Сьогодні у Чернівцях особливо масштабний Петрівський ярмарок

Сьогодні у Чернівцях особливо масштабний Петрівський ярмарок

13.07.2013, 14:45

У Чернівецькій міській раді відбулася прес-конференція, присвячена Петрівському ярмарку, який відбудеться уже цими вихідними, 13-14 липня, у Чернівцях. Це дійство є однією з найбільших торговельно-розважальних подій країни, другий  після Сорочинського за масштабом та популярністю в Україні.

Кожен з майданчиків ярмарку матиме окрему тематику. Свою продукцію представлять кількасот підприємств-виробників різних галузей, представники малого та середнього бізнесу не лише з 17-ти регіонів України, а також ближнього та дальнього зарубіжжя. На Петрівський ярмарок приїдуть делегації з міст-побратимів та інших міст, з якими Чернівці підтримують давні дружні стосунки, представники посольств та консульств багатьох зарубіжних держав.

У рамках ярмарку відбудеться один з найбільших у Європі Міжнародний фольк-фестиваль «Буковинські зустрічі», у якому буде задіяно понад 500 учасників з різних країн. Ще одна родзинка дійства – масштабний дводенний фест пива і апетитних страв, під час якого на публіку чекатиме безліч розваг та концерт відомих українських музикантів.

Фестиваль розпочнеться урочистою ходою колективів з Театральної площі міста через Центральну площу до Літнього театру ЦПКіВ ім. Т.Г.Шевченка. Під час відбудеться виставка-продаж виробів майстрів народного мистецтва та книжкова виставка видавничого дому «Букрек».

Гала-концерт фестивалю відбудеться у суботу, 13 липня о 13.00 у Літньому театрі ЦПКіВ ім. Т.Г.Шевченка. У концерті візьмуть участь колективи з Польщі («Сирба», «Ехо Буковини», «Йоделкі»), Румунії («Пятра Шоймулуй», «Плаюріле Пожоритей», «Клопоцелул»), Угорщини (колектив народного танцю Боньгад).

Демонстраційні експерименти студентів та викладачів хімічного факультету Чернівецького національного університету під назвою «Хімічна «Солянка» відбудуться 13 липня у сквері ім. Ю. Федьковича. Захід пройде у рамках Петрівського ярмарку.

За словами організаторів, сучасне життя неможливо уявити без хімії. У програмі «Хімічної солянки» – демонстрації ефектних дослідів, орієнтованих на різні вікові категорії.

Нині Петрівський ярмарок святкує вже 227-ту річницю з дня свого заснування. Він виник ще за часів Австро-Угорщини і був справжнім центром торгівлі не лише Буковини, але й всього південного Сходу Європи. Сюди приїжджали купці з десятків Європейських країн, тут укладалися важливі угоди, тут  гарно і шляхетно розважалися! Цьогоріч міська рада прагне повернути Петрівському ярмарку історичний розмах та славу. Саме тому  він вже другий рік поспіль за всю новітню історію міста проходитиме в  історичному центрі міста – адже саме на цих вулицях і площах, він відбувався понад сотню років тому, у часи свого розквіту.

Прадавня історія, колорит і цьогорічний розмах Петрівського ярмарку зроблять його подією центральноєвропейського значення, а Чернівці утвердяться у ролі однієї з культурних столиць Європи.

На запрошення секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина, з нагоди проведення в Чернівцях Петрівського ярмарку, в гості до міста з’їжджаються чисельні іноземні делегації.

Зокрема, приїхали гості з міста-побратима Чернівців Коніна (Польща) на чолі з секретарем Конінської міської ради Мареком Завіцкі, делегація з російського міста Брянськ, з яким міська рада веде переговори щодо налагодження співробітництва, делегація з Ясс (Румунія) в складі префекта Ясського повіту Ромео Олтяну, голови повітової ради Крістіана Адомніцій, віце-мера Ясс Міхая Кіріки, депутатів румунького парламенту та повітової і міської ради Ясс. Також будуть гості з інших міст Румунії та з Молдови. Окрім цього, в Чернівцях в рамках Петрівського ярмарку відбудеться 24-й міжнародний фольклорний фестиваль «Буковинські зустрічі», на який завітали колективи з Польщі, Угорщини та Румунії. Таким чином, цими вихідними Чернівці стануть центром не лише для вітчизняних підприємців, які братимуть участь у ярмарку, але й для іноземних гостей, яких цього року буде як ніколи багато.

