'Тендери та вимоги були підготовлені таким чином, щоби перемогу отримали ФОПи': брати Глиняні, які не змагалися між собою, виграли 6 мільйонів майже на всіх тендерах по ремонту дворів у Чернівцях

"Тендери та вимоги були підготовлені таким чином, щоби перемогу отримали ФОПи": брати Глиняні, які не змагалися між собою, виграли 6 мільйонів майже на всіх тендерах по ремонту дворів у Чернівцях

05.11.2021, 08:56

У Чернівцях два брати-ФОПи отримають від міськради понад шість мільйонів гривень на ремонт міжбудинкових проїздів.

Як повідомляє Суспільне Буковина, вони зареєстровані за однією адресою, мають однакових працівників та обоє орендують комунальну техніку.

На початку жовтня міськрада оголосила 13 тендерів. В одинадцяти з них перемогли брати Сергій та Дмитро Глиняні. Вони не змагались між собою — Дмитро подав свою пропозицію на три тендери, Сергій — на вісім.

Дмитро Глиняний у коментарі Суспільному сказав, що те, що він не брав участь у тендерах з братом — збіг. Вони попередньо не вирішували, хто який міжбудинковий проїзд обере.

"Ми не домовлялись з братом, так сталось. Я підготував потрібні документи, інші учасники наробили помилки у них", — каже Глиняний.

Двоє підприємців зареєстровані за однією адресою, мають спільних машиністів та інших працівників. Про це йдеться у документах, які вони подали на Прозоро. За словами Дмитра Глиняного, він давно працює з братом та допомагає йому.

Обидва ФОПи запропонували найвищу ціну за ремонт міжбудинкових проїздів. Втім їх обрали переможцями.

Декілька учасників подавали скаргу на вимоги міськради. Аналітики Transparency International Ukraine проаналізували тендери на ремонт для Суспільного.

"Від того, що обрано переможців з найдорожчими пропозиціями, а інших відхилено, складається враження, що тендери та вимоги були підготовлені таким чином, щоби перемогу отримали ФОПи", — йдеться у висновку.

За їхнім аналізом те, що міськрада вимагала досвід виконання подібних робіт від 2020 року є потенційною дискримінацією, адже в закупівлі не могли брати участь підприємці з досвідом 2018 чи 2019 року. Водночас міськрада на таку скаргу учасника відповіла, що вимога відповідає законодавству, а в підрядників не має бути проблем з "підтвердженням досвіду".

Пропозиції інших учасників відхилили через невідповідність документів. Про це у коментарі Суспільному сказав директор департаменту інфраструктури та благоустрою Григорій Прохоренко.

"Нас законодавство не зобов'язує обрати переможцем того, хто пропонує найменшу ціну. На всі ремонти були однакові умови, відтак вони подавали однакові документи. Десь допустив помилку — вона розповсюджується на всі, учасника відхиляють", — каже Прохоренко.

Міськрада оголосила ще один тендер на ремонт міжбудинкового проїзду вздовж будинку на вул. Комарова, 31-Д.

1