Символ єдності земель чи крок до федералізації? Історики кажуть, що Україні великий герб не притаманний

Символ єдності земель чи крок до федералізації? Історики кажуть, що Україні великий герб не притаманний

25.08.2021, 18:36

На позачерговій сесії Верховної Ради, яка відбулась 24 серпня, нардепи проголосували у першому читанні президентський законопроект про Великий Державний Герб України. Хоча цій ідеї вже не один десяток років, хід їй дали лише тепер. Створення великого герба викликало величезне обговорення як у суспільстві, так і в експертному середовищі. Багато людей переконані, що треба залишити малий герб основним. Як розвивається питання затвердження великого гербу та чому він не зовсім притаманний Україні - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів історик ВЛАДЛЕН МАРАЄВ.

- У суспільстві та парламенті розділилися думки щодо великого герба. Хтось каже, що він потрібен, інші – що нам добре і з тризубом. Що ви скажете?

- Це дійсно проблемне питання. Річ у тім, що малий герб України офіційно існує за законом з 1992 року і цілком відповідає Конституції України в тій частині, що у нас унітарна держава.

Великі герби – це, здебільшого, символ, притаманний або федеративним державам, які містять багато автономних областей у своєму складі, або різноманітним імперіям. Як ми знаємо з історії, імперії, які включали в себе різні етнічні території, завойовані і підкорені землі, в своєму гербі включали герби цих підкорених територій.

- Звідки і коли тоді взялася ця історія з великим гербом? Хто подав цю ідею?

- Це досить давня історія, яка тягнеться із XIX – початку XX століття. Це обговорювалося під час української революції 1917-21 років, але тоді не був ухвалений великий герб. Тоді УНР в 1918 році ухвалила малий герб, і було багато різноманітних проектів, проте всі вони не були втілені.

В еміграції так само продовжували обговорювати цю ідею, але справа доходить (до завершення) тільки зараз. У будь-якому разі, як ми бачимо, закон був ухвалