У Берегометі розквітло  «тюльпанове дерево»

У Берегометі розквітло «тюльпанове дерево»

06.07.2020, 11:53

Поряд з адмінприміщенням Славецького лісництва Берегометського лісомисливського господарства зацвіло тюльпанове дерево. Латинська назва його — ліріодендрон (Liriodendron tulipifera), сімейства магнолієвих.

Ця рослина рідко зустрічається не тільки на Чернівеччині, а й взагалі на території Європи. Батьківщиною тюльпанового дерева вважають східну частину Північної Америки, а також дерево широко культивується в помірному кліматі різних країн, на північ по географічній широті Осло, в Норвегії. В Південній півкулі його вирощують в Аргентині, Австралії, Чилі, Новій Зеландії, ПАР та Уругваї.

Нині - це єдине місце у Берегометському лісомисливгоспі, де можна побачити, як воно квітне. Однак , у Берегометі є ще одне таке дерево у дендропарку поряд з лікарнею.

Назва цієї рослини означає «дерево-ліра», через оригінальну форму листків, притаманну тільки йому. А тюльпановою її називають за пахучі квіти жовтогарячого кольору, які зовні нагадують тюльпани.

Тюльпанове дерево славиться своєю довговічністю, бо може жити до 500 років. Вражає воно й своїми розмірами. Висота дерева може сягати до 30 метрів, а діаметр - 2 метри.

Нині Славецькому ліріодендрону 16 років і воно є окрасою лісництва. Увагу відвідувачів привертають не лише квіти, а й розкішна крона, яка у спекотне літо чудово захищає від сонця. Восени дерево змінює своє забарвлення, а його листки стають багряними.

- Тюльпанове дерево - дуже лагідне та чуйне, тому вимагає до себе дбайливого ставлення, як при посадці, так і при вирощуванні, - зазначає головний лісничий Іван Акришора.- А йому у Славці пощастило, бо за ним доглядають умілі та турботливі руки наших лісокультурниць.

Пресслужба Чернівецьке ОУЛМГ

1