Три музеї загубилися в димовій завісі війни на Донбасі

Три музеї загубилися в димовій завісі війни на Донбасі

21.08.2015, 12:08

Працівники трьох музеїв, які були філіями Донецького обласного краєзнавчого музею, але на відміну від самого музею знаходяться на підконтрольних Україні територіях, понад рік не отримують зарплату. 

Про це стало відомо раднику Міністра інформаційної політики в зоні АТО Олександру Бригинцю.

Йдеться про Музей Сергія Прокоф′єва, Меморіальний музей-садибу Володимира Івановича Немировича-Данченка і Великоанадольський музей лісу.

«Відсутність фінансування музеїв пов’язане із тим, що до початку воєнних дій вони фінансувалися через Донецьк. Чиновники наші про них забули і лише з приходом на посаду Голови Донецької військово-цивільної адміністрації Жебрівського почався процес перереєстрації музеїв», - розповів О. Бригинець. 

Після спілкування із завідуючою Музею Прокоф′єва Ольгою Пузіковою, Бригинець з’ясував, що у музеї працюють 10 працівників. В іншому музеї – Музеї Немирови ча-Данченка - ситуація аналогічна тільки співробітників там не 10, а 6.

«Питаю: «Як же ви живете!?». Відповідає: «А кому зараз легко? Віримо, що усе налагодиться».

Пліткували, що їм, як підконтрольним Донецьку, зарплату платило бандформування ДНР. Співробітники сміються: «Та що ви...», - переповів О.Бригинець.

Дуже літній директор Музею Немировича-Данченка нещодавно звільнився, тому особисто Бригинець із ним не говорив, але жителі говорять, що він людина дуже патріотична, проукраїнська і тому не грузив своїми проблемами владу, сподіваючись, що усе якось вирішиться. А оскільки були проблеми з несплатою за електроенергію, зайшов підтримку у місцевих чиновників на підключення струму від іншого джерела - від табору.

«ДонОВЦА і Жебрівській знають про проблему і обіцяють її вирішити. От тільки не знаю чи зможуть навіть вони нарахувати заднім числом зарплату за минулий рік?», - підкреслив О. Бригинець.

Музей С. С. Прокоф′єва відкритий у 1991 році у селі Красне на Донеччині, де народився видатний композитор, піаніст і диригент 20 століття, на честь його 100-літнього ювілею.

Меморіальний музей-садиба Володимира Івановича Немировича-Данченка знаходиться в селі Нескучне Великоновосілківський район Донецької області і присвячений українському класику, театральному діячеві Володимиру Івановичу Немировичу-Данченку. Музей був відкритий в 1993 році. Розташовується в садибному будинку посеред парку. Цей будинок має статус пам′ятки історії та культури з 1969 року. З 1992 року будинок занесений до державного реєстру національного культурного надбання України.

Великоанадольський музей лісу, відкритий у 1991 році, є єдиним в Україні і Європі музей такого типу. Великоанадольський ліс прийнято вважати колискою наукового степового лісівництва, бо саме тут у 1843 році були засаджені перші лісові ділянки під керівництвом В.Є. Граффа — видатного лісівника цього краю.

1