«Тезу про розкол владної коаліції на буковинському рівні  роздмухують опоненти, які взяли в полон голову Чернівецької ОДА Олександра Фищука», - джерело

«Тезу про розкол владної коаліції на буковинському рівні роздмухують опоненти, які взяли в полон голову Чернівецької ОДА Олександра Фищука», - джерело

21.08.2018, 12:25

Народний депутат України Максим Бурбак розповів про стосунки з колегами по парламентській коаліції

- Призначення Олександра Фищука, який був висуванцем  «Народного фронту», головою Чернівецької ОДА, одночасно з першим заступником голови ОДА Володимиром Кулішем від Блоку Петра Порошенка, ЗМІ подавали як  своєрідний політичний компроміс. Цей компроміс повинен був посилити коаліцію БПП і НФ на всеукраїнському рівні.

- Через три роки перший заступник голови Чернівецької ОДА залишається представником президентської політичної сили, хоча це вже інша людина,  водночас «Народний фронт» публічно відмовився від свого висуванця.  

- Чи можна вважати, що ситуація з Фищуком  – це порушення рівноваги, досягнутої між партнерами по владній парламентській  коаліції на користь однієї політичної сили?  

- Ні про який розкол владної коаліції на буковинському рівні в жодному разі не йдеться.   Цю тезу роздмухують наші опоненти, які, висловлюючись військовою термінологією, взяли в полон голову Чернівецької ОДА Олександра Фищука. «Народний фронт» - це відповідальна політична сила, яка завжди дотримується досягнутих компромісів. Прикро, коли наші колеги цим інколи зловживають.

- Після добровільної передачі влади від прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка наступному прем’єр-міністрові Володимиру Гройсману  у нас було значно більше приводів піти з коаліції. Натомість реальність засвідчує інше: «Народний фронт» підтримує реформаторські ініціативи нового уряду.  Прикро, що народні депутати від БПП, які тоді критикували уряд Арсенія Яценюка, тепер точно так само критикують уряд свого висуванця Володимира Гройсмана. То, може, пора пошукати причину постійного невдоволення у них самих, а не в партнерах по коаліції чи прем’єр-міністрах? 

- Згадайте, як після відставки попереднього посадовця, проводився конкурс на заміщення вакантної посади першого заступника голови Чернівецької ОДА. Все відбувалося згідно до вимог нової редакції Закону України «Про Державну службу».  Тоді я чітко і однозначно заявив: представники «Народного фронту» не братимуть участі у цьому кадровому конкурсі. Один з кандидатів на цю посаду Руслан Панчишин, який змагався за неї, не був представником нашої політичної сили. Це і була та система стримування і противаги у дії, про яку ви запитували. Жодної узурпації влади в одних руках!

"Про що можуть домовлятися Фищук і Мунтян, якщо лідери їхніх політичних сил планують зійтися у запеклому змаганні під час виборчих перегонів?"

- І досягнутий 2015 року політичний баланс нині порушено…

- А це вже нехай переживають наші колеги із «Солідарності». Про що депутат обласної ради від БПП «Солідарність», голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук може домовлятися з головою Чернівецької обласної ради Іваном Мунтяном від «Батьківщини», якщо лідери їхніх політичних сил планують зійтися у запеклому змаганні під час виборчих перегонів? Тепер це не тільки мій клопіт, але й їхній також.

- Свідоме гальмування важливих реформ у окремих районах Чернівецької області, від чого неодноразово застерігав керівників області, негативно позначатиметься на іміджеві президентської політичної сили. 

- Голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук вперто не хоче бачити свавілля місцевих князьків у Сокирянському і Кельменецькому районах, які активно протидіють децентралізації.  Людей нагодували брехнею і фейками, а влада умила руки. Вам нагадати, скільки я написав листів до Адміністрації Президента України, Кабінету міністрів України тощо щодо фактів протидії реформам і навіть відвертого саботажу  у Сокирянському і Кельменецькому районах?

