Троє депутатів міської ради -  Білик, Максимюк і Романчишин - не опублікували свої декларації, - активіст ОПОРИ

Троє депутатів міської ради - Білик, Максимюк і Романчишин - не опублікували свої декларації, - активіст ОПОРИ

04.11.2016, 20:46

Одним із питань, яке розглядала регламентна комісія 4 листопада,  було звернення одного з активістів ГО "Опора" Григорія Сорочана щодо того, що троє депутатів міської ради - Василь Максимюк, Ростислав Білик і Андрій Романчишин - не опублікували свої декларації про доходи у 2015 році.

"Станом на дату подання звернення - 12 жовтня 2016 року - на офіційному сайті Чернівецької міської ради відсутні декларації про доходи депутатів: Ростислава Білика, Василя Максимюка та Андрія Романчишина. Прошу на наступному засіданні комісії розглянути ситуацію з відсутністю декларацій вказаних депутатів. Прохання заслухати пояснення депутатів на засіданні комісії, а також надати копії декларацій, як того вимагає регламент, опублікувати декларації на сайті. Інформацію про результати розгляду звернення озвучити на сесії міської ради з наголошенням про неприпустимість про порушення регламенту з боку депутатів Чернівецької міської ради", - йдеться у зверненні активіста. 

Із трьох перелічених депутатів на засіданні комісії були Ростислав Білик та Василь Максимюк. Те, що він досі не опублікував декларацію, депутат пояснив тим, що представники ЗМІ його образили, в одній із публікацій назвавши мільйонером, а в іншій написавши, що він приховує частину своїх доходів. 

- Те, що я досі не опублікував декларацію, свідомо зроблено мною. Я обов’язково в найближчий термін подам свою декларацію до міської ради, вона буде опублікована, - сказав Василь Максимюк. - Хочу підкреслити, що законодавство України не порушене, адже законодавець на сьогодні не вимагає, що моя декларація має бути опублікована. Оскільки я є директором підприємства, моя декларація сьогодні зберігається у мене на підприємстві. І хто хоче її побачити - представники ЗМІ чи хтось із громадськості - може звернутися до мене і я її надам.

- Під час виборчої кампанії у 2015 році ми подавали декларації за 2014 рік. Хочу наголосити на тому, що особливих змін з того часу не відбулося. Я не придбав ніякого майна. Я проживаю в тому ж будинку, автомобіль той самий. Змін великих немає, окрім доходів для утримання сім’ї, - додав депутат. - Проте одні представники ЗМІ, розглянувши декларацію за 2014 рік, зробили мене мільйонером. А представники зовсім інших ЗМІ з цього ж матеріалу написали, що Максимюк приховує 650 чи скільки тисяч гривень податків. Тобто що Максимюк страшний "налогонєплатєльщік" і так далі. Мені від цього було дуже неприємно, дуже боляче, що з одного і того ж документа, прочитавши його з різних ракурсів, різні громадяни України зробили різні висновки. Я неодноразово озвучував свою позицію, що я закон не порушую. Хто хоче побачити мою декларацію – я готовий її покласти на стіл, але так, щоби ми її розглянули. 

- До прикладу, мій валовий дохід в рік як дохід директора приватного підприємства - це не те, що декларує на сьогодні чиновник, який жодного дня не був у бізнесі і декларує той самий мільйон. Це зовсім різні речі. У мене у цьому валовому доході – закупка продукції, виплата зарплат, енергоносії, оренда і все решта. Це не є моїм власним доходом. Тому я хочу звернутися до ЗМІ читати документ, а не читати так, як це зрозумів кожен так, як хто побачив. Тому моєї декларації, не порушуючи закон, не було опубліковано. Але враховуючи, що це має такий резонанс, за тиждень часу я подам декларацію в міську раду і вона буде опублікована. 

Регламентна комісія, порадившись, дала Василю Максимюку 10 днів для опублікування декларації. Отож, якщо вірити обіцянкам депутата, його декларація має з’явитися на сайті міської ради не пізніше 14 листопада.

Ростислав Білик пообіцяв, що також незабаром оприлюднить свою декларацію і що йому нічого приховувати. 

Джерело: molbuk.ua

1