У Чернівецькій міські раді сподівалися, що народних депутатів в Чернівцях не буде, як немає мера?

У Чернівецькій міські раді сподівалися, що народних депутатів в Чернівцях не буде, як немає мера?

20.01.2013, 23:12

Ведуча: ви відмовились від квартирного забезпечення, коли стали народним депутатом України, чому? Чи проконтролювали ви куди пішли і на що були направлені кошти, які передбачались для вас? І як склалась доля тієї квартири, яка мала бути вашою? Що керувало вами, коли ви приймали таке рішення?

Максим Бурбак: по-перше, ми, опозиційні депутати, і в програмі ОО «Батьківщина» було написано, що ми відмовляємось від усіх пільг. Тобто, пільга на отримання житла – ми від неї відмовляємось. Це не було передбачено бюджетом, ми бачимо, що бюджет пустий, надходжень немає. І до речі, я казав про бюджет 2012 року, якого вистачило тільки на 10 місяців, а потім почались проблеми з перерахунком грошей і казначейство не пускає, сніг не прибираємо, тому що казначейство не пустило гроші. Якщо у 2012 році грошей хватило на 10 місяців, тобто до виборів, то у 2013 році грошей буде десь о вересня місяця. Вже передбачається, що будуть вноситись зміни у виконання бюджету за перший квартал.

Ведуча: я хочу повернутись до свого запитання: ви проживаєте у готелі – ви самі оплачуєте собі це житло чи ні? 

Максим Бурбак: це готель «Київ», він дуже зручний, бо знаходиться навпроти ВРУ, маю одномісний номер, запрошую усіх подивитись, як «шикують» депутати в цьому готелі. Живу один. Цікаво, що всі кажуть, що держава витрачає на нас кошти, так вона витрачає десь 500 гривень в день – оплата цього готелю, але готель є бюджетний, він державний, тобто гроші з державного бюджету йдуть в державний бюджет готелю. Тобто, вони не витрачаються на сторону.

Ведуча: тому я і хочу запитати чи не пішли на сторону та квартира, яка за законом мала б вам належати? Тобто, якщо ви відмовились, то щоб це не було голослів’ям – якщо ви це ви зробили, то щоб так само проконтролювали увесь процес.

Максим Бурбак: на рахунок контролю я цілком розумію ваше питання. Наш колега депутат від фракції «Батьківщина» Андрій Пишний заявив, що коли у 2012 році, коли депутати ніби то відмовились від пільг і це було передбачено бюджетом, у 2013 році – пільги поновились, тому що ніяких змін до бюджету не було і діє закон про статус народного депутата України, яким передбачається або одноразова компенсація на отримання житла, або отримання житла, або службового приміщення. То ми, депутати ОО внесли законопроект 1075 щодо обмеження пільг народного депутата і цим проектом передбачається, що депутату під час виконання його обов’язків надається або службове приміщення, або готельний номер. Все! Ніяких одноразових компенсацій, ніяких квартир – нічого. Подивимось, як більшість від Партії регіонів, яка позиціонувала себе як така, що бореться з пільгами, проголосує за це, як комуністи за це проголосують. Подивимось на це.

Слухач: я читаю на сайте Подробности: 30 тысяч на оздоровление, бесплатные перелеты, пожизненное содержание и даже похороны – вот уже две недели как этими и многими другими льготами пользуются народные депутаты. В прошлом году перед выборами их отменили, а теперь же вернули. Максим Юрійович, прокоментуйте це – бо складається таке враження, що Україна – це кріпосна країна.

Максим Бурбак: дякую за запитання, але ви, певно, тільки зараз приєднались до нашого ефіру, тому що я казав, що ми внесли проект щодо внесення змін щодо скасування пільг народних депутатів та обмеження пільг народних депутатів. Можу сказати, що з цих пільг, які ви перерахували, безкоштовним похованням я ще не користувався і найближчим часом цього не буде.

 Але не будемо жартувати – це принципове питання для опозиції, тому що депутат є такою самою людино, як будь-який громадянин України і ці безмежні пільги, які прописані Законом «Про статус народного депутата» - це треба змінювати. Але дивіться що робить Партія регіонів – вони роблять зміни в бюджеті перед виборами, вибори пройшли і ці виплати у бюджеті 2013 року знову передбачені. І тому треба вносити зміни в закон про статус, а не вносити зміни в бюджет, який передбачає виплати за цими статтями.

 Ведуча: ви вже отримували свою перше депутатську зарплату?

Максим Бурбак: частково так.

Ведуча: можете озвучити цю суму?

Максим Бурбак: десь було 8 тисяч гривень, але це було за грудень, ми складали присягу за неповний місяць… десь в таких розмірах.

Ведуча: що може собі дозволити і чого не може собі дозволити народний депутат за свою зарплату?