- Згори ж усе повертали для розгляду голові Чернівецької ОДА, який руками свого першого заступника Михайла Павлюка писав мені переможні реляції про неабиякі успіхи Сокирянщини й Кельменеччини в соціально-економічному розвитку.

- Впевнений, що нинішня кадрова політика точно не відповідає тим реаліям, які склалися нині в Чернівецькій області.  Жодна посада не вартує такої ганебної поведінки.

"Те, що трапилося у Чернівцях, точно не додає політичних дивідендів жодній політичній силі, яка брала в цьому участь"

- Народні депутати України від БПП-«Солідарність», які нещодавно критикували бездіяльність   голови Чернівецької ОДА, в тому числі у ЗМІ та в стінах парламенту, нині захищають Олександра Фищука. БПП-«Солідарність» влаштовує стан справ в області, про який ви  говорите?

- Така позиція шкодить не «Народному фронту», Бурбаку, як хтось, можливо, думає. Нашкодити таким чином  можна тільки власному політичному майбутньому. Можливо, хтось забув, але в Україні фактично стартували президентські перегони.  І те, що трапилося у Чернівцях, точно не додає політичних дивідендів жодній політичній силі, яка брала в цьому участь. Ні тим, які усували з посади Чернівецького міського голову обраного громадою,  ні тим, які не брали участі у голосуванні. Нагадаю, що це 13 депутатів від «Солідарності», «Народного фронту», один представник «Батьківщини» і троє позафракційних.

- На жаль, але й ці представники президентської політичної сили, які залишилися на боці громади, не зможуть отримати з цього політичної вигоди. Не встигли вони заявити про свою неучасть в усуненні мера, як одразу з’явилася заява протилежного змісту від радника Президента України, народного депутата України Віктора Короля. Тепер сторони з’ясовують стосунки між собою.

- Натомість я можу запитати у голів парламентських фракцій цих політичних сил: шановні, це також і ваша позиція? Пане Березюк, коли ви щирий, коли критикуєте олігархічно-клептократичний режим, чи коли «Самопоміч» захищає його найодіозніших представників у Чернівцях? Пані Тимошенко – невже «Батьківщина»  захищає Фірташа, чи це ваші хлопці у Чернівцях помилилися? І, найголовніше, я звернуся до наших колег по коаліції з БПП-«Солідарність» з проханням визначитися: кого ви насправді підтримуєте - своїх побратимів по партії у Чернівцях, які стали на бік міської громади і не голосували за це ганебне рішення, чи у вас своє бачення. І це розставить усі крапки над «і».  Гадаю, що керівники партій і фракцій будуть робити все, щоби відбілитися від рішень своїх місцевих колег. Але доведеться нести політичну відповідальність за тих, кого ви у своїх списках ведете до влади на місцях.

- У цій ситуації внутріпартійних розборок  особисто мені  прикро тільки через те, що заручниками стали місто і його мешканці. І я зроблю все від мене залежне, щоб ця ситуація не стала програшом всієї країни. Зважаючи, що розрив між кандидатами на посаду Президента України у другому турі виборів може виявитися у межах статистичної похибки. На місці кандидатів, я би не розкидався містами, де живуть 250 тисяч людей. Слово законно обраного мера на користь одного з кандидатів може вартувати перемоги.  Деякі політичні сили вчинили недалекоглядно, усунувши законного мера, який – і це найголовніше - користується підтримкою громади.

Повний текст розмови: Максим Бурбак: «Держава не будується з позиції умиротворення ворога»

1


КОМЕНТАРІ (3)

Ні, це бурбачило ніяк не може заспокоїтись. Але ще трохи і з божою поміччю через рік це "чудо" зникне з політичного олімпу навіки. Дав би Бог!

avatar

Юрій

21 серпня 2018 20:08

Фронтовики - чекайте наступного ген.прокурора. Він прийде по вас. Ніхто не забутий та ніщо не забуте. За дерібан держави під час війни буде відповідальність!

avatar

Zorro

21 серпня 2018 20:14

Бурбак йди на йух !!!

avatar

Кіндрат

21 серпня 2018 22:15