У будинку з левами розповіли, як буковинським селянам стати заможними

У будинку з левами розповіли, як буковинським селянам стати заможними

03.03.2015, 20:16

В українських селах природа, звичайно, мальовнича, але серед цієї краси нерідко можна побачити зруйновані хати і занедбані господарства. Це не кажучи про дороги. У тяжкому становищі українські села перебувають уже давно.

Щоб змінити це, Європа пропонує: 

- 240 мільйонів доларів зараз виділяється для потреб сільських громад в Україні, - повідомив Василь Філіпчук, голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень.

Але, на жаль, більша частина цих коштів не використовується. Через прикрі причини. У багатьох випадках люди не знають про фонди, які можуть надати гроші, та не вміють оформлювати заявки на гранти. Про нові можливості для розвитку говорили експерти у рамках програми "Сприяння зростанню добробуту селян у контексті реалізації Угоди з ЄС". Назва складна, а людей цікавить переважно, що зміниться в житті простої людини.

Асоціація з ЄС, кажуть фахівці, змінить майже все і у всіх сферах життя - від культурної й освітньої до соціальної та промислової. Але теорія буковинців цікавить значно менше, їх цікавить практика.

Для прикладу, візьмемо виготовлення молока, чим займаються багато селян. Зараз цей процес відбувається так: 

- Господарка здоїла молоко. Вона десь у прохолодному місті його потримала, приїхала машина, молокозбірник, вона віддала молоко, вони його прийняли і машина поїхала. Тобто це процес, здавалося б, дуже простий, він повністю зміниться, - запевнив Василь Поворозник, старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень. За його словами, відповідно до європейськиї норм, має бути автоматизоване безконтактне видоювання. А ще потрібне спеціальне обладнання, приміщення для зберігання молока, певний температурний режим, а також сертифікована тара. 

Але такі нововведення, які зараз лякають селян, дозволять зробити їх продукт більш якісним. А отже, споживачі не матимуть проблем зі здоров'ям. А щодо фінансової підтримки сіл, крайова влада пропонує поза межами державного фінансування отримати кошти для вирішення проблем сільських громад. А саме - з міжнародних фондів. Адже Європа не лише вимагає належної якості продуктів, а й допомагає фінансово. Зараз українці часто втікають із занедбаних сіл. У селах європейських люди прагнуть жити і часто переїжджають туди з міста після одруження. Таке можливо і в Україні - потрібні знання, бажання і гроші для розвитку.

Відтак сьогодні у Чернівцях підписали Меморандум про співробітництво, який сприятиме розвитку сільських громад Буковини.

Документ передбачає посилення співпраці щодо розвитку регіону. 

Меморандум про співробітництво між Міжнародним Центром Перспективних Досліджень, Чернівецькою ОДА та Чернівецькою обласною радою підписали Василь Філіпчук, Олександр Фищук та Михайло Гайничеру.

Документ підписали у рамках реалізації проекту «Сприяння зростанню економічного добробуту жителів сільських територій у контексті реалізації Угоди про Асоціацію з ЄС».

Під час заходу обговорили перспективи розвитку Буковини в контексті реалізації Угоди про Асоціацію з ЄС. Велику увагу приділили використанню можливостей Угоди мешканцями сіл Чернівецької області, зокрема участі в грантових програмах для вирішення найнагальніших проблем місцевих громад Буковини.

 «Населення Буковини становить 2% від загальної кількості українців. Тож приблизно саме такий відсоток можуть отримати громади області від 240 млн., тобто 4,8 млн. дол. США. Проте це умовно. У разі більшої активності можна отримати 5, а то і 10% від цієї суми», - розповів Василь Філіпчук.

Однак, просто так гроші виділяти громадам не будуть - для цього потрібно пропонувати ідеї і проекти, готувати і просувати які допоможе МЦПД.

 За матеріалами ТВА та 0372.ua

1


КОМЕНТАРІ (4)

Ага, нові тарифи на газ немає кому висвітлювати.
avatar

Дон Педро Чупакабро

03 березня 2015 19:24

Ага, нові тарифи на газ немає кому висвітлювати.
avatar

Дон Педро Чупакабро

03 березня 2015 19:24

Це ж яка тварина надумала пограбувати людей тарифами по 7 грн за куб у літній період?! "Революція гідності" мать вашу! Наші герої воюють з ворогом на сході, а другий ворог, ще коварніший, з'ясовується сидить в Києві ... СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!

avatar

БУКОВИНЦІ

03 березня 2015 23:02

Юлю в прем'єри! Вона все відмінить!!!

avatar

Батьківщина

03 березня 2015 23:52