Тернистий шлях до мрії - Українському Народному Дому в Чернівцях 132 роки

Тернистий шлях до мрії - Українському Народному Дому в Чернівцях 132 роки

22.01.2016, 23:34

Український Народний Дім в Чернівцях – це будинок, який впродовж століть був осередком боротьби буковинців за суверенну свободу, за право культурно та духовно розвиватися і гордо називати себе Українцем. Це не просто будівля, що витримала Першу та Другу світові війни, агресію з боку більшовизму та період румунської окупації, це – культурний  осередок, що свого часу гостинно приймав таких видатних постатей України як Михайла Грушевського, Івана Франка, Михайла Коцюбинського, Мирона Кордубу, Лесю Українку та інших.

Далекого 22 січня 1884 року Український Народний Дім у Чернівцях офіційно розпочав відлік днів і років своєї діяльності. Його і справді сміливо можна назвати Народним, адже саме за кошт простих буковинців вдалося втілити задум у реальність. Цей приклад яскраво доводить те, що спільними зусиллями українська нація здатна на великі досягнення. І хоча спочатку справа просувалася повільно, проте крок за кроком вдалося дійти до своєї мети. Товариство користувалося неабиякою популярністю, у його приміщенні розмістилися редакція газети “Буковина”, товариства “Руська бесіда”, “Руська школа”, “Союз” та навіть читальня з численною бібліотекою українських книжок та періодичних видань. Відкриття в Народному Домі хлопчачої бурси стало приводом для розбудови, адже тепер не вистачало місця для українських товариств. На новозбудованому другому поверсі розмістилася простора театральна зала, де згодом було проведено безліч літературних заходів, а також віче та зборів.

Шлях розвитку товариства «Український Народний Дім в Чернівцях» був доволі тернистим, адже неодноразово діяльність всіх видавництв та організацій припинялась за примхами окупаційної влади. В 1944 році товариство було закрито, - здавалося б, назавжди - після чого ледве уникло долі стати клубом НКВС. На щастя, в 1990 році відомий на Буковині культурно-громадський і політичний діяч Володимир Старик став ініціатором відновлення діяльності товариства «Український Народний Дім».

І ось уже протягом 132 років Український Народний Дім працює заради зміцнення та збагачення української нації та держави в цілому. За цей довгий період товариство змінило 14 керівників, починаючи з Єротея Пігуляка та завершуючи Володимиром Стариком. Нині в стінах Українського Народного Дому діють численні громадські організації, такі як Комітет виборців України, Клуб української молоді, молодіжна скаутська організація «Пласт», Чернівецька міська учнівська рада та інші. Товариство налагоджує зв’язки не лише з представництвами інших міст України, а й активно співпрацює з іноземними громадськими організаціями. У приміщенні Народного Дому містяться театральна та конференційна зали, де постійно проводяться громадсько-політичні та культурно-освітні заходи. Товариство регулярно виступає в ролі організатора заходів місцевого та міжрегіонального масштабу, бере участь у виборчому процесі, а також щороку на святого Миколая проводить свято для діток.

Український Народний Дім – це місце, де працюють лише найкращі особистості. Загалом це громадські активісти та патріоти, а саме ці люди – свідомий цвіт нашої нації. Будь-якого відвідувача зустрічають усміхнено та щиро. Саме тут підтримується український колорит, плекають давні традиції та звичаї. Тут молодь може розкрити свій потенціал, спробувати себе в ролі громадського діяча, журналіста та навіть депутата (учнівської ради). Український Народний Дім – це простір для саморозвитку, важливо лише захотіти. Неймовірно тепла атмосфера, люди, що знають, чого хочуть досягти, толерантність та розуміння – ось складові успіху товариства.

 Любов до всього українського передалася мені ще з молоком матері. Скільки себе пам’ятаю, завжди хвилювалася за нашу Україну і бажала їй процвітання. Як тільки змогла самостійно мислити, вже знала, що нізащо не полишу Україну навіть в найскладніші часи. А коли навчилася передавати свої думки у творах, почала писати поезії і прозу. Рости такою дитиною було важко, адже однолітки не розуміли мого душевного пориву. Проте моє життя кардинально змінилося, коли в одинадцятирічному віці я потрапила в приміщення Українського Народного Дому в Чернівцях як юний, ще зовсім крихітний громадський активіст. Тоді я була вражена до глибини душі, адже ще ніколи не зустрічала таких щирих людей, яким не були важливі якісь кліше та фактори, прийняті суспільством. Саме тут я зрозуміла, що відрізнятися – не страшно, а навпаки корисно! Тут я знайшла справжніх друзів, тут я зміцнила свою любов до України, тут я набагато більше дізналася про культуру та звичаї нашої країни. Рік за роком я намагалася все більше проявляти ініціативу і позиціонувати себе громадським активістом. Саме Народний Дім, який став для мене другим рідним будинком, подарував мені віру в себе і дав безліч перспектив для саморозвитку. Вже шість щасливих років минуло з тих пір, як я сором’язливою дівчинкою стала на цей квітучий шлях. Народний Дім дав мені можливість спробувати себе в ролі депутата за допомогою Чернівецької міської учнівської ради. Також тут я здійснила свою мрію і навіть стала журналістом (хоча поки громадським). Можливість різнобічно розвиватися, відчуваючи колосальну підтримку – це безцінний скарб, і більшого подарунка долі годі було й чекати. Я дізналася, що не самотня в цьому світі і таких як я – багато. Я вже взяла участь в багатьох заходах та програмах, дізналася багато цікавого в найрізноманітніших сферах. Я отримала можливість давати інтерв’ю, ставати учасницею прес-конференцій і виступати перед численною аудиторією. Я мрію стати письменницею, незалежним журналістом та громадським діячем і я впевнена, що Народний Дім підтримає мене у будь-яких моїх починаннях. Я щиро мрію про те, що після навчання у вищому навчальному закладі зможу стати частинкою цього неймовірно теплого та рідного колективу і діятиму для розвитку та на благо України.

 Ксенія Філяк.

1