'Це не Сербія' і 'Хай живе Чорногорія': патріарх Сербський провів інтронізацію митрополита в Чорногорії на тлі протестів

"Це не Сербія" і "Хай живе Чорногорія": патріарх Сербський провів інтронізацію митрополита в Чорногорії на тлі протестів

05.09.2021, 15:22

Поліція Чорногорії в неділю розігнала сотні демонстрантів, які зібралися в історичному місті Цетіне, щоб заблокувати інавгурацію нового глави Сербської православної церкви. Про це інформує AFP, передає УНН. У суботу, 4 вересня, сотні демонстрантів прорвали оточення поліції на околиці міста і почали споруджувати барикади з каміння і покришок, передає УНН із посиланням на DW та AFP.

Деталі

Новий митрополит Чорногорії Йоанікій та патріарх Порфирій прибули до монастиря, де мала пройти інтронізація, на вертольоті в оточенні поліції.

Поліція застосувала сльозогінний газ до протестувальників, що зібралися на головній площі, де в неділю, 5 вересня, зійшов на престолі новий митрополит Чорногорії Йоанікій. Демонстранти вигукували: "Це не Сербія!" і "Хай живе Чорногорія!"

Інтронізація Іоанникія спровокувала ескалацію етнічних заворушень в Чорногорії, що отримала незалежність від Сербії в 2006 році.

Навпаки, в столиці Подгориці тисячі людей зібралися, щоб привітати сербського патріарха, який прибув до країни.

Мітингувальників підтримує Демократична партія соціалістів (ДПС) президента Міло Джукановича. Джуканович прагнув стримати вплив Сербської православної церкви (СПЦ) у Чорногорії та побудувати незалежну православну церкву.

Але на виборах у серпні 2020 року ДПС програла - вперше за три десятиліття - опозиційному блоку, очолюваному союзниками по СПЦ. 

З грудня 2020 року в Чорногорії до влади прийшла просербська партія, хоча і в коаліції з прочерногорськими лібералами і "зеленими", відзначає агентство dpa. Новий уряд скасував закон про свободу віросповідання, ініційований президентом країни Міло Джукановичем. Згідно з ним, в держвласність мало бути передано все церковне майно. Учасники коаліції також звинувачують главу держави в корупції, зв'язках з мафією і атаках на критиків влади.

СПЦ, прагнучи знизити напруженість, відмовилася від проведення масового богослужіння перед церквою в Цетіньє. На цьому місці тепер   зібралися в неділю прихильники незалежності Чорногорії.

Доповнення

Митрополит Йоанікій був призначений на свою нову посаду в травні після смерті свого попередника митрополита Амфілохія від Covid-19. Він керував церквою в Чорногорії з 1990 року.

Запланована подія посилила етнічну напруженість у країні, яка відокремилася від Сербії у 2006 році.

Чорногорія вийшла з унії з Сербією в 2006 році, але її церква не отримала автономії і залишилася під владою Сербської православної церкви, що зробило її символом деякого сербського впливу.

Хоча Сербська православна церква (СПЦ) є домінуючою релігією в Чорногорії, критики звинувачують її у служінні інтересам Белграда. А уряд, який прийняв владу наприкінці 2020 року, опоненти звинувачують у надто близьких стосунках із церквою.

Але майже третина з 620 тисяч населення Чорногорії називає себе сербами, а деякі навіть відмовляються визнати незалежність Чорногорії.

Джерело: УНН
1