Третина буковинських ОТГ не подали інфраструктурні проекти  для державного фінансування, а ті, які подали досі не розподілили третину отриманих коштів

Третина буковинських ОТГ не подали інфраструктурні проекти для державного фінансування, а ті, які подали досі не розподілили третину отриманих коштів

27.08.2017, 12:08

Станом на 23 серпня комісія при Мінрегіоні погодила загалом 1117 інфраструктурних проектів об’єднаних територіальних громад (ОТГ), які будуть реалізовані за кошти відповідної державної субвенції. Загальна сума коштів погоджених проектів – майже 945 млн грн, або 63 % від запланованих на 2017 рік коштів субвенції (загалом передбачено 1,5 млрд грн).

З 366 ОТГ, які цього року отримують інфраструктурну субвенцію, проекти подала 241 громада.

За даними Мінрегіону, об’єднані громади Закарпатської, Івано-Франківської та Харківської областей вже розподілили між проектами усю суму субвенції. Майже розподілили кошти державної підтримки ОТГ Донецької (залишок коштів 2%) та Запорізької (залишок 5%) областей.

Більше половини коштів субвенції усе ще не розподілили ОТГ Миколаївської (залишок 80%), Херсонської (залишок 67%), Одеської (залишок 60%) та Рівненської (залишок 53%) областей. Від ОТГ Київщини проектів до Мінрегіону поки взагалі не надходило.

Як видно з наведеного прес-службою Мінрегіонбуду графіка, приблизно третина буковинських ОТГ (понад 30 відсотків) не подали інфраструктурні проекти  для державного фінансування, а ті, які подали досі не розподілили 35 відсотків отриманих коштів.

Як повідомлялося, держава надає підтримку об’єднаним територіальним громадам, зокрема у питаннях відновлення та розбудови інфраструктури їх територій. Для цього у Державному бюджеті на 2017 рік передбачено 1,5 млрд грн. Ці кошти спрямують на розвиток інфраструктури 366 об’єднаних громад, створених у 2015-2016 роках.

Питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад врегульовано постановою Кабінету Міністрів України № 200 від 16 березня 2016 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усть-Путильська, Мамализька,  Красноїльська й Тереблеченська ОТГ не подали до Мінрегіону проекти на кошти інфраструктурної субвенції

Геннадій Зубко нагадав місцевому самоврядуванню про відповідальність. Сьогодні, головне питання, що хвилює людей в громадах – матеріалізація реформи децентралізації. Починаючи від створення нових об’єктів, інфраструктури, закінчуючи зміною якості життя простих українців на місцях в соціальній сфері, освіті, охороні здоров’я. На цьому наголосив під час наради з децентралізації з головами ОТГ, РДА, мерами міст Житомирщини, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

 «Житомирська область, яка є в трійці лідерів по створенню ОТГ, має зайняти лідируючі позиції і по якості надання послуг. Це, в першу чергу - ваша зона відповідальності. І коли ми кажемо про передачу повноважень на місця, додаткових фінансових ресурсів – всі повинні пам’ятати про свою відповідальність не тільки при впровадженні реформи децентралізації, а й реалізації державної політики», - підкреслив Геннадій Зубко.

В ході наради, Віце-прем’єр окремо зупинився і на реалізації проектів в Житомирській області, зазначивши, що до сих пір 5 ОТГ не подали проекти, які можуть реалізовуватись за рахунок держсубвенції на розвиток інфраструктури ОТГ. "Державна фінансова підтримка для ОТГ не просто дається. Тому з цього приводу в мене питання до райдержадміністрацій і офісів підтримки реформ, які повинні супроводжувати цей процес. Наголошую, для мене сьогодні результат є один – це кількість наявних проектів в громадах, які можуть бути впроваджені в цьому і наступному році", - наголосив Зубко.

Нагадаємо, доходи місцевих бюджетів в Україні з 2014 року зросли на 100 мільярдів гривень і продовжують зростати.

На фото: Стан подання об’єднаними громадами проектів до фінансування за рахунок субвенції з державного бюджету на формування інфраструктури (23 серпня 2017 року)

ДОВІДКОВО:

Зубко: регіони охоплені децентралізацією від 25% до 75%

У парламенті ми маємо велику підтримку реформи децентралізації. Також дуже багато прихильників реформи в регіонах, які вимагають від своїх народних депутатів пришвидшення процесу передачі повноважень на місця. Про це в ефірі 5 каналу повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

«Сьогодні в суспільстві є запит на реформу децентралізації, і ми повинні прискорити цей рух. На початку впровадження реформи в Україні було близько 12 тисяч громад. Близько 8 тисяч громад сьогодні залучено в процес об’єднання.  Уряд спільно з обласними радами і адміністраціями визначили адміністративні центри майбутніх громад, які ще не створені, але відповідно до перспективних планів можуть бути створеними», - зазначив Геннадій Зубко.

За словами Геннадія Зубка, ступінь охвату в областях України реформою децентралізації коливається в межах від 20%, де процес йде повільно, і до 75% (де вибори відбудуться 29 жовтня). Лідерами цього процесу є Дніпропетровська, Тернопільська і Житомирська області.

Віце-прем’єр повідомив, що вже підготовлено проект закону щодо державного контролю за дотриманням законодавства і Конституції України  у рішеннях. прийнятих органами місцевого самоврядування. Спонукало до такого рішення  певна юридична казуїстика: прокуратуру було позбавлено цих повноважень, а префектам ще не передані через те, що вони  ще не сформувалися.

«Прийняття закону дасть можливість звернутися до суду в разі  прийнятого в розріз законодавства або Конституції України рішення місцевим органом влади. Підставою може стати: порушення прав і свобод громадян, бездіяльність органів місцевого самоврядування. Тому створюючи простір, де влада надає повноваження органам місцевого самоврядування: розподіляти фінанси, приймати рішення щодо їх спрямування, визначати пріоритети розвитку – мають бути створені чіткі рамки щодо дотримання законодавства України», - зазначив Зубко.

Віце-прем’єр навів приклад сусідньої Польщі, де воєвода має право одноосібно скасовувати рішення, і якщо орган місцевого самоврядування не задоволений цим, ці питання вирішуються у суді. «Під час підготовки законопроекту ми взяли за основу французьку модель, де префект має можливість звернутись до суду і зупинити рішення органів місцевого самоврядування до винесення вироку. Децентралізація – це передача повноважень і відповідальності, але цей процес не повинен перетворюватись на анархію!», - зазначив він.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

1


КОМЕНТАРІ (1)

яка інфраструктура? такі складні слова гворите - половина голів отг навіть не розуміє їх значення. Он Перч - такі ж ділові у нас Вашківці! А як постало перед Перчем елементарне питання забезпечити сільські школи дровами, то побіг Перч одразу до Фищука! то яка інфраструктура?

avatar

дрова

27 серпня 2017 21:30