Під час «Петрівського ярмарку» лунатиме музика у стилі «мандри»

 Справжнє свято української музики відбудеться у рамках «Петрівського ярмарку» 14 липня на Соборній площі. Цього вечора на сцену вийдуть «Мандри», «Мед Хедс XL» і Vroda. А в ролі конферансьє виступить Фагот із гурту «Танок на майдані Конго».

 «Ми раді знову виступати у Чернівцях, - каже лідер гурту «Мандри» Фома. – Окрім того, що це дуже гостинне і гарне місто, багато його уродженців зробили величезний внесок в українську культуру, зокрема - музичну. Тож ми завжди любимо бувати у Чернівцях і грати нашу музику в стилі "мандри" для чернівчан».

 Початок концерту – 14 липня о 16.00

 Увага! Обмеження руху транспорту під час «Петрівського ярмарку» 

 З метою забезпечення безпеки дорожнього руху  і  охорони громадського порядку під час проведення міського свята «Петрівський ярмарок» 12, 13 та 14 липня 2013 року буде обмежено рух та стоянку транспортних засобів в центральній частині міста (від пл.Соборної до пл.Турецької криниці). Рух транспорту буде спрямовано по вулицях «малого кільця» (Садовій, Головній, Л.Кобилиці, Руській, П.Сагайдачного, Б.Хмельницького, Лесі Українки, 29 Березня, А.Пумнула, Червоноармійській).

 Від 09 години ранку 12.07.2012 року  до 15.07.2013 року по Театральній площі та  з 18 години 12.07.2013 року до 15.07.2013 року по площах Соборній,  Турецької криниці, Центральній, Філармонії та вулицях І.Франка, М.Емінеску, О.Худякова і Шкільній буде обмежено рух  та заборонено стоянку транспортних засобів.

 Рух тролейбусів маршрутів №1 та №6 з 18 години 12.07.2013 року до 15 години 14.07.2013 року буде закільцьований до Соборної площі.

 З 15 до 23 години 14 липня рух тролейбусів маршрутів №1 та №6  буде закільцьований по вулицях М.Бахрушина, О.Поповича та А.Ончула.

Рух тролейбусів маршрутів №2, 3, 4, 5 по вул.Головній в районі Центральної площі та по вул.Університетській на ділянці від вул.Головної до вул.Е.Штейнберга буде припинений з 10 до 11 години 13 липня.

У відповідності з цими обмеженнями діятимуть також і обмеження на рух маршрутних автобусів.

 Перелік вулиць  для стоянки транспортних засобів 13 та 14 липня 2013 року під час проведення міського свята «Петрівський ярмарок»

 Місця для платного паркування транспортних засобів:

 вул.М.Кордуби, вул.М.Бахрушина,1-3,  вул.Д.Загули,3,  вул.І.Вільде,1-7, вул.О.Поповича,2-4, вул.З.Космодем’янської,4-6, вул.М.Удонова біля ринку, вул.Ю.Гагаріна,25(привокзальна площа), вул.Зелена, просп. Незалежності,96, вул.І.Стасюка,2-6 (діагностичний центр), вул.І.Стасюка,20-22, вул.І.Стасюка,24  (будинок побуту), вул.Ентузіастів,2-А, вул.Ентузіастів від вул.Головної до пров.Ентузіастів, вул.В.Комарова,13-А, вул.В.Комарова біля ринку «Буковинський», вул.Руська,250-А біля ринку «Нива», пр.Незалежності,106 біля ринку «Газкомплектприлад», просп.Незалежності,109 біля ринку «Формаркет», вул.Калинівська біля                КП МТК «Калинівський ринок».

 Місця безоплатного паркування транспортних засобів:

 вул.І.Богуна, вул.М.Горького, вул.28 Червня, вул.В.Сімовича, вул.Л.Українки, вул.М.Глінки, 29Березня, вул.Нагірна, вул.В.Шкіля, вул.П.Мирного, вул.З.Космодем¢янської, вул.М.Фрунзе, вул.Ю.Федьковича, вул.О.Суворова, вул.О.Гузар біля стадіону «Буковина», вул.Т.Шевченка, вул.В.Маяковського, вул.Вірменська, вул.Українська, вул.Садовського, вул.С.Канюка, вул.Г.Квітки-Основ¢яненко, вул.А.Добрянського, вул.І.Гонти.

1