Тимошенко нагадала, що за часів Порошенка тарифи зросли в одинадцять разів, а НАК «Нафтогаз» перетворився на злодійське кодло, з якого вивели 225 мільярдів гривень (+коментарі Фурси і Бондаренка)

Тимошенко нагадала, що за часів Порошенка тарифи зросли в одинадцять разів, а НАК «Нафтогаз» перетворився на злодійське кодло, з якого вивели 225 мільярдів гривень (+коментарі Фурси і Бондаренка)

12.01.2021, 20:39
Люди розуміють чергову несправедливість влади і по всій країні виходять на масові мітинги, перекривають дороги з вимогою зниження тарифів. Людям не залишили вибору.
 
Про це екс-прем'єрка і лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко написала на своїй офіційній сторінці у ФБ.  
 
Свята минули, настав час сказати про неприємне. 2021 рік, якщо монобільшість працюватиме так само некомпетентно, як зараз, для українців буде важчим за 2020-й. Відчутно важчим. Нова влада вирішила далі підвищувати тарифи. Це призведе до того, що людям доведеться платити за комуналку суттєво більше. Електроенергія майже всім родинам обійдеться вдвічі дорожче, а ціна на опалення зросте у півтора рази.
 
Інколи у мене складається враження, що чинний уряд, ухвалюючи свої рішення, взагалі не прогнозує їхніх наслідків. В час, коли всі наші країни-сусіди, розуміючи наскільки суттєво пандемія вдарила по добробуту громадян, зменшують ціну енергоносіїв, – в Україні навпаки збільшують. Може, ми пропустили момент, коли українці стали найзаможнішими серед європейців, і з них тепер можна дерти три шкіри?
 
Для мене, як людини, яка свого часу впоралася з такими самими викликами, при цьому зберігаючи тарифи мало не ВДЕСЯТЕРО нижчими за нинішні, висновок очевидний – урядом керують дилетанти, непрофесійністю яких заради власної вигоди користуються міжнародні спекулянти.
 
Нещодавно Державний аудит дав відповідь на запитання, куди йдуть прибутки від необґрунтовано завищених тарифів. Перевірка офіційно встановила, що 225 мільярдів гривень незаконно виведено з НАК «Нафтогаз» за межі України! 225 мільярдів гривень!!! Тільки вдумайтеся в цю цифру! Це більше, ніж кредити, які Україні дає МВФ!!! І це ті гроші, які незаконно витягли з кишені кожного!
 
Можливо, після оприлюднення результатів цього Державного аудиту хтось поніс покарання? Ні! Ані попередній президент, під керівництвом якого тарифи зросли в одинадцять разів, ані «топ-менеджери», під керівництвом яких НАК «Нафтогаз» перетворився на злодійське кодло. Останніх – навпаки відправили на підвищення! Коболєва додатково призначили в наглядову раду ще однієї компанії, а Вітренка, замість в’язниці, поставили виконувати обов’язки міністра енергетики! За нової влади старі корупційні схеми збереглися і стали ще більш дохідними!
 
Нинішня ситуація обурлива ще й тому, що Україна має унікальні можливості для забезпечення своїх громадян дешевими енергоносіями. Це газ власного видобутку і ще додатково у нас є підземні газові сховища, що дозволяє купувати газ влітку, у період найнижчих цін, і за цими низькими цінами продавати його українцям у пік сезону, незалежно від ринкової кон’юнктури. Ці сховища не належать ні владі, ні корупціонерам Коболєву та Вітренку, ні міжнародним стерв’ятникам, вони належать кожному українцю!
 
Я вимагаю дати людям газ за цінами, за якими його було закачано у підземні сховища влітку. Це дозволить знизити вартість блакитного палива втричі, що автоматично здешевить і опалення, і електроенергію.
 
10 років тому мій Уряд провів країну через епідемію грипу та світову фінансову кризу, не підвищуючи тарифів і не вганяючи країну у непосильні борги. Нинішню кризу, багато у чому поглиблену саме некомпетентністю Кабміну, Україна також може пройти, не забираючи у людей останнє!
 
Як мій Уряд виходив з кризи? Втілювали у життя жорстку й ефективну антикризову програму для збереження економіки, не слухали «порад» зовнішніх лобістів та усвідомлювали, що головне завдання влади – дбати про людей.
 
