Тріумф румунської 'Принцеси' в Чернівцях

Тріумф румунської "Принцеси" в Чернівцях

23.05.2014, 12:00

Ботошанський театр зіграв у Чернівцях Царівну Ольги Кобилянської.  Виставу відвідала генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдован.

На сцені Чернівецького драмтеатру Ботошанський театр імені Міхая Емінеску показав виставу "Царівна" за мотивами однойменного твору Ольги Кобилянської. За повідомленням телеканалу "Чернівці", попри те, що вистава йшла румунською мовою, людей зібралося чимало.

Румунській трупі довелося грати у день смерті народної артистки України, корифейки чернівецького театру Ольги Ільїної. Символічно, що її першою постановкою на сцені нашого театру свого часу була саме "Царівна". А тому постановка Ботошанського театру стала своєрідним прощанням з актрисою. На виставі Ольгу Ільїну вшанували хвилиною мовчання.

– Ботошанський театр знають на Буковині з фестивалю комедії "Золоті оплески Буковини", – зауважує завідувач музично-драматичною частиною театру імені Ольги Кобилянської Наталія ФЕДОРОВИЧ. – До показу виставу "Царівна" обрали не випадково: румунські колеги вшановують 150-річний ювілей Ольги Кобилянської. Написав п’єсу за "Царівною" заслужений журналіст України Василь Довгий. Він же є автором сценарію до телефільму за цією повістю... Символічним є і те, що виставу показали у день смерті видатної Ольги Ільїної – саме вона у 1993 році поставила "Царівну" у Чернівецькому театрі.

Головна героїня твору Наталка Верковичівна, певною мірою, нагадує саму Ольгу Кобилянську, вона стає на шлях боротьби з буденщиною.

Наталку Верковичівну зіграла Олександра Вікол – дебютантка. Це її перша серйозна роль, вона запевняє, що це досить трепетно і цікаво. Багато нових рис вона перейняла у своє повсякденне життя.

- Мені дуже цікаво було демонструвати те, як у звичайній жінці бореться любов до чоловіка та любов до роботи, письменництва. Це жінка, яку важко зрозуміти, але не складно зіграти. Мені це близько, - розповіла актриса.

В образі Наталки письменниця, запевнив директор Ботошанського театру, втілила свою програму жіночого руху, його провідну ідею — досягнути самостійності, суспільної незалежності шляхом праці та освіти.

За словами директора Ботошанського театру ім. М. Емінеску Траяна Апетрі: "Царівна" - це досить душевний твір, його необхідно читати і демонструвати, в нашому випадку на сцені, якомога частіше. Кобилянська – не лише патронеса Чернівецького театру, а й патронеса усієї України. Її твори не мають кордонів, і зрозумілі усім".

Виставу відвідала генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдован. Вона з цікавістю стежила за граю акторів. Запевняє, що це важливо привозити до нашого міста подібні постановки. Транскордонне співробітництво підтримує, адже це дає змогу розвивати людей.

Елеонора Молдован, генеральний консул Румунії в Чернівцях: «Сьогодні не тільки румуни краю, але й чернівчани та жителі області, мають можливість побачити те, як сприймає румунський читач, румунський любитель української літератури те, що написала Буковинська письменниця Ольга Кобилянська»

По закінченню вистави оплески не вщухали досить довго - глядачам сподобалося.

-  «Дуже гарна вистава, всі актори дуже гарно грають. Дуже цікаво. Мені дуже подобається»

- «Чудово – мені подобається Іноземний театра в Чернівцях – це завжди свято»

Телеканал "Чернівці" та molbuk.ua

Фото Nicolae Hauca Mykola Havka

 

1