А светр чомусь на нім був надітий навиворіт. Ось це вже, погодьтеся, дивно. Ми наполягли на проведенні додаткової експертизи. Домагатися цього довелося довго, але головне, який нам прийшов результат. Вивчивши травми сина, експерти дійшли висновку, що деякі з них "не вписуються в ДТП", - підкреслив Василь Гринчак.

- Особливості розміщення травм наводять на думку про те, що вони виникли ще до дорожньо-транспортної події, - йдеться у висновку експертів.

- При зустрічі судмедексперти пояснили нам, що, швидше за все, сина побили. Якщо була бійка, то все сходиться - це пояснює і "нехарактерні для ДТП травми", і порваний по швах одяг. Що стосується розпиляного керма, то на ньому експерти виявили дивні вмятини, які, за їх словами, нагадують сліди від наручників, - зазначив батько загиблого.

- Відразу після аварії ми з чоловіком приїхали на місце трагедії і переконалися, що поблизу немає житлових будинків. Ближче за всіх живе сусідка, яка побачила два автомобілі і викликала "швидку". У справі є тільки один свідок - однокурсник Андрія Віктор Тришин. Як я вже говорила, він і ще один однокурсник Юрій Дорунь і покликали сина на зустріч. Відвідувачі бару, де вони сиділи, бачили, що вони пішли близько півночі. А в 1-й ночі буквально у трьох кілометрах від бару сталась аварія, - розповідає мама судді.

- Ці відвідувачі сиділи тихо і розмовляли. Один з них взагалі не пив (загиблий суддя. - авт.), інші - тільки пиво. Ніякого конфлікту між ними я не помітила. Близько дванадцяти вони пішли, - розповіла співробітникам міліції офіціантка, яка в ту ніч була на зміні.

Що було далі, співробітники бару не бачили. Усі лише підтвердили, що опівночі суддя і його однокурсники покинули заклад. Далі, як пишуть у своїх свідченнях Юрій Дорунь і Віктор Тришин, вони роз'їхалися в різні боки.

- Вийшовши з бару, ми з Дорунем і Андрієм Гринчаком обговорили наші подальші зустрічі і попрощалися. Після цього кожен сів у свій автомобіль, і ми з Гринчаком поїхали у бік Чернівців. Я поїхав услід за ним з інтервалом, напевно, у дві хвилини. Проїхавши близько двохсот метрів, я побачив, що автомобіль Гринчака зупинився на узбіччі і Андрій вийшов, сказавши, що йому треба справити нужду. Я вийшов зробити те ж саме. Так простояли декілька хвилин. Потім ми сіли в машину та поїхали точно так само - він, а за ним я, з інтервалом 2 хвилини. Гринчак від'їжджав швидко, він різко почав набирати швидкість. Після цього я побачив, як його автомобіль врізався в дерево і зупинився, - пише у своїх свідченнях Віктор Тришин.

В.Тришин стверджує, що залишався на місці аварії аж до приїзду "швидкої" і міліції. Дивно тільки, що його сріблястий "Фольксваген" сусідка з довколишнього будинку не бачила. За її словами, вона помітила лише розбиту машину, біля якої потім зупинилися червона і темна іномарки, що проїздили повз. Між тим, Віктор Тришин запевняє, що він першим зупинився біля розбитої машини і особисто зупиняв автомобілі (свідчень водіїв тих самих іномарок, що зупинилися, у справі, на жаль, немає), що проїздили повз.

- Але і це не головне, - заявляє батько загиблого Василь Гринчак. - Судячи зі свідчень Віктора Тришина, які він давав неодноразово, вони виїхали з бару в дванадцятій ночі, що підтвердили і бармени. ДТП сталося у трьох кілометрах від бару. Припустимо, вони з Тришиним зупинялися, щоб справити нужду. Але ж сам Тришин сказав, що на це у них пішло декілька хвилин, тобто вже у чверть на першу вони поїхали далі. А ДТП, за свідченнями сусідки і висновками численних експертиз, сталося близько часу ночі. Виникає запитання: що ж відбувалося ці 45 хвилин? Коли на очній ставці я поставив це питання Тришину, він спробував уникнути відповіді, сказавши, що "заплутався і нічого не пам'ятає". А ми з дружиною незабаром після загибелі сина знову приїхали на місце аварії. Ходили там декілька годин, намагаючись знайти якісь докази. І в двохста метрах від бару - якраз там, де, за словами Тришина, вони з Андрієм зупинилися справити нужду, - ми знайшли скривавлену носову хустку. Не розумію, як його могли не помітити співробітники міліції. Експертиза засвідчила, що на цій хустці кров нашого Андрія, - сказав батько загиблого.