Не вмієте самі ефективно управляти країною – запитайте тих, хто знає, як це робити. Народ втомився оплачувати ваші «реформи», що більше нагадують експерименти на межі людяності. Ваші «таланти» вже довели країну «до ручки». Зупиніться, або вас зупинять люди!
 
Уряд готує план антикризових заходів у зв’язку з підвищенням тарифів… Серйозно?! - продовжила Тимошенко. 
 
Тобто спочатку уряд підвищує тарифи, провокуючи кризу, а потім героїчно береться її долати? Будьмо відверті: хтось реально вірить, що люди, не здатні прорахувати наслідки своїх же постанов, зуміють вигадати якийсь антикризовий план? Вони – справжні майстри створювати проблеми, а от розв’язати бодай одну сьогоднішньому Кабміну не вдалося ще жодного разу. У кращому випадку – просто тягтимуть час, у гіршому – знайдеться спритники і, скориставшись ситуацією, створять чергову корупційну схему.
 
Досить експериментів!
 
Я закликаю депутатів партії «Батьківщина» по всій країні, а також представників інших сил, яким небайдужий добробут українських родин, скликати позачергові сесії рад різних рівнів і вимагати від уряду ухвалення рішення про спрямування на потреби населення газу із наших підземних сховищ за ціною закупки. Це дозволить миттєво зменшити тарифи втричі. Найпрозоріша і найсправедливіша схема. Найкращий антикризовий план. Народний! Зробимо його разом!
 
Фото: Інтернет-видання «Полтавщина»
 
КОМЕНТАР Сергія Фурси: 
 
Геть тарифный геноцид или очередная операция против МВФ
 
Украинское правительство решило, что рыночные цены на газ – это плохо. И решили «подкоректировать» реформу рынка газа. Подкоректировать рыночное ценообразование. И, фактически, вернуть фиксированную цену на газ. Это предложение министерства энергетики.
 
По удивительному совпадению, это случилось в тот момент, когда «виртуальная миссия МВФ в городе».
 
По удивительному совпадению, перед этим вдруг на новогодние праздники, когда политическая активность на нуле и все доедают оливье, в городе Полтава прошли протесты против роста тарифов. В городе Полтава, где мэр от «За Майбутне» Коломойского.
 
По удивительному совпадению, накануне, перед тем, как министерство энергетики предложило уйти от рыночных цен на газ, программный пост, с традиционными разговорами о внешнем управлении, написал глашатай Коломойского, Дубинский.
 
Что это значит? Это значит олигарх снова наносит удар. И по экономике Украины. И по сотрудничеству с Западом.
 
Формирование рыночной цены на газ было ключевой реформой в рамках сотрудничества с МВФ. В результате этой реформы, Нафтогаз из черной дыры украинского бюджета, пожиравшей несколько процентов от ВВП ежегодно, превратился в крупнейшего налогоплательщика. И это позволило начать формировать конкурентный рынок газа для населения. И это сильно ударило по коррупции. В общем, типичный эффект внешнего управления. При этом, в рамках сотрудничества с МВФ, был введен механизм субсидий, который защищал самых бедных. В итоге, богатые платили. Бедные получали субсидии. Любимая социальная справедливость.
 
Что будет, если Украина в очередной раз кинет МВФ? Опять негативный сигнал рынку. Опять проблема в сотрудничестве, отдаляющей миссию. Опять Украина в глазах мира как государство популистов, ненадежный партнер. Опять призрак дефолта начнет бродить по Печерским холмам. В этом году Украине надо привлечь долгового финансирования на 24 млрд долларов. Причем только 4 миллиарда долларов пойдет на выплату внешних кредитов. Все прочее, наши внутренние долги, в том числе резко возросшие долги перед украинскими банками по ОВГЗ, так и финансирование дефицита бюджета. Очень высокого дефицита бюджета. И повышать риски привелчения ресурсов не очень разумно. Хотя, кто говорит о разумности….
 
Что получит население? Временно платежки станут ниже. Временно. Потому что все это уже было. В 2010-2013 гг. А потом мы заплатили за все это возросшим долгом. Кризисом. Девальвацией и инфляцией. Налогом на бедных. Опять бедные заплатят сверх цену. Просто за то, чтобы жители Конче Заспы меньше платили за газ.
 
В результате, еще один шаг в сторону русссского мира. То, что очень надо Коломойскому.
 
Уже второй подарок в этом году, после открытого Буковеля в разгар эпидемии и локдауна. Очередной подарок олигарху, по которому плачет тюрьма, но которого от НАБУ защищают все другие украинские силовики.
 
Прекрасное начало года. Напугаем инвесторов, заложим бомбу замедленного действия под экономику Украины и сделаем приятное Коломойскому. 2021 год обещает быть интересным.
 
КОМЕНТАР Константин Бондаренко 
 
Сьогодні вся стрічка забита темою тарифів. Відчувається, що ситуацію нагнітають, і кожна політична сила по-своєму спробує скористатися справедливим невдоволенням громадян. Пересічному українцеві можна довго пояснювати, що підвищення тарифів - результат ринкових відносин, нових економічних процесів, діяльності недобросовісних ділків, які безбожно завищують ціни, політики Міжнародного валютного фонду тощо - легше від цього не стане. У громадянина одне запитання: якщо в період пандемії коронавірусу нас просять потерпіти і обмежити свої витрати - чому тоді окремі бізнесмени не можуть так само обмежити свої апетити?
 
Телеграм-канали другий день розганяють інсайд про те, що на кінець січня намічено хвилю акцій протесту («тарифний майдан»), які пройдуть по всій Україні - нібито за ініціативою ОПЗЖ. Пишуть, що з Медведчуком провела консультації і домовилася про спільні дії Юлія Тимошенко (одразу зазначу: я в це не вірю; Тимошенко надто добре знає ціну домовленостям з Медведчуком). Згодом до них має доєднатися Петро Порошенко (в це вірю охоче - Медведчук і Порошенко є проявами одного і того ж політичного явища, з поправкою на електоральні особливості базових регіонів, політичним Тягни-Штовхаєм). Інша річ, що будь-який Майдан без підтримки з Вашингтону в Україні приречений, а Вашингтону зараз не до України.
 
Тимошенко при цьому опублікувала у своєму фейсбуці пост, у якому розкритикувала дії Уряду, назвавши їх непрофесійними, вказала, що головна причина ситуації, що склалася - виведення з «Нафтогазу» 225 млрд грн (звинувачення більш ніж серйозне), конкретизувала прізвища винуватців і закликала продавати газ для населення за цінами, за якими його було закачано влітку до підземних сховищ.
 
Відчувається, що Тимошенко готується до того, аби на хвилі широкого невдоволення ситуацією в тарифній сфері поставити президента перед фактом: або прем’єрська посада (не даремно Юлія Володимирівна декілька разів звертається до свого позитивного досвіду виходу з кризових ситуацій), або жорстка опозиція. Вона знає - у неї безпрограшний варіант (навіть у жорсткій опозиції вона відрізняється від інших лідерів харизмою та експресією, а прем‘єрська лава запасних надто вузька).
 
Що стосується Зеленського - він чудово розуміє: «Якщо пиятики не можна уникнути, її потрібно очолити». До того ж ситуація з тарифами б‘є не лише по уряду, а й по президенту. У його руках є дієвий орган, який він очолює - РНБО, а питання тарифів - це питання національної безпеки. Тому не дивно, що саме він почав активно піднімати питання про врегулювання ситуації, не доводячи країну до точки кипіння - інакше це питання використають його політичні опоненти (а можливо, і деякі колишні соратники). Напевне, поруч з ним мав би знайтися хтось, хто би процитував йому Людвіга Ерхарда: «Економіка - не математична конструкція і бездушна машина. Економіка - це насамперед живі люди». І що держава повинна виконувати функції «нічного сторожа», що захищає від монополій, високих податків і тарифів, а також від зовнішньої конкуренції...
 
Одним словом, йде гра на випередження опонентів. Очевидно, результат цієї гри не сподобається «західним партнерам», які перетворили Україну і на піддослідного кролика, і на «дійну корову» для викачування ресурсів. Але тут уже потрібно вирішувати, що є первинним, а що другорядним - народ чи «партнери».
 
І - так: у короткій перспективі у будь-якому випадку варто очікувати на серйозні кадрові рішення. Такі закони жанру.
1