Таємниця Федорука, жонглювання Папієва, найбільша афера Михайлішина і окуляри для Януковича, - парламентарі-опозиціонери від Буковини відзначили завершення сесії ВРУ

Таємниця Федорука, жонглювання Папієва, найбільша афера Михайлішина і окуляри для Януковича, - парламентарі-опозиціонери від Буковини відзначили завершення сесії ВРУ

10.07.2013, 17:43

9 липня парламентарі-опозиціонери від Буковини Максим Бурбак, Микола Федорук та Олександр Фищук відзначили завершення сесії ВР спільною прес-конференцією у Чернівцях. На початку прес-конференції кожен депутат спершу відзвітував кількісними показниками законопроектів, поправок до законів, звернень, прийомів громадян тощо.

Запитання про вибори Чернівецького міського голови, яке вже два роки поспіль, на кожній зустрічі з пресою переслідує Миколу Федорука, не оминуло його і цього разу. Микола Трохимович спробував, як завше, віджартуватися, але на цей раз виявився більш відвертим. З його інтонації та слів можна було з високою імовірністю припустити, що один з кількох сотень парламентських кабінетів він готовий спробувати обміняти на кабінет №1 у Ратуші Чернівців. «Регіонали не призначають вибори у Чернівцях, бо бояться, що я на них піду. Вони запитують мене, а я про це нічого не кажу. А коли будуть призначені, тоді і розглянемо», – сказав Микола Трохимович. Тут із залу пролунала репліка: «А Ви скажіть, що не ідете, а потім…» «А потім обманювати?» – продовжив Федорук.

Колишньому меру, а тепер народному депутату Миколі Федоруку також запропонували дати оцінку роботі Михайлішина та Папієва.

«Оцінку будь-кому мають давати люди. Я не давав вже протягом двох років ніякої оцінки і зараз робити цього не збираюся. Справа в тому, що оцінку вони мені дали, мол за 17 років у Чернівцях нічого не було зроблено, а за два роки було зроблено все. Це їх оцінка і біда не в тому, що вони це кажуть, а біда в тому що вони в це вірять. А оцінку нехай дають виборці», - відповів нардеп-опозиціонер Федорук.

Також, як голова міжфракційного парламентського об’єднання «Буковина», Микола Федорук чи не вперше назвав його склад. Отже, до нього входять дев’ять осіб: сам Микола Федорук, Максим Бурбак, Олександр Фищук, Марія Матіос, Руслан Зелик, Роман Ванзуряк, Андрій Пишний, Павло Петренко та Геннадій Москаль. Депутати-«регіонали» від Буковини офіційно до складу міжфракційного об’єднання не входять, але за питання неполітичного характеру, ініційовані ним, – голосують. Офіційну відмову від участі в об’єднанні буковинські нардепи отримали лише від пасинка крайового намісника Артема Семенюка. Мовляв, він би увійшов, якби воно називалось «Буковина і Бессарабія»… Микола Трохимович підкреслив, що об’єднання неформальне, але дієве. Зрештою, більшість справ, які він робив, як керівник міста і депутат, робились завдяки особистим зв’язкам. До прикладу питання про авіарейс Київ – Чернівці» вирішили на висоті чи то три, чи п’ять тисяч метрів над землею, а команда Михайлішина ці домовленості профукала.

Максим Бурбак, на відміну від старших за віком колег, був більш багатослівним. Зокрема, Максим Юрійович розкрив таємницю «статистичного» другого місця крайового намісника Михайла Папієва у масштабах України. Попри такі об’єктивні показники, як ріст народжуваності і сприятливу екологічну ситуацію, Папієв і Галиць просто мистецьки жонглюють цифрами, твердить народний депутат. Вони додали собі балів тим, що, наприклад, у структурі інвестицій Чернівецької області є цільові субвенції державного бюджету у сумі півтора мільйони гривень. Але головним «покращенням», яке становить 67% від загального зростання, є спорудження житла для населення, де враховано внесок індивідуальних забудовників Чернівецької області. «Тобто, люди самі собі будують будинки, статистика це обліковує і каже, що це є здобуток влади», – обурюється нардеп. Очевидно, саме тому чиновникам масово видають земельні ділянки під індивідуальну забудову… Не менш цікава ситуація з відсутністю заборгованості по зарплатні. На думку Бурбака, її у області не менше 10 мільйонів, але її «не бачить» статистика, «тому, що два жонглери зробили так, ніби люди позичили підприємствам ці гроші».