- Все свідчить про те, що сина убили. І слід від кулі у дверцятах автомобіля, й експертиза з приводу "невідповідних ДТП" тілесних ушкоджень. Але прокуратура, незважаючи на наші численні заяви, не порушує кримінальної справи за фактом убивства, - повідомила Людмила Гринчак.

Справа як і раніше порушена за фактом ДТП. Кілька разів її закривали "через відсутність складу злочину", потім знову відкривали. Днями її передали в Тернопільську обласну прокуратуру - щоб забезпечити "неупереджене розслідування".

- Не знаю, чим пояснити небажання місцевих правоохоронців займатися цією справою. За цей час ми з дружиною вже стали і слідчими, і юристами. У матеріалах справи ми знайшли роздруківки телефонних дзвінків Віктора Тришина того вечора. Цікаво, що на один номер, на який Тришин кілька разів дзвонив упродовж дня, він подзвонив в 00:14 ночі - у той момент, коли, за словами самого Тришина, вони з Андрієм справляли нужду. Наступний дзвінок на цей номер Віктор зробив у час ночі - коли загинув Андрій. Під час очних ставок я запитував Тришина, кому він дзвонив. Спочатку Віктор відповів, що не знає: мовляв, мабуть, подзвонив випадково. Потім сказав, що це була його знайома на ім'я Юля. А потім заявив, що це була не його знайома, а подруга нашого сина. Нібито, Андрій сам дав йому номер. Зараз цей номер відключений. Роздруківка дзвінків з телефону сина показала, що Андрій ніколи не дзвонив на той номер. Але з'ясовувати, кому він належить, правоохоронці доки навіть не намагалися. Хоча це могло б багато що прояснити, - вважає Василь Гринчак.

Намагаючись відновити картину події, журналісти подзвонили Віктору Тришину і Юрієві Доруню, з якими Андрій Гринчак був того вечора.

- Усі свідчення я вже надав слідству. Як сталася аварія, я не бачив. Близько півночі ми вийшли з бару, і я поїхав до себе в село. Віктор і Андрій поїхали у бік Чернівців, тому що відбувалося далі, міг бачити тільки Віктор. У мрмент ДТП я, ні про що не здогадуючись, вже був удома, - стверджує Юрій Дорунь.

- Рідні судді говорять, що ви з Тришиним чомусь терміново викликали Андрія і він, зірвавшись, негайно до вас поїхав. З якого приводу ви збиралися?

- Ми просто зустрічалися. Звичайна зустріч, нічого надзвичайного.

З Віктором Тришиним журналісти намагалися зв'язатися упродовж місяця, але його мобільний був відключений, а на роботі увесь час відповідали, що він у відпустці і, коли повернеться, ніхто не знає.

Що стосується мотивів вбивства судді, то у його рідні мало припущень. Ні батькам, ні нареченій він не розповідав про справи, які розглядав.

- Вже потім ми дізналися, що син загинув напередодні важливого судового засідання. Він повинен був приймати рішення по справі фірми, якою керував місцевий бізнесмен. Ця фірма "кинула" одно підприємство на 280 тисяч гривень. Рішення, судячи з усього, мало бути не на користь бізнесмена. Цей бізнесмен - хороший друг дядька Юрія Доруня, однокурсника Андрія. Але ми не можемо нічого стверджувати. Це - завдання слідства. Очевидно одне: за таких обставин давно пора порушити справу за фактом убивства, - сказала Людмила Гринчак.

- Ми розглядаємо цей варіант. У Тернопільську прокуратуру справу передали нещодавно, зараз з'ясовуються усі обставини. Йде слідство, - прокоментували ситуацію у прес-службі Тернопільської обласної прокуратури.

- Коли ми почали посилено шукати докази, невідомі всіляко намагалися нас залякати. У квартиру сина, яка з моменту його загибелі порожня, двічі хтось проникав. У міліції це зафіксовано. Влаштовували погром, але нічого не крали. Останній раз на столі залишили туфлю сестри Андрія, в яку увіткнули сувенірний кинджал. А бронзову Феміду на могилі сина хтось розбив на шматки, - зазначила мати загиблого.

За матеріалами: Факти

1