Ціна питання лише 500 тисяч грн: батьки ліцеїстів просять Клічука профінансувати з міського бюджету поділ класів на три групи для вивчення англійської мови

Ціна питання лише 500 тисяч грн: батьки ліцеїстів просять Клічука профінансувати з міського бюджету поділ класів на три групи для вивчення англійської мови

14.09.2023, 13:48

У середу, 13 вересня, на території Чернівецького ліцею №9 відбулася акція, під час якої батьки учнів публічно звернулися до міськради з проханням зберегти фінансування поділу на три групи для вивчення англійської мови.

Усього таких шкіл з поглибленим вивченням англійської мови, яких торкнеться проблема поділу класів не на три, а на дві групи у Чернівцях п'ять.

Про це повідомляє кореспондентка https://molbuk.ua/.

У цьому році цей поділ відмінили для учнів 1-6 класів закладів із поглибленим вивченням іноземних мов (таких закладів у Чернівцях є 5). А з наступними роками поділ планують відмінити і для інших класів.

"Ми розуміємо, що закони НУШ та Закон про освіту неузгоджені між собою стосовно цього питання. НУШ не передбачає поділу на три групи. Ми вдячні міській раді, що вона 5 років поспіль знаходила кошти на фінансування поділу, і просимо профінансувати і тепер, поки за ініціативи Департаменту освіти буде врегульовуватись це питання.

Аргументами доцільності є висока якість освіти в ліцеї, зокрема у вивченні англійської, та неможливість проводити уроки в маленьких кабінетах при поділі на дві групи за Санітарним регламентом", - звернулися батьки до міської ради.

За словами заступниці директора з навчально-виховного процесу Анжеліки Дзюбко, зменшення кількості поділів означатиме скорочення навчальних годин, а також зниження рівня знань учнів.

"Просимо зберегти те, що існувало впродовж багатьох десятиріч. Нашій школі понад сто років. І за останніх 60 років поглиблене вивчення англійської мови досяглося в тому числі завдяки поділу класів на три групи. Наша школа гарно працює. Ми впродовж "ковідного" періоду і від початку повномасштабного вторгнення зберегли педколектив, не втратили ні вчителів, ні дітей. Навіть збільшилася кількість охочих навчатися у нашому ліцеї. Хочемо, щоби ця якість освітніх послуг зберігалася надалі. Переживаємо, що втрата поділу на три групи призведе до її зниження.

Для вчителів це означає скорочення педагогічного навантаження загалом на 77 годин. Якщо ставка вчителя – 18 годин, то практично кожен учитель втрачає третину своєї зарплатні. У нас і так зарплати за минулий рік знизили. І це, звичайно, може мати незворотні наслідки: педагоги собі почнуть шукати іншу роботу", - зазначає освітянка.

Вона зауважує, що НУШ передбачає індивідуальних підхід до кожної дитини. Чим менше у групі дітей, тим більше уваги можна приділити кожному.

"Урок триває 35-45 хвилин. За 45 хвилин, якщо буде 18 дітей у групі, неможливо кожному надати навіть 2 хвилинки мовлення. Так само втрачається якість для здачі НМТ або ЗНО. Наш ліцей всі роки займав позицію у межах топ-30 в Україні за результатами ЗНО з англійської мови", - каже Анжеліка Дзюбко.

Раніше, 21 серпня, батьки направили звернення до міського голови із 377 підписами з проханням залишити поділ, проте отримали відмову.

 

Напередодні, 12 вересня, батьки також надіслали лист до голови Чернівецької ОВА з 537 підписами.

Також учора, 13 вересня, батьки побували у заступника міського голови Юрія Лесюка. Він пообіцяв шукати можливості для позитивного вирішення питання.

Джерело: https://molbuk.ua/news/294223-batky-uchniv-liceu-v-chernivciakh-zvernulysia-do-miskoi-vlady-z-prokhanniam-zalyshyty-podil-klasiv-na-try-grupy.html

1