Найбільшою аферою останніх років назвав перенесення тролейбусного депо з проспекту Незалежності на вулицю Комунальників народний депутат від ВО "Батьківщина" Максим Бурбак. Про це повідомляє "Молодий буковинець".

– Перенесення тролейбусного депо на вулицю Комунальників – найбільша афера в місті, - сказав нардеп на прес-конференції. - Вони приберуть звідти комунальне підприємство, одразу знайдеться інвестор і там розпочнуть будівництво. Це схема захоплення ласого шматка власності громади міста. У міста хапнуть цю ділянку з готовими комунікаціями.

Також бульбашкою, де будуть розкрадатися гроші, М.Бурбак назвав будівництво будинку культури в Сокирянах. Зокрема, за його даними, на будівництво БК вже з бюджету було виділено 12 мільйонів гривень, за які комусь доведеться звітувати.

Максима Бурбака традиційно запитали про його причетність до ринку «Добробут», проте у відповідь він розкритикував команду замісника мера Віталія Михайлішина. «На «Добробуті» все добре. Звернень звідти до мене не поступало. До мене поступали звернення від п’ятого сектору «Калинівського ринку». Чув про хабар 100 тисяч доларів по ринку «Нива». Я робив запит на сесію щодо відповідальності посадових осіб місцевого самоврядування щодо хабарницьких дій у місті Чернівці. Мені цікаво і ви поцікавтесь також. Як преміювали цю особу? Які йому давали відзнаки? Хто підписував грамоти, хто підписував йому нарахування премії щомісяця. За що? За хабарництво?» – риторично запитав присутніх нардеп.

Депутат-мажоритарник від 202 виборчого округу Олександр Фищук продовжив тему «дерибану» та «розпилу» залишків ресурсів міста та області. Він повідомив, що опозиціонери готові опротестувати у суді чи не єдине досягнення «регіоналів» на минулій сесії облради – фактичний продаж санаторію «Брусниця» Арону Майбергу. Колишній податківець вважає, що винні у доведенні «Брусниці» до такого жалюгідного стану повинні бути покарані, а сам заклад проданий через аукціон «за реальні гроші». 

***

Водночас, під час прес-конференції журналісти задали питання народним депутатам від опозиції, чому вони не проголосували за нашого земляка Геннадія Сергєєва, який програв призначення у Національну раду з питать телебачення і радіомовлення комуністці. Всі кивали на партійну дисципліну (Геннадій Москаль, який проголосував "За", не був на засідані фракції і не знав, як "правильно" себе вести), а Микола Федорук навіть закинув не називаючи прізвищ (Віктору Сідляру. - БукІнфо), що "ніхто нікому не зобов'язаний", гроші за ефіри оплачувалися і телеканал "Чернівці", як і ТВА під час минулих виборів крутили "самі знаєте що"... Ось така відповідь.

Врешті, Максим Бурбак дипломатично розрядив ситуацію тим, що у Геннадія Сергєєва ще може з'явитися ще один шанс потрапити в Нацраду замість одного із нинішнії її членів, проти якого порушено кримінальне провадження.

При цьому Микола Трохимович вирішив побажати на День народження Віктору Януковичу здоров'я, а земляка-регіонала Яна Табачника й далі вважає своїм другом, але не в політиці: "Платон мне друг, но истина дороже"...

Не обійшли на прес-конференції і тему дня народження Віктора Януковича, якому 9 липня виповнилося 63 роки. Оскільки, на відміну від Михайла Папієва, депутати-опозиціонери не мають можливості привітати Президента особисто, то висловили побажання перед журналістами. Микола Федорук побажав Віктору Януковичу здоров’я, Олександр Фищук – придбати окуляри, щоб побачити результати покращення, якого ніхто не бачить, а Максим Бурбак – вийти після 2015 року на вулицю без охорони і побачити, що він зробив для Україні. 

Найбільш активним на прес-конференції, як завжди, був Максим Бурбак. Він намагався креативно відповідати на всі запитання журналістів і при цьому жартувати. Щоб не переповідати його коментар про чернівецькі дороги, чому такий повільний вступ "фронтовиків" до ВО "Батьківщини", а також репліки та його оцінка дій чернівецької та буковинської влади у вас є ексклюзивна можливість, шановні друзі, переглянути нижче повний відеозапис сьогоднішньої прес-конференції на нашому порталі без жодин купюр.

Джерело:  "Молодий буковинець", БукІнфо, Місто Ч, Буковинська правда

Фото і відео БукІнфо 

 

1