'Такі рішення приймає міська рада': Іван Мунтян пояснив працівникам обласної філармонії імені Дмитра Гнатюка, як вони можуть приватизувати свій гуртожиток

"Такі рішення приймає міська рада": Іван Мунтян пояснив працівникам обласної філармонії імені Дмитра Гнатюка, як вони можуть приватизувати свій гуртожиток

14.08.2019, 11:31

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян зустрівся з трудовим колективом обласної філармонії імені Дмитра Гнатюка, аби обговорити ситуацію, що склалася довкола гуртожитку цієї комунальної установи.

- Власне, частина трудового колективу, яка проживають у гуртожитку, неодноразово зверталася до обласної ради та до мене особисто щодо вирішення питання про приватизацію свого житла. Втім, у зв’язку з тим, що єдиної думки у трудовому колективі з цього приводу немає й тим, що гендиректор філармонії Любомир Макар так і не направив до обласної ради відповідне клопотання, це питання почало обростати якимись домислами та чутками, - розповів Іван Мунтян. 

Найперше посадовець пояснив колективу, що обласна рада, її депутатський корпус та голова діють виключно відповідно до чинного законодавства та в межах наданих Законами України повноважень. Тому будь-які дії чи рішення, що виходять за ці рамки, як з боку обласної ради, так і з  боку її голови неприпустимі. По-друге, наголосив, що відповідно до чинного законодавства обласна рада не приймає рішень про приватизацію приміщень житлового фонду, що знаходяться у Чернівцях – такі рішення приймає міська рада. Відповідно, попередньо гуртожиток потрібно передати на її баланс. Але це неможливо зробити без відповідного клопотання самої філармонії. Направити до обласної ради таке клопотання може керівник установи, водночас прийняти однозначне рішення має трудовий колектив.

Спілкуючись з учасниками зустрічі Іван Мунтян почув різні думки з цього приводу. З одного боку можна зрозуміти працівників філармонії, які присвятили їй все своє життя – у них у цьому гуртожитку народилися діти, ремонтували гуртожиток вони також за свій кошт. З іншого боку частина трудового колективу звертає увагу на те, що гуртожиток є своєрідною запорукою розвитку філармонії, адже за його наявності до колективу можна залучати нових митців, що не мають власного житла у Чернівцях.

Іван Мунтян відзначив, що депутатський корпус та він особисто завжди стоятиме на захисті законних прав трудових колективів наших комунальних установ, зокрема, обласної філармонії. У той же час факт залишається фактом: колектив філармонії повинен дійти внутрішньої згоди щодо цього питання і у випадку, якщо такої згоди буде досягнуто, направити до обласної ради клопотання про передачу гуртожитку на баланс міської ради з метою його подальшої приватизації.

Вичерпну юридичну консультацію щодо цієї процедури учасникам зібрання надали працівники виконавчого апарату обласної ради. Далі – слово за колективом та керівником установи, який в першу чергу мав би забезпечити відкритий та прозорий процес обговорення та прийняття рішення з цього питання. Адже там, де керівник є добрим господарем, користується повагою у колективу, знає як та має бажання вирішувати проблемні питання – завжди буде порядок, а сама установа – комунальна чи то приватна – буде успішною. Дуже хотілося б, щоб так було і у Чернівецькій обласній філармонії імені Дмитра Гнатюка. 

Довідково: 

Згідно з рішенням 32-ї позачергової сесії обласної ради про внесення змін до обласного бюджету низка обласних комунальних закладів культури отримають фінансування за рахунок розподілу додаткових надходжень від перевиконання дохідної частини обласного бюджету на загальну суму 1 млн. 81 тис. 300 грн.

Зокрема, Чернівецькій обласній філармонії ім. Д.Гнатюка на пошиття концертних костюмів для колективу заслуженого академічного Буковинського ансамблю пісні і танцю імені Андрія Кушніренка буде виділено 150,0 тис. грн. 

1