У Чернівецькій філармонії з європейським розмахом відкрили новий концертний сезон

У Чернівецькій філармонії з європейським розмахом відкрили новий концертний сезон

30.09.2016, 18:26

Подробиці прем'єри розповів великий шанувальник музичного мистецтва професор Тарас Івасютин. 

- Вчора у філармонії з великим, я б сказав європейським розмахом, відбулося відриття концертного сезону. Програму склали виключно твори всесвітньовідомого Ігоря Стравінського.

У першому відділі Академічний камерний оркестр під керівництвом Й.Созанського виконав Концерт для струнних IN D "Базельський" , а Академічний симфонічний оркестр під орудою Народного артиста України Ігоря Блажкова - дивертисмент з балету "Поцілунок Феї".

Друге відділення заполонила музика І. Стравінського до опери-ораторії "Цар Едіп" ( лібретто Жана Кокто). Як відомо, її прем"єра відбулась 30 травня 1927 года на сцені Театру де ла Вілль в концертному виконанні, а згодом поставлена на сцені Віденської державної опери 23 лютого 1928 року. Лібретто Жана Кокто було перекладене латинською мовою аббатом Жаном Даніелу. До речі, ораторія прозвучала у нашій філармонії саме латинською мовою і вперше в Україні після 30-річної перерви. ЇЇ блискуче виконали симфонічний оркестр, камерний хор "Чернівці" (худ. керівник-Надія Селезньова) і солісти-В.Фісюк (Едіп), С. Дейбук (Іокаста), І. Раца (Креон), Т. Бережанський (Тіресій), П. Дворський (пастух).

Керував усім цим дійством неперевершений маесто Ігор Блажков, українець за походженням, який зараз проживає у німецькому Потсдамі і приїхав до Чернівців для співпраці з музикантами нашої філармонії. До речі, диригент знав особисто І. Стравінського і досі зберігає чимало його листів. Дуже зворушливо хор заспівав "Многая літа" І. Блажкову, адже йому якраз виповнилося 80 років.

На завершення хотів би побажати нашим музикантам і надалі радувати чернівецьких меломанів новими цікавими здобутками.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Повністю погоджуюся з Паном Тарасом. Побільше б такої музики на сцені нашої філармонії! Бо останнім часом наші "заслужені" і "народні" дають халтуру на зразок дутих фестивалів давно забутих чернівецьких лабухів

avatar

Отто

12 жовтня 2016 13:53