Т.в.о. начальника патологоанатомічного бюро В. Беседінський: «Завдяки Оксані Андрієць відновила роботу гістологічна експрес-лабораторія»

Т.в.о. начальника патологоанатомічного бюро В. Беседінський: «Завдяки Оксані Андрієць відновила роботу гістологічна експрес-лабораторія»

03.08.2016, 22:58

Хочу поділитись з вами, ще одним позитивним зрушенням, яке відбулось у роботі нашого патологоанатомічного бюро, а у даному випадку ще й у роботі обласної клінічної лікарні, – повідомив т.в.о. начальника ОКМУ «Патологоанатомічне бюро» Володимир Беседінський – відновила свою роботу гістологічна експрес-лабораторія, яка буде обслуговувати хірургічні відділення обласної лікарні. У червні до мене звернулись головний позаштатний спеціаліст зі спеціальності «Хірургія» Департаменту охорони здоров’я ЧОДА, завідувач проктологічного відділення обласної лікарні, к. мед.н., доцент Бочаров Андрій Володимирович та завідувач кафедри хірургії Буковинського державного медичного університету, д. мед. н., професор Полянський Ігор Юлійович, з пропозицією відновити роботу гістологічної експрес-лабораторії, яка не функціонувала вже біля десяти років. Звісно я відгукнувся, адже чудово розумію значення своєчасної та правильної діагностики для здоров’я буковинців.

Зазвичай гістологічне дослідження проводиться впродовж 2-5 днів. – розповів В. Беседінський – такі терміни влаштовують лікарів клініцистів (хірургів, гінекологів, урологів і т.д.) у випадках, коли мова йде про дослідження післяопераційного матеріалу (органів та тканин, видалених при операціях) або передопераційне дослідження біопсій. Якщо у вас виникло питання: «Що таке передопераційне дослідження біопсії і навіщо воно потрібне?», я поясню. Перед тим, як розпочати операцію хірургу потрібно точно визначитись з її об’ємом – видаляти весь орган чи його частину. Об’єм операції залежить від захворювання, наприклад має місце доброякісна або злоякісна пухлина. З зміненої тканини видаляють невеликий фрагмент (біоптат), який досліджує лікар-патологоанатом. До прикладу, перед видаленням шлунку проводять гастроскопію з біопсією. Під мікроскопом ми вивчаємо будову біоптату і визначаємось з захворюванням. Але є випадки, коли провести біопсію не можливо. У частині таких випадків і використовується гістологічна експрес діагностика, яка дозволяє отримати результат впродовж 30-35 хвилин. Таке дослідження проводиться, коли хворий під наркозом на операційному столі. Отримавши наш результат, хірурги визначаються з подальшою хірургічною тактикою.

Територіально лабораторія знаходиться у приміщені обласної лікарні, для того щоб максимально зменшити час від моменту забору матеріалу до початку дослідження, але оснащена нашим обладнанням та будуть працювати у ній співробітники патологоанатомічного бюро. Сподіваюсь, що функціонування лабораторії буде сприяти своєчасній та якісній діагностиці, а відповідно й швидкому одужанню хворих.

За сприяння у вирішені даного питання хочу подякувати директору Департаменту охорони здоров’я ЧОДА Андрієць Оксані Анатоліївні, яка добре розуміє важливість гістологічної експрес-діагностики, адже сама в першу чергу є досвідченим оперуючим лікарем акушер-гінекологом.

1


КОМЕНТАРІ (3)

Cколько можно врать Владимир Ильич. Десять лет назад  в областную больницу действительно завезли дорогостоящую аппаратуру для обслуживания операций нескольких   VIP  персон. На етом интерес к работе експресс лаборатории пропал.    Десять лет дорогостоящее оборудование стоимостью  в десять тьісяч долларов ржавеет в стерилизационном отделении обласной больницьі. Может вместе с Ковалем напишите  явку с повинной за  простой и порчу дорогостоящего оборудования? 

avatar

Юра завгосп

03 серпня 2016 23:03

Для чого лишній раз піаритись, хіба експрес лабораторія не потрібна для онколікарні або для лікарні швидкої медичної допомоги, що на фастівській? Не простіше аналіз швидкою за 10 хвилин відвезти з обласної лікарні до бюро, що на фастівській, а результат передати електронкою, телефоном або  по скайпу? 

avatar

111

04 серпня 2016 07:49

Експрес біопсія в онкодиспансері виконуються вже десятки років, а ось для чого це ОКЛ, питання, напевно забули про профільність. . . 

avatar

333

04 серпня 2016 23:24