У Чернівецькій області «назріває конфлікт щодо виділення землі учасникам АТО», - експерти

У Чернівецькій області «назріває конфлікт щодо виділення землі учасникам АТО», - експерти

24.05.2018, 18:26

З року в рік учасників антитерористичної операції більшає, а земельних ділянок  - навпаки. Деколи українські захисники навіть скаржаться, що  їм не вистачило землі у рідному селі. Експерти наголошують, що вкрай необхідні законодавчі зміни, в іншому разі конфлікт щодо виділення земельних ділянок учасникам АТО – неминучий.

«З часом землі бракуватиме і це очевидно. Один з можливих варіантів вирішення цього питання: законодавчі зміни. До прикладу, замість земельних ділянок учасникам АТО можуть пропонувати фінансову допомогу або житло», - каже заступник голови Чернівецької організації «Комітет виборців України» Ігор Баб’юк.

Питання виділення земельних ділянок нині на Буковині одне з найактуальніших,та вирішення потребують ще чимало інших. Вони добре відомі експертам «Комітету виборців України» та фахівцям системи безоплатної правової допомоги, бо ті традиційно організовують виїзні консультування для жителів об’єднаних територіальних громад.

Як підписати угоду з сімейним лікарем? Як правильно розпоряджатись бюджетом громади, якщо не вистачає коштів на першочергові видатки? Як правильно звільнитись з роботи  у разі скорочення? І це далеко не весь перелік запитань, з якими жителі сіл та міст звертаються до експертів. «Часто буковинці нас розпитують, чи повинен роботодавець попередити працівника про заплановане скорочення. Так, зобов’язаний. Згідно із Кодексом законів про працю України, роботодавець має попередити працівника про скорочення за 2 місяці до звільнення», - роз’яснила  юрист Чернівецької організації «Комітет виборців України» Ольга Чепель.

Ці та ще чимало інших актуальних питань порушували під час круглого столу «Правова освіта та захист в територіальних громадах», який відбувся 21 травня в «Українському Народному домі», що у Чернівцях. Серед присутніх -волонтери, представники влади, фахівці «Комітету виборців України» та системи безоплатної правової допомоги і не лише.

«Чим краще жителі області будуть обізнані про свої права – тим більша вірогідність, що вони таки зможуть їх відстояти. Ми завжди нагадуємо буковинцям, що наразі працюють центри та бюро безоплатної правової допомоги. Кожен охочий, незалежно від віку, статі та доходу, може отримати безоплатні консультації та роз’яснення правового характеру. Визначені категорії осіб, зокрема учасники АТО, переселенці, малозабезпечені особи, діти і не лише – можуть скористатись послугами адвоката, роботу якого оплачує держава», - зазначив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

«Дуже часто, аби вирішити наболілі питання, буковинці звертаються до чиновників. Проте представник влади не завжди може надати фахову юридичну допомогу. Нам на поміч і, найперше,  на поміч жителям району на Сторожинеччині з’явилося бюро правової допомоги. Ці фахівці компетентні і знають, як правильно підійти до вирішення того чи іншого питання»,- розповіла перший заступник голови Строжинецької райдержадміністрації Діана Ковальчук.

Скористатись можливістю і отримати безоплатну правову допомогу закликали буковинців організатори заходу. Вони нагадали, що така допомога також надається у Центрах правової інформації та консультацій, а ще її надають фахівці Комітету виборців України. 

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово)

1