У 'Батьківщині' заявляють, що олігархічно-кланова більшість ухвалила в першому читанні проект Держбюджету на 2017 рік – бюджету ліквідації української нації

У "Батьківщині" заявляють, що олігархічно-кланова більшість ухвалила в першому читанні проект Держбюджету на 2017 рік – бюджету ліквідації української нації

21.10.2016, 20:04

Ввечері, 20 жовтня, 230 депутатів парламенту проголосували за висновки бюджетного комітету Ради. Таким чином ВРУ фактично ухвалила проект Держбюджету-2017 у першому читанні. Ухвалений документ значно занижує прожитковий мінімум, вдвічі занижує розміри мінімальної зарплати, не передбачає індексації та осучаснення пенсій. Село позбавляться фінансування. На місцеві громади перекладаються соціальні зобов’язання на суму близько 35 млрд. грн – без належної фінансової бази та реальної децентралізації.

Бюджет на 2017 рік є продовженням злочинної стратегії влади, яка вимиває гроші зі скарбниці через кримінальні оборудки, знекровлює місцеві бюджети, знищує освіту та охорону здоров’я. В проекті держбюджету немає відповіді на питання щодо формування правильної соціально-економічної стратегії та відродження України.

Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко наголосила на тому, що в проекті головного фінансового документу країни ліквідуються усі пільги для чорнобильців, афганців, хворих, дітей-інвалідів, дітей-сиріт, самотніх мам тощо. Замість скорочених соціальних видатків уряд планує підвищити рівень забезпечення поліції та встановити рядовим правоохоронцям зарплату в 19 тисяч гривень, тоді як вчителям у перші роки роботи пропонуються оклади в 2 тисячі гривень. Юлія Тимошенко впевнена, що влада в такій спосіб будує антисоціальну поліцейську державу і поданий до парламенту проект держбюджету підтверджує її висновок.

Відповідаючи на питання парламентських журналістів, Юлія Тимошенко зазначила, що «Батьківщина» не голосуватиме за урядовий проект бюджету на 2017 рік, оскільки в ньому зберігається корупція та відсутня стратегії розвитку країни.

У свою чергу, перший заступник Голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв нагадав журналістам в кулуарах парламенту, що «Батьківщина» подала десятки пропозицій про те, як краще використати бюджетні кошти, і низку законопроектів, ухвалення яких дозволило би збільшити дохідну частину бюджету на 100 млрд. грн. І від того, чи будуть враховані ці пропозиції, залежатиме позиція фракції щодо голосування за Держбюджет-2017.

Лідер партії «Батьківщина» відзначила, що одним з найяскравіших прикладів корупції та лобіювання приватних інтересів олігархів, які закладаються в держбюджеті, є законопроект про спецконфіскацію. Юлія Тимошенко наголосила на тому, що цей законопроект передбачає застосування до кожного українця конфіскації майна без рішення суду. Та найгірше те, що від закону про спецконфіскацію виграють лише ті, хто при владі, і ті, хто займається мільярдними оборудками.

Юлія Тимошенко пояснила, що деяким фракціям заради голосування за закон про спецконфіскацію заламують руки через порушення кримінальних справ, хабарі, але фракцію «Батьківщина» зламати ніхто не може, «тому ми можемо називати речі своїми іменами».

1