Тимошенко й Луценко увійшли до першої п’ятірки виборчого списку опозиції

Тимошенко й Луценко увійшли до першої п’ятірки виборчого списку опозиції

30.07.2012, 15:31

Юлія Тимошенко, Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко, Олександр Турчинов та Юрій Луценко увійшли до першої п’ятірки списку від Об’єднаної опозиції «Батьківщина» на виборах до Верховної Ради.

 Юлія Тимошенко, Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко, Олександр Турчинов та Юрій Луценко увійшли до першої п’ятірки списку від Об’єднаної опозиції «Батьківщина» на виборах до Верховної Ради.

Як передає кореспондент УНІАН, таке рішення ухвалив з’їзд опозиції, який відбувається в Києві.

Після того, як О.Турчинов оголосив, що першим номером списку обрано Ю.Тимошенко, делегати з’їзду скандували «Юля, Юля!».

 Далі у виборчому списку Об’єднаної опозиції йдуть на шостому місці – В’ячеслав Кириленко, 7 – Григорій Немиря, 8 – Сергій Соболєв, 9 – Борис Тарасюк, 10 – Микола Томенко, 11 – Микола Княжицький, 12 – Мустафа Джемілєв, 13 – Андрій Кожем’якін, 14 – Лілія Гриневич, 15 – Іван Кириленко.

Далі 19 номером у списку йде Андрій Пишний, Сергій Власенко - 20, Андрій Парубій - 21, Олександра Кужель - 22, Леся Оробець - 26, Геннадій Москаль – 32, Андрій Шевченко – 33.

Об’єднана опозиція «Батьківщина» затвердила список своїх кандидатів на вибори до Верховної Ради у мажоритарних округах.

 Як передає кореспондент УНІАН, таке рішення ухвалив з’їзд опозиції, який відбувається в Києві.

Головуючий на з’їзді Олександр Турчинов зачитав список кандидатів від опозиції у мажоритарних округах, зазначивши при цьому, що кандидати узгоджені з низкою опозиційних партій, які входять до Комітету опору диктатурі, зокрема з партією «Свобода». Він додав, що в тих округах, які не були названі, буде висунуто кандидата не від Об’єднаної опозиції «Батьківщина», а від інших опозиційних партій. О.Турчинов поіменно зачитав список усіх кандидатів у 225 мажоритарних округах, однак делегати з’їзду проголосували за нього одним рішенням.

Зокрема, О.Турчинов поінформував, що в окрузі №13 Об’єднана опозиція «Батьківщина» вирішила підтримати і висунути кандидатом лідера Європейської партії України Миколу Катеринчука. Також у виборчих округах №120 та №134 опозиція висунула своїми кандидатами журналістів Тетяну Чорновіл та Костянтина Усова відповідно.

Також у деяких мажоритарних округах опозиція висунула своїми кандидатами нині чинних народних депутатів від опозиційних партій.

Дружина екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка Ірина балотуватиметься у народні депутати.

 Як повідомляє кореспондент УНІАН, вона увійшла до списку від Об’єднаної опозиції «Батьківщина» на виборах до Верховної Ради.

За списком Об’єднаної опозиції до парламенту балотуватимуться також Андрій Кожем’якін, Мустафа Джемільов, Андрій Парубій, Олександра Кужель, Арсен Аваков та інші.

Об'єднана опозиція обіцяє звільнити екс-прем'єра Юлію Тимошенко та екс-главу МВС Юрія Луценка з-за ґрат в разі перемоги на виборах.

Про це йдеться у резолюції з'їзду, що відбувся у понеділок.

"Після того, як Об’єднана опозиція "Батьківщина" переможе на парламентських виборах та сформує демократичну більшість у Верховній Раді, усі хто винен в політичних репресіях в Україні, усі хто займався фальсифікацією кримінальних справ будуть покарані по всій суворості закону", - сказано в документі.

"Ми гарантуємо, що Юлія Тимошенко, яка є політичним лідером Об’єднаної опозиції, Юрій Луценко, інші політичні в’язні будуть звільнені та повністю реабілітовані", - наголошується в резолюції.

"Ми відновимо в країні законність і справедливість для кожного громадянина, незалежно від його політичних та релігійних поглядів, фінансового і соціального статусу", - обіцяють опозиціонери.

Також вони обіцяють переглянути та скасувати "усі незаконні та антиконституційні рішення" органів влади, зокрема, президента, уряду, , Верховної Ради, Конституційного Суду та інших судів.

"Ми повернемо Україну на європейський і демократичний шлях розвитку та виведемо її із міжнародної ізоляції", - сказано в документі.

