У Чернівецькій області росте шістсотлітній дуб

У Чернівецькій області росте шістсотлітній дуб

02.08.2023, 12:43
На Буковині росте дуб, якому 600 років.
 
 Зростає дерево на території держлісфонду Колінківецького лісництва Сокирянської філії ДП «Ліси України». Його занесено до реєстру «Стародавні дерева України».
 
Дерево-велетень має висоту 22 метри і обхват стовбура майже 10 метрів. Розмір крони – 24 метри, повідомляє Подільський лісовий офіс.
 
Цей дуб є свідком видатних історичних подій, що визначали долю Європи. Він бачив воїнів європейських держав, що йшли на Хотинську битву 1621 року змагатися з Османською імперією. Біля нього у Першу світову прокладали Брусиловський тракт.
 
Працівники Колінківецького лісництва поспілкувалися з місцевими старожилами. Ті розповідають легенди про дуба. Кажуть, що колись на місці, де росте дерево, була ціла алея. Виросла вона завдяки самосіву.
 
У 2018 році під час сильної грози у 600-річний дуб влучила блискавка. Дерево вистояло. Але від вогняного удару відійшла кора і вздовж стовбура утворилася смуга оголеної деревини.
 
Біля дуба лісівники збудували православну капличку. Поруч є криниця з холодною джерельною водою.
 
За народним повір’ям, дуби-старожили мають цілющу енергетику, яка додає сили, наснаги досягти бажаного тому, хто відпочиває під кроною дерева.
 
1