Максим Бурбак: у кожного свої запроси. Можу сказати, що це є моїм особистим джерелом доходів. Для того, щоб гідно працювати та виконувати свої обов’язки – потрібно і щось витрачати, тому більшість моєї зарплати йде на те, щоб гідно виконувати свої обов’язки.

Слухач: ви молодий і це ваша перша каденція у якості народного депутата України, і мені цікаво чи є вас співпраця з депутатами минулих скликань для того, щоб перейняти певний досвід? Зокрема, можливо, з вихідцями з нашої області, чи зустрічаєтесь ви і спілкуєтесь з паном Кияком, Королем. І, до речі, ви не знаєте яка доля діючого депутата обласної ради Миколи Харабари?

 Максим Бурбак: щодо співпраці з депутатами минулих скликань – то вона є. дуже плідно співпрацюю з депутатом ВРУ минулих скликань Арсенієм Яценюком, з яким ми знаходимось в одній фракції. З паном Манчуленком ми зустрічаємось, спілкуємось, він мені, до речі, підказує багато цікавих речей, тому що він був депутатом трьох скликань – дякую йому за це. Тобто, є праця, є. Пройшов перший установчий період і зараз буде більше роботи і я буду частіше звертатись до них, щоб вони мені допомагали. З Геннадієм Москалем спілкуємось часто – він мені розказує які є підводні камені у ВР і як їх оминати. Щодо Миколи Дмитровича Харабари – він є депутатом Чернівецької обласної ради, я, до речі, сьогодні з ним спілкувався, тому що був в обласній раді та заносив свої звернення. Тобто, все з ним добре, нормально виглядає, здоровий і сто років життя йому бажаю, як мінімум.

Ведуча: чи буде ваша громадська приймальня у Чернівцях?

Максим Бурбак: вона повинна бути. Я всім казав, що я не покидаю Чернівці та Чернівецьку область, моя сім’я тут і з чого починалась програма – я тепер живу на два доми.

Ведуча: на два міста, на два доми – так не кажіть.

Максим Бурбак: так-так, а то моя жінка не так зрозуміє! Дякую за підказку. Думаю, що громадська приймальня буде, незважаючи на ті прикрі процеси, які відбуваються, а саме нерозуміння прямих норм діючого законодавства. Тобто, сьогодні у департаменті економіки міської ради було засідання, на якому розглядалось питання щодо виділення приміщень для аукціонів, під оренду тощо. Я подав звернення відповідно до Ст.28 Закону «Про статус народного депутата», тобто мене повинні забезпечити приміщенням. Я подав заявку, сьогодні був на комісії, яка прийняла рішення щодо перенесення розгляду цього питання на наступну комісію. Що вони зроблять за цей час – я не знаю, чи вони обладнають технічно якесь приміщення... тому що пан Тимофєєв мені відповів, що у Чернівцях немає технічно обладнаних приміщень для розташування громадських приймалень депутатів. У мене є питання: шановні депутати Чернівецької міської ради, секретар міської ради та голови департаментів – що ви робили останні два роки? Хіба ви не знали, що після парламентських виборів, незалежно від того, яка партія буде обрана, будуть депутати, які будуть від вас вимагати надання їм приміщень? Чи ви думали, що вибори не пройдуть, як не проходять вибори міського голови? Бо мені сьогодні заявили: ми не маємо такої можливості. А що ви два роки робили?

Ведуча: а невже вам не можуть просто виділити приміщення, яке ви самостійно обладнаєте під громадську приймальню?

Максим Бурбак: сьогодні я їм казав – якщо воно технічно не обладнане для протоколу запишіть, що я за свої гроші особисто зобов’язуюсь встановити там опалення, провести поточний ремонт, тому що я повинен зустріти людей, виборців в охайному приміщенні. Це моє обличчя, тому я сам зацікавлений в тому, щоб провести це не за рахунок орендної плати, не вносити це як невід’ємні поліпшення – я просто сам це зроблю. Не вставляйте палки в колеса. Ні! Ми не можемо вам надати. Це цікава позиція, тому що законом передбачається, що керівник органу місцевого самоврядування, до якого звернувся письмово народний депутат щодо виділення йому службового приміщення, несе відповідальність за неналежне виконання цього Закону. Тому я не звинувачую секретаря Чернівецької міської ради, або виконком, бо до них це питання ще не дійшло, але впевнений, що комісія сьогодні поступила як мінімум не коректно. Я готовий сам зробити ремонт в цьому приміщенні, я готовий його відновити, щоб там відкрилась громадська приймальня, тому що люди дзвонять і питають – де ми можемо з вами зустрітись? Зараз ми ведемо прийом за адресою Суворова, 2Б – це у приміщенні Чернівецької обласної політичної організації партії «Фронт змін».

 Друкопис програми „Суть речей” на Станція 103.2 ФМ від 17 січня 2013 року. Ведуча: Оксана Денисюк. Запрошений гість: народний депутат України Максим Бурбак.

Інформаційна агенція А.С.С.

1