Тіміш і Король з фракції Порошенка та двоє колишніх регіоналів родом з Буковини не підтримали мовний закон (ОНОВЛЕНО)

Тіміш і Король з фракції Порошенка та двоє колишніх регіоналів родом з Буковини не підтримали мовний закон (ОНОВЛЕНО)

25.04.2019, 12:12

Четверо народних депутатів, які є уродженцями Чернівецької області, не підтримали проект закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

Як повідомляє molbuk.ua, про це свідчать результати поіменного голосування за цей законопроект, які оприлюднено на офіційному сайті Верховної Ради України.

Зокрема, картина голосування нардепів-буковинців виглядає так:

Іван Рибак (БПП) - За

Григорій Тіміш (БПП) - Утримався

Оксана Продан (БПП) - За

Богдан Онуфрик (БПП) - За

Марія Матіос (БПП) - За 

Віктор Король (БПП) - Відсутній

Владислав Севрюков (БПП) - За

Сергій Рудик (БПП) - За

Микола Федорук (Народний фронт) - За

Максим Бурбак (Народний фронт) - За

Михайло Гаврилюк (Народний фронт) - За

Олександр Дроздик (Народний фронт) - За

Михайло Папієв (Опозиційний блок) - Проти

Іван Мирний (Опозиційний блок) - Проти


Раніше повідомлялося, що Верховна Рада проголосувала за проект закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

ДОВІДКОВО: 

Верховна Рада проголосувала за проект закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

У першому читанні парламент ухвалив цей законопроект ще 4 жовтня 2018 року. 

З того часу його доопрацював комітет з питань культури і духовності. Тепер він містить альтернативні положення з трьох інших законопроектів про мову, які не були підтримані.

Законопроект, зокрема передбачає, що серед посадовців українською вільно мають розмовляти президент, голова парламенту та його заступники, прем’єр-міністр та віце-прем’єри, голови міністерств та усіх державних установ, депутати, держслужбовці, посадові особи органів місцевої влади, судді та адвокати, викладачі та медпрацівники.

Вони мають говорити українською у публічному просторі, державному та комунальних секторах, у сфері обслуговування, використовувати її у підписах та маркуванні товарів та послуг.

Чиновників, депутатів, інших посадових осіб, які не користуються на роботі державною мовою, пропонують штрафувати.

Медична допомога, обслуговування на транспорті і у публічних закладах має бути українською. Комп’ютерні програми повинні будуть мати інтерфейс державною мовою та/або англійською мовою або мовами Євросоюзу. На телебаченні, в інтернеті та друкованих ЗМІ, у театральних виставах та при дубляжі кінофільмів також використовуватимуть українську.

У кожному місці розповсюдження друкованих ЗМІ україномовних газет та журналів має бути не менше 50%. Можна видавати газету чи журнал у двох чи більше мовних версіях, одна з яких має бути державною мовою. Сайти за замовчуванням спочатку завантажуються українською, але можуть мати також інші версії. При цьому українська версія має бути за обсягом не меншою за версію іншою мовою. Видавець має видавати українською не менше 50% від усіх виданих ним упродовж року книжкових видань. Якщо клієнт закладу просить спілкуватись із ним українською – це прохання має бути виконане. Якщо клієнт простить обслуговувати його іншою мовою, яка є прийнятною для обох сторін – це прохання має бути виконане.

Але це не поширюється на мову приватного спілкування та релігійних обрядів.



За публічну образу української мови вводиться кримінальна відповідальність – позбавлення волі до трьох років, як за публічну наругу над прапором, гербом або гімном України.

Передбачається, що в Україні створять Нацкомісію зі стандартів української мови. Також має з'явитися посада уповноваженого із захисту української мови.

Водночас, Нардепи від фракції Опозиційний блок Вадим Новинський і Олександр Вілкул подали в Раду проект постанови, яка блокує підписання мовного закону.

Згідно з регламентом, спікер парламенту не має права підписувати законопрект до розгляду проекту постанови про його скасування.

"Ми діяли чітко відповідно до законодавства України. Проект постанови поданий відразу після голосування. Питання - чи піде Парубій на порушення законодавства, підписавши цей Закон, без розгляду нашого проекту постанови", - заявив Вілкул.

За словами нардепа, "провокаційний мовний закон порушує Конституцію і суперечить європейським нормам права, які Україна ратифікувала і взяла зобов'язання виконувати".

Народний депутат Григорій Тіміш утримався під час голосування за проект закону про забезпечення функціонування української мови як державної, бо вважає, що ухвала у такій редакції "частково звужує права національних меншин".

Про це Тіміш повідомив сьогодні у коментарі кореспонденту molbuk.ua

Зокрема, він нагадав, що є єдиним представником румуномовної меншини України у Верховній Раді. Нардеп каже, що пропонував 12 правок до закону, які є необхідними для румуномовних українців, які проживають на території Чернівецької області, проте парламентарі не дослухались до його прохань.

"Є ряд моментів, які не враховані у законі. Мені шкода, що нас, етнічних румунів Буковини, не чують. Так уже історично склалося, що коли в парламенті розглядається питання нацменшин, які проживають на кордоні з Європейським союзом, їх чомусь "перемішують" з питанням русифікованих територій, земель українських етносів, русифікованих за часи Радянського союзу", – сказав Тіміш.

Він додав, що історія буковинських румунів та бессарабських молдован має 400-500 річну давнину, тож до них треба ставитись як до європейських мов". 

"Я подавав свої правки – їх було 12, і вони стосувалися трактування деяких моментів, які потрібні для нацменшин, які компактно проживають на Буковині і в Новоселицькому та Герцаївському районах. Ці правки стосуються саме їхніх потреб – щоб не звужували ці потреби. Бо там, де вони компактно проживають, вони, відповідно законсервували свій колорит і власні культурні цінності. Тому є потреба зберегти, так би мовити, їхню материнську мову", – повідомив Г. Тіміш.

Нардеп сказав, що дві його правки були враховані редакційно, а інші ж – не затвердили.

"На жаль, до мене не дослухались. Тож мені потрібно було приймати рішення з повагою до українців мого округу. Саме тому я утримався", – сказав Григорій Тіміш.

"Цим я хочу показати, що інколи треба дослуховуватись хоча би до одного-єдиного представника румуномовної меншини України в парламенті", – продовжив він.



Раніше повідомлялося, що сьогодні Верховна Рада України ухвалила резонансний закон про українську мову.

 Джерело: molbuk.ua

1


КОМЕНТАРІ (1)

Король не голосував, бо був відсутній - для цього могли бути підстави. Хоча те, що чоловік цей слизький - поза сумнівом...

avatar

Мигай

27 квітня 2019 08:33