«Треба вчити матчастину», або  кому вигідна неправдива інформація про керманича Чернівецької обласної федерації футболу?

«Треба вчити матчастину», або кому вигідна неправдива інформація про керманича Чернівецької обласної федерації футболу?

26.03.2014, 11:24

Вчора BukNews оприлюднив матеріал про футбол. Загалом сайт, на жаль,  замало уваги приділяє спорту. Тому будь-який аналітичний матеріал, який стосується проблем у спорті, нами вітається. Згадана публікація  викликала миттєву реакцію і жваву дискусію. Усвідомлюючи, що найкраще в проблемі завжди розибраються фахівці, BukNews попросив найфаховіших спортивних журналістів краю проаналізувати зміст статті, яка викликала неоднозначну реакцію. І тут з'ясувалося, що не все так просто. Далі читайте і самі робіть висновки:    

"Сьогодні ознайомився з матеріалом «Брат міністра Бурбака пообіцяв вирішити проблеми ФК Буковина». Автор матеріалу – Святослав Сигін. Чесно кажучи, я не знаю автора публікації. Вірогідно, що за цим прізвищем «ховається» хтось з моїх колег. Зараз зрозуміло одне: автор матеріалу не знає футбольних нюансів. Тут згадується якійсь міфічні 700 тисяч гривень для участі у весняній частині першості України та прізвище відомого гравця, арбітра та функціонера Петра Кобичика пишеться з двома помилками, однак головний фігурант матеріалу – нинішній керманич Чернівецької обласної федерації футболу Василь Орлецький. Ось тут автор публікації і найбільше, так би мовити, «дав у стійку».

Спочатку давайте згадаємо такий уривок з матеріалу:

«Згадуємо головування пана Орлецького в ФК «Лужани», який виборов свого часу Кубок України та став чемпіоном України серед аматорів. Ніби, все надуспішно, історично і, якщо навіть і захочеш відшукати негатив, ніяк не підкопаєшся, але це тільки так здається. Люди, які того часу працювали з паном Орлецьким, засвідчили, яким саме чином ФК «Лужани» тоді стали чемпіоном України. Фінал проходив, власне, в Лужанах, і, що найдивовижніше, остання, вирішальна гра фінальної групи мала відбутися напередодні Дня народження... Кого? Та ж пана Орлецького, звичайно! І треба ж такому статися, що суперник лужанців на гру не вийшов. Чому? Та здогадайтеся самі! Напевно, щоби зробити подарунок до Дня народження гостинного господаря...».

Мені ж хочеться подати правдиву інформацію. Фінальна частина аматорської першості України, яку згадав пан Сигін відбувалася у 2008 році, однак не у рідних для Василя Орлецького в Лужанах, а в Кіцмані. А гра за першу сходинку відбулася 18 вересня. Суперником ФК «Лужани» була команда «Торпедо» (Миколаїв). Буковинці виграли з рахунком 2:1. Автор чомусь пише, що суперник ФК «Лужани» на гру не вийшов...

А тепер про «День народження гостинного господаря»... Тут хочеться сказати авторові: «Треба вчити матчастину». День народження у Василя Орлецького – 1 січня. А коли відбувся матч, який згадав Святослав Сигін ? 18 вересня. До речі, 18 вересня – День народження попередника Василя Орлецького на посаді керманича Чернівецької обласної федерації футболу Петра Кобичика. Не виключаю, що автор переплутав Орлецького з Кобичиком...

У матеріалі згадується один із кращих футболістів «Буковини» останніх 20 років Руслан Гунчак. Скажу, що Руслан повернувся у чернівецьку команду влітку 2010 року, насамперед, завдяки Василю Орлецькому. А чому Руслан залишив нашу команду, то вже тема окрема розмови. Зазначу, що Руслан Гунчак і досі виступає на професійному рівні та є одним із лідерів команди «Нафтан» (Новополоцьк). Тому можна зробити висновок, що Руслан міг ще приносити користь «Буковини».

У своїй публікації пан Сигін також наводить такий уривок з однієї статей: ««Закадычный друг, который сначала завалил работу в одной из областных федераций, а потом сделал то же самое в одном из профессиональных футбольных клубов в том же западном регионе (якщо не здогадуєтеся, про що мова, відзначу – про чернівецьку «Буковину» - від автора). За что и был приглашен Коньковым «по обмену опытом» на столь высокий пост. Кроме дележки «опытом» о том, как «задвинуть» украинский футбол на недосягаемую высоту, он еще и поставляет топливо для автопарка президента и его рати, так как в свое время приобрел пару-тройку бензозаправок. Цена бензина у него, как показывают служебные платежки ФФУ, стремится ввысь быстрее, чем нефть на мировых рынках, и опережает ценники на АЗС по всей стране».

Тут знову треба зробити уточнення. Зрозуміло, що «закадычный друг» - Василь Орлецький, однак тут щось теж не так… Пишеться, що спочатку «закадычный друг» завалив роботу в одній з обласних федерацій, а потім зробив теж саме у одному з професійних клубів західного регіону. Як «завалив» роботу Василь Орлецький добре знають буковинські уболівальники. За часів футбольного президентства Орлецького «Буковина» після 9 – річної перерви повернулася у першу лігу. А коли Василь Орлецький очолив обласну федерацію, то кількість крайових команд значно збільшилася. Вперше за багато років відбулася першість області у другій лізі, було проведено ветеранський чемпіонат нашого краю, а також організовано такі змагання, як буковинська Ліга чемпіонів. Ось так Василь Орлецький і його команда «розвалює» футбол... Тож виникає питання: чи можемо ми довіряти авторові після подання неправдивої інформації ? Робіть висновки самі.

Тепер давайте поговоримо про «Буковину». Як відомо, наприкінці серпня минулого року ФСК «Буковина» опинилася у важкій фінансовій ситуації. Стояло навіть питання щодо припинення виступів нашої команди у першості України. У такій складній ситуації головним тренером «Буковини» став Юрій Гій, який зумів з оновленою командою досягти позитивного результату. Дійсно, зараз «Буковина» переживає важкі часи, однак навіть за таких умов наша команда знайшла можливість розпочати підготовку до офіційних матчів ще наприкінці січня, а також вирушати на контрольні матчі в Ужгород і Київ. Зараз зрозуміло одне: історія «Буковини» продовжуватиметься. Ось що зараз найголовніше. Закликаю усіх забути про власні амбіції та підтримати «Буковину» у першому цьогорічному офіційному матчі, який відбудеться 29 березня. А суперник у нашої команди серйозний – лідер першої ліги донецький «Олімпік».

Володимир КОСІВСЬКИЙ

Блог на Вкурсі.ком

1


КОМЕНТАРІ (3)

avatar

Misha Shmorgun

26 березня 2014 09:59

avatar

Юрій Чорней

26 березня 2014 10:05

avatar

Misha Shmorgun

26 березня 2014 10:12