Те, що Красноїльську наобіцяв, але так і не виконав Фищук, готовий зробити Іван Тичина

Те, що Красноїльську наобіцяв, але так і не виконав Фищук, готовий зробити Іван Тичина

10.07.2019, 12:30

Дитячий садок і українська школа у Красноїльську утричі перевантажені і потребують капітального ремонту, - Іван Тичина

У вівторок, 9 липня, кандидат у народні депутати України Іван Тичина мав зустріч з депутатами та працівниками ОТГ с. Красноїльськ Сторожинецького району.

Гість був приємно вражений не дише унікальністю природного ландшафту цього мальовничого гірського села, від якого через 5 кілометрів за горою – вже Румунія, але й доброзичливістю його жителів, більша частина яких становлять етнічні румуни.

Незважаючи на домінування в побуті румунської, діти у Красноїльську в школі вивчають українську мову. Жителі похвалились тим, що в селі висока народжуваність, є багато сімей, у яких по 6-10 і більше дітей. Але є проблема, вона полягає в тому, що місцева українська школа не в змозі охопити навчанням одночасно всіх дітей, які її відвідують (Хоча функціонує і румуномовний ліцей).

Депутати та працівники ОТГ поскаржились, що в україномовній школі, яка розрахована на 150 дітей, фактично навчається 420 дітей, це потрійне навантаження, через що учні змушені ходити до школи у дві зміни. 

- А стан ремонту школи! Тут лише емоції, а не слова!, - каже Іван Тичина. 

Лише на перший клас румунські сім'ї написали цього року 51 заяву на навчання їхніх дітей, в той час як клас розрахований на 26 дітей.

Така ж ситуація і з дитячим садком, де теж катастрофічно не вистачає місць для найменших мешканців Красноїльська, через що малолітніх дітей батьки змушені залишати на стареньких бабусь та дідусів, або на сусідів. 

Проблема ще й в тому, що багато людей продуктивного віку виїхало з села за кордон. З 11 тисяч жителів селища достатня частина виїхала на заробітки в Португалію, Румунію чи Італію.

Жителі села розповідали, що екс-губернатор Олександр Фищук декілька років поспіль обіцяв допомогти з будівництвом соціальних об»єктів, замінити, наприклад, зруйновані очисні споруди, які через часті зливові дощі знаходяться у занедбаному стані і стоки заливають село. Однак регіональна влада нічого не зробила для Красноїльська.

Представники громади попросили допомогти вирішити ряд питань, пов»язаних з лісовою та лісопереробною галуззю, посприяти в будівництві сміттєпереробного заводу та пошуків інвесторів, а також посприяти у розвитку соціальної сфери.

- Я побачив щирість цих людей, їх розпач - не омину їх, все що можу зробити, як офіцер, як кандидат у народні депутати - Я ВИКОНАЮ!!!!

На фото: Щоб розуміли стан української школи. 

#Красна Путна & Їльськ

1