Трохи сонячної Індії в зимових Чернівцях: на Буковині відзначили національне свято Індії

Трохи сонячної Індії в зимових Чернівцях: на Буковині відзначили національне свято Індії

01.02.2013, 00:47

День республіки – національне свято найбільшої демократії світу Індії в Чернівцях цього року відзначили вже дев'ятий раз. Культуру та мистецтво своєї великої країни представила найчисленніша в Буковинському державному медичному університеті спільнота студентів – іноземців. Вихідці з Індії наразі складають понад 60 відсотків студентів-іноземних громадян – понад 400 чоловік. Чималий зал палацу "Академічний" ледь вмістив всіх охочих долучитися до святкового дійства. День республіки, який цього року Індія відзначила вже в 64-й раз, відкриває річний перелiк офiцiйних свят та вихiдних днiв у цій країні. 26 січня 1950 року було прийнято Конституцію Індії, що ознаменувало завершення переходу країни від статусу британського домініону до незалежної республіки.

І хоча на вулиці того дня було прохолодно, в залі було тепло і затишно від посмішок, які дарували одне одному організатори, учасники святкової програми й численні гості, які завітали на урочистості. Вже на вході до палацу святковий настрій забезпечували дівчата і хлопці у національних костюмах. А щодо холоду і снігу, то для гірської - північної частини Індії, це також не дивина. Щобільше, саме цією подібністю природного середовища, в якому живуть деякі індуси і буковинці  пояснюється схожість деяких елементів їхнього національного вбрання.

З вітальним словом до індійської студентської спільноти університету та гостей звернувся професор Тарас Бойчук, який побажав студентам в майбутньому стати хорошими лікарями та гідно нести звання випускника БДМУ у себе на батьківщині. Також ректор відзначив грамотами кращих студентів-іноземних громадян,  - повідомили в прес-службі БДМУ. Зі словами вітання з нагоди свята звернулися професор Олександр Іващук, проректор з наукової роботи та міжнародних зв’язків, професор Георгій Ходоровський, перший посол Незалежної України в Індії, доцент Іван Савка, декан медичного факультету №3. Заради цього заходу пан Ходоровський навіть пожертвував прийомом у посольстві.

Державний гімн Індії — «Джанаганамана» («Душа народу»), слова і музику якого написав легендарний Рабіндранат Тагор, зал вислухав стоячи. Впадало у вічі, що багато присутніх у залі співали цю урочисту національну пісню разом із хором. До свята студенти з Індії готувалися впродовж двох місяців, провівши незліченну кількість репетицій. Але зусилля того вартували. Глядачі не шкодували голосових зв'язок і долонь, захоплено вітаючи учасників святкового концерту. Не аматорський, а професійний рівень виконання номерів зауважили всі присутній того дня у залі палацу. Дивуватися цьому, якщо вірити ведучим, якраз не випадає: майже кожна індійська дівчина вчиться танцювати починаючи з трирічного віку. А співати в Індії взагалі може кожний. 

Під час святкового концерту представники Індії – студенти БДМУ – представили свою яскраву та самобутню культуру у вигляді мистецької подорожі країною. Допомагали їм у цьому незмінні ведучі свята – Вікторія Юзько, Голова комісії з міжнародних зв’язків Студентської ради університету та Суніл Шарма, Голова індійської студентської спільноти університету. Глядачі мали змогу побачити традиційні вокальні та хореографічні номери, театральні композиції під запальну музику.

Також, навчаючись в БДМУ, студенти з Індії та інших країн пізнають й українську культуру. Свідченням цього стали вокальний номер у виконанні Анурага Сонеджі, студента медичного факультету №3. Захоплення глядачів викликав виступ Юлії Білоокої, студентки медичного факультету №2 та Суніла Шарми, які виконали неперевершений хіт Володимира Івасюка – “Червону руту”.

Крім студентів та викладачів свято відвідало багато гостей – жителів міста, які уже традиційно у січні приходять на це свято до палацу “Академічний”. Також за сприяння ректорату та Індійської студентської спільноти БДМУ свято відвідали вихованці комунальної обласної загальноосвітньої школи-інтернату “Багатопрофільний ліцей для обдарованих дітей”, які отримали смачні подарунки від організаторів свята.

Зазначимо, що у холі палацу “Академічний” була організована виставка національних прикрас та одягу жителів різних штатів Індії. Також гості свята мали можливість поласувати традиційними індійськими солодощами.

До слова, велася он-лайн трансляція урочистостей і батьки та рідні студентів БДМУ в Індії мали можливість спостерігати за святом.

 Дві з половиною години урочистого святкування Дня республіки Індії проминули, як мить. Проте ніхто, переконаний, не пошкодував за витраченим часом. Окрім гарного настрою, залишаючи залу, кожний забрав із собою трішечки любові до далекої, але, як з'ясувалося, водночас дуже близької країни. А ще, усвідомлення того, як можна і треба любити свою країну, пишатися нею і гідно представляти у світі.

Отож, шановні студенти – громадяни Індії, від імені ректорату, всього викладацького складу та студентства нашого багатонаціонального Вузу, ще раз вітаємо Вас із 64-ою річницею Республіки Індія та проголошенням Конституції держави. З нагоди святкування бажаємо Вам і Вашій прекрасній батьківщині процвітання, успіхів і прогресу у подальшому розвитку, миру і дружби між національностями, що проживають у Вашій великій країні.

1