У Чернівецькій області крадуть та псують агітаційну продукцію, використовують чорний піар

У Чернівецькій області крадуть та псують агітаційну продукцію, використовують чорний піар

18.10.2014, 01:22

Спостерігачі ОПОРИ протягом останніх днів констатують різке зростання кількості випадків псування білбордів кандидатів в народні депутати та партій, порушення правил ведення агітації (розміщення агітаційної продукції в непередбачених законом місцях), а деякі кандидати навіть заявили про крадіжки агітаційних банерів.

Зокрема, як переконують кандидат в народні депутати у 203 виборчому окрузі Чернівецької області від Блоку Петра Порошенка Григорій Тіміш та представники штабу самовисуванця Івана Семенюка, в окрузі викрадають банери з політичною рекламою. В коментарі ОПОРІ Григорій Тіміш заявив, що один з його банерів  було вкрадено в селі Маршинці, а інші два – на вулиці Комарова в місті Новоселиця. Усі 11 банерів, за словами юриста штабу Івана Семенюка,були викрадені в Садгорі (район у місті Чернівцях). Жоден з кандидатів з приводу крадіжки до правоохоронних органів не звернувся.

 У 203 окрузі ОПОРА продовжує фіксувати випадки псування білбордів. Впродовж останніх днів були пошкоджені фарбою щити з політичною рекламою Григорія Тіміша ФОТО https://app.box.com/s/rpmztz8t16bvefozyokf та самовисуванця у цьому ж окрузі Миколи Гладчука ФОТО https://app.box.com/s/3r2x8g67tatf8y5ff882. Перший був понівечений в селі Тарашани Глибоцького району, другий – у селі Бояни Новоселицького району. Обидва кандидата не виключають причетність до пошкодження своїх конкурентів.

 16 жовтня спостерігач ОПОРИ зафіксував у місті Новодністровськ, що відноситься до 204 виборчого округу, на приміщенні місцевого автовокзалу розміщення друкованої агітаційної продукції. Так, на будівлі автовокзалу була розміщена агітація кандидата-мажоритарника в цьому окрузі Ярослава Банчука та агітаційна афіша-запрошення на зустріч 17 жовтня із кандидатом-мажоритарником Ярославом Когутяком, якого підтримує ВО Свобода, та Андрієм Мохником (№ 8 у списку ВО Свобода, міністр екології) - (ФОТО http://i.imgur.com/h0zhYu5.jpg, http://i.imgur.com/qSN80JE.jpg, http://i.imgur.com/doIFakf.jpg).

 Відповідно до ч. 9 ст. 74 закону України “Про вибори народних депутатів України” http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/4061-17/print1390115633417830, розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, розміщення політичної реклами у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації, у тому числі політичної реклами, через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, у транспортних засобах громадського користування забороняється.

 В Кельменцях, що знаходяться в межах 204 виборчого округу, спостерігач ОПОРИ зафіксував заляпаний фарбою білборд Народного фронту  (Фото - http://i.imgur.com/ZlIuZXC.jpg).

 А на околицях Новодністровська зафіксовано декілька листівок без вихідних даних із зображенням кандидата Василя Козака і надписами “Злодій, брехун, зрадник. Розраховую на вас дурні” - (Фото http://i.imgur.com/HJ56Cuy.jpg). Таку поліграфічну продукцію можна розглядати як зразок “чорного піару” проти кандидата-мажоритарника в 204 виборчому окрузі Василя Козака. Вказану листівку можна розцінювати як агітацію проти кандидата, отже, вона мала б містити вихідні дані, як того вимагає закон. Також наголошуємо, що відповідно до ч 10 ст. 74 закону “Про вибори народних депутатів України”, забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку.

 

Також у Новодністровську зафіксоване масове розміщення оголошень про візит до міста 17 жовтня кандидата-мажоритарника у 204 виборчому окрузі міністра інфраструктури Максима Бурбака. Всі оголошення були без вихідних даних, як того вимагає ч. 7 ст. 69 закону Про вибори народних депутатів України - (Фото http://i.imgur.com/WRgwSHB.jpg).

 Схоже порушення зафіксоване в 201 окрузі в Чернівцях, де на спеціальних тумбах для розміщення агітації політична партія Правий сектор розмістила агітаційну продукцію без вихідних даних - (Фото http://i.imgur.com/hCDxmes.jpg).

 Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org та на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

 Мапа порушень: http://map.oporaua.org/                                                                                                                                     

Додаток для Android “Вибори 2014“: http://goo.gl/I7M3TN  

1