Те, з чим не справився Кедь зробить Ватаманюк: ще один чернівецький ринок лихоманить через непрозору реконструкцію

Те, з чим не справився Кедь зробить Ватаманюк: ще один чернівецький ринок лихоманить через непрозору реконструкцію

08.06.2013, 01:29

У Чернівцях підприємці ринку "Нива" протестують проти непрозорої реконструкції та небажання адміністрації йти на співпрацю з ними. Люди бояться, що внаслідок реконструкції втратять робочі місця. Адміністрація ж ринку запевняє, що всіляко намагається йти назустріч підприємцям, а співпрацювати не хочуть саме підприємці.



- Ми не знаємо, хто прийде на наші місця, але вже є люди, які мають сюди "заселитися", - розповідає підприємець Андрій Танащук, - це сказав директор ринку і не я один це чув. Говрилося про те, що є зацікавлені особи. Знаю, що тут мають ставити магазини з боку вулиці Руської для створення фасадної частини. Мав би бути паркан, а директор вирішив трохи заробити і поставити магазини. В першому ряду торгує сорок людей, а магазинів буде значно менше. Решта людей просто лишаться без роботи. Не факт, що в ті магазини потраплять ті люди, які там торгують зараз. Ми хочемо відстояти свої права, вирішити проблему з реконструкцією і добитися повгаи до людей. Також вимагаємо, щоби адміністрація виконала ті зобов'язання, які мала би виконувати: облаштувати вбиральню, огорожу, водопостачання та благоустрій території. Ці речі вони обіцяли зробити. Незрозумілто куди йдуть кошти, які ми сплачуємо для цього. Обіцяють через місяць, два, рік і так далі... Гроші платимо., але нам від цього не легше. Ми вже півроку працюємо без договорів. На всі питання до дирекції стосовно договорів ми не отримали відповіді. Цілком імовірно, що завтра прийде хтось із договором і скаже, що це місце орендоване ним.

Нас цікавлять наші права, ми хочемо заключити грамотний договір оренди, - каже приватний підприємець Алла, - ми хочемо нормально працювати. Маємо знати, за що ми повинні платити, куди ці гроші йдуть. Адміністрація не вирішує одного питання з яким ми звертаємося. Це неповага до людей, підприємців.

- До мене, як до депутата міської ради звернулися підприємці ще у січні цьгого року, - каже депутат міської ради від ВО "Батьківщина" Юрій Ватаманюк, - неодноразово звертався до директора підприємства із запитами. Ніякої відповіді не отримав. Виходить така ситуація: люди самі створили собі робочі місця, платять податки, але важелів впливу на процеси, які відбуваються на ринку вони не мають. Ми вимагаємо від секретаря міської ради із вимогою продовжити роботу комісії, що працювала по даному ринку. Її робота ж не дала жодних результатів. Ділянка, на якій знаходиться ринок, належить міській раді. Вона здана в оренду підприємству "Світанок". Міська рада має важелі впливу на діяльність даного підприємства. Якщо до цього часу жодних зрушень позитивних немає, я вважаю, що в цьому винне керівництво міста.

Адміністрація ринку каже, що співпрацювати хоче, але цього не бажають люди. Також вони готові пояснити, куди йдуть гроші, зібрані з підприємців.



 - Я не хочу перетворювати конструктивні діалоги в балаган, який нав'язують деякі посадовці та депутати, - каже директор ринку "Нива" Руслан Берладін, - люди спекулюють емоціями, створюючи натовп. Стосовно договорів, то це створює проблему для підприємців. Цей саботаж був спаланований деякими депутатами. До речі, стосовно арендної плати, то, з урахуванням ПДВ та інших зборів, вона, фактично, піднялася на 35 копійок. Підприємцями наводилися цифри 1,18 грн. та 2,10 грн. Стосовно того, куди йде орендна плата. Люди зневірені. Хочеться ситуацію змінити. Підвищення ставки робилося з метою закумулювати кошти для облаштування вбиральні, паркану. Скільки коштів зібрали не секрет, але зараз не можу сказати, бо боюся помилитися. Це потрібно запитати у бухгалтера. По цій сумі ми постійно звітуємо до різних контролюючих інстанцій. Законність підвищення теж проаналізована і узгоджена ними. Люди кажуть, де гроші? Але тут, якщо проаналізувати, мова не йде про мільйони. Тут, якщо і вистачить, то на цемент чи металопрофіль. Але для повної реконструкції їх недостатньо. Є багато позапланових робіт, на які ми теж витрачали кошти. От, наприклад, як проблеми з електромережею, на які ми позапланово змушені були брати кошти з бюджету підприємства. Стосовно договорів. Ми сьогодні вкотре розклеємо оголошення про те, що правонаступним документом, який дає людям права здійснювати діяльність, є угода про надання ринкових послуг між підприємством "Світанок" та підприємцями. Люди не хочуть продовжувати договори, а припідносять це так, ніби ми відмовляємось. Скажу прямо: це — неправда. Це — брехня. Чим краще живе окемий підприємець, тим краще функціонує ринок. Стосовно того, що люди купували місця під час аукціону, то ніхто із них не зміг показати жодних документів, що це підтверджують. Можливо, вони і є насправді. Певно, в свій час були віддані хабарі, щоби люди, так би мовити, "закріпились". Це стосується ділової порядності попередніх керівників. Але я цього обговорювати не хочу. Я хочу зберегти робоче місце для кожної людини. Основною гарантією є підписання угоди. Я відкритий для діалогу. Те, що кажуть, мовляв, я не хочу говорити з підприємцями — неправда.

Джерело: molbuk.ua

Прокуратурою  Буковини, нагадаємо, спільно з працівниками  Управління СБУ в Чернівецькій області  02.06.2013р. під час отримання неправомірної вигоди (хабара) в сумі 810 тис. грн. був затриманий заступник голови однієї з районних рад м.Чернівців Ш.  Вказані кошти чиновник отримав за сприяння в погодженні проекту реконструкції одного з міських ринків.

Керівник фракції "Фронт Змін" в Чернівецькій міській раді Олексій Каспрук опублікував на ФБ копію цікавого документа. А також такий коментар: "Комісія не встигла зробити та надати Михайлішину висновки. Завадили правоохоронці. Цікаво, які мали бути висновки за таку суму? Прокурор області: "погоджуюсь, що він сам рішення не приймав".

1