Українська правда

Учасники з'їзду «Батьківщини» вирушили до Верховної Ради, щоб висловити свій протест провладній парламентській більшості.

До цього закликав керівник Центрального виборчого штабу Об'єднаної опозиції Олександр Турчинов.

"Ми зараз сформуємо дві колони і організовано підемо до Верховної Ради, щоб висловити свою позицію українофобам, які там перебувають тимчасово", - закликав він учасників з'їзду.

Крім того, щоб уникнути провокацій з боку влади під час виборчої кампанії, учасники з'їзду проголосували за пропозицію не закривати з’їзд партії «Батьківщина».

"Є пропозиція не закривати наш з'їзд, вважати лише завершеним його другий етап, а повноваження його делегатів продовжити до нашої перемоги на виборах", - сказав Олександр Турчинов.

Послання Європейської народної партії до З’їзду Об’єднаної опозиції

30 липня 2012, Київ

Шановні друзі з Об’єднаної опозиції,

Через 6 днів буде вже рік, як Юлія Тимошенко перебуває у в’язниці в результаті судового процесу - я навіть сказав би особистої помсти – який весь світ визнав вибірковим переслідуванням провідного лідера опозиції; політично-вмотивованого судового процесу, який не базувався на верховенстві права та порушив численні статті Європейської конвенції про захист прав людини. І вона не єдина: є багато інших політичних в’язнів, які стали жертвами порушень їхніх фундаментальних прав в Україні.

Тому, за таких тривожних обставин, для мене було важливо надіслати Вам сьогодні наступне послання до З’їзду Об’єднаної опозиції у Києві.

До вирішальних для історії України парламентських виборів залишилось декілька місяців. Ці вибори або підтвердять демократичний і європейський вибрів України, або дозволять країні йти далі шляхом авторитаризму. В опозиції попереду вкрай важливе завдання. У цьому відношенні, я дуже радий, що деякі провідні опозиційні сили змогли об’єднати свої зусилля та створити Об’єднану опозицію. Я пишаюсь тим, що дві партії, які є членами ЄНП – Батьківщина та Рух – сприяли цьому процесу та взяли в ньому участь. Цей політичний процес є позитивним прикладом конструктивного компромісу, він пропонує узгодженість, яка має вирішальне значення для успіху на виборах.

Я не сумніваюсь в тому, що успіху можливо досягнути. Але важливою передумовою для цього є наступне: ці вибори повинні бути вільними і чесними.

Як Ви добре знаєте, ЄНП виступає за демократичну, незалежну проєвропейську Україну, яка базується на цінностях. Ми поділяємо однакові цінності. Тому, звичайно ж, Ви можете розраховувати на підтримку ЄНП під час виборчої кампанії. Будьте впевнені, що всі наші представники, які спостерігатимуть за виборами, робитимуть це уважно, не забуваючи, що Ваші найбільш яскраві лідери залишаються у в’язниці.

Для країни з європейським покликанням неприпустимо мати політичних в’язнів. Для влади неприпустимо залякувати незалежні ЗМІ, намагаючись при цьому усунути своїх основних політичних опонентів з політичного життя та від участі у наступних парламентських виборах. Для країни, яка прагне в майбутньому вступити до Європейського Союзу, неприпустимо систематично підривати цінності і принципи, на яких базується ЄС.

Шановні друзі,

Ви не одинокі у своїй боротьбі. Найбільша європейська політична родина, Європейська народна партія, разом з Вами. ЄНП підтримує поглиблення відносин між Україною та ЄС, якщо Ваша країна поважатиме демократію, верховенство права, права людини і гарантуватиме фундаментальні права. Але, на жаль, влада України обрала інший шлях: порушення прав людини, нехтування європейських цінностей та зловживання судовою системою для політичних репресій проти опозиційних політиків. Тому своїм сильним духом та мужністю Юлія надихає та створює приклад для багатьох інших, хто бореться за демократію і свободу, особливо у Вашому регіоні. Ґрати, які так винахідливо поставив перед політичними лідерами Вашої країни президент Янукович, лише мобілізують та зміцнюють нашу підтримку.

Пане Янукович, поки не пізно, звільніть Юлію Тимошенко та інших політичних в’язнів! Поважайте їхні політичні, громадянські права і права людини! Не придушуйте політичну опозицію, громадянське суспільство та незалежні ЗМІ!

Шановні друзі,

Я хотів би побажати Вам всім успішного З’їзду та потужних результатів на наступних парламентських виборах, які дадуть Вам змогу сформувати новий демократичний уряд на благо всіх українських громадян, а також зробити важливі кроки для європейського майбутнього України.

 З повагою, Вільфред Мартенс
Президент ЄНП

1