Ціна газу для населення зміниться з 1 квітня

Ціна газу для населення зміниться з 1 квітня

20.01.2016, 19:38

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості повідомили, що плановий перегляд ціни газу для населення повинен відбутися до 1 квітня.

Остаточне рішення про перегляд граничної ціни газу для побутових потреб прийматиме Кабінет міністрів.

За словами прес-секретаря Міненерговугілля Оксани Сікори, остаточне рішення про перегляд граничної ціни газу для побутових потреб прийматиме Кабінет міністрів. «Поки невідомо, чи будуть її підвищувати, або ж навпаки, понизять у зв'язку з падінням світових цін на газ», - сказала прес-секретар Міненерговугілля.

Раніше глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв повідомляв, за яких умов подешевшає газ для українців. По-перше, імпортний газ має бути дешевшим $209 за тис куб.м. При цьому курс гривні повинен скласти 24,1 грн/USD. По-друге, потрібна згода Міжнародного валютного фонду, так як від ціни газу залежить фінансова стабільність «Нафтогазу» і дефіцит держбюджету.

«Коли ціна імпорту знизиться нижче $209, то в уряду з'явиться можливість переглянути ціну для населення. Якщо на це буде згода МВФ ... ці 7,188 грн за тис куб. м газу можна буде опускати», - сказав глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

З початку літа на європейських хабах, звідки в Україну надходить основний обсяг імпортного газу, котирування падають. Особливо помітно - до $150 за тис куб - ціни знижувалися в грудні. Це було пов'язано як з різким здешевленням нафти (а її вартість є у формулах, на підставі яких розраховують ціну газу в довго- і середньострокових контрактах), так і з падінням попиту через аномально теплу погоду.

Як стало відомо днями, «Нафтогаз» в грудні 2015 року і січня 2016 року законтрактував 1,7 млрд куб.м газу з терміном поставки до березня 2016 року. Ціни контрактів коливаються в межах від $211 до $188 за тис куб.м - тобто на рівні, який дозволяє знизити ціну газу для населення.

1


КОМЕНТАРІ (5)

avatar

Myhajlo Tokarjuk

20 січня 2016 18:26

Субсидії масово роздають, щоб мати законний привід перекачати державні гроші в кишені олігархів. І чим більше, тим краще. Адже субсидії дають не готівкою на руки, а перекидають компаніям-монополістам, за якими стирчать вуса і бороди олігархів. Що ту не зрозуміло? Тому такі суми виділяють, які зовсім не стимулюють економію. Навпаки, хто економить, тому менша субсидія. 

avatar

Субсидії

20 січня 2016 19:44

Субсидія утопія для Украіни,а для яценюка нові схеми наживатись і ніхто непідкопається.

Приклад:У знайомих субсидія випалити 720 кубів(обовязково) газу,за грудень він напалив біля 600кубів а остальні 120 кубів взяв шланг з плити і в вікно - економія пуля в лоб

 

avatar

orest

20 січня 2016 20:07

як таке може бути???  в мене в хаті 17-18 градусів,бо економлю газ мені не дають субсидію.

avatar

Оресту

20 січня 2016 21:36

Як?! Комуняки були розумніші за "умного евгейського мальчіка Сєню" - дємократа, який вільно гутарить англійською?! То ви - сепаратист

avatar

Михайло Токарюк - сєпаратист

21 січня 2016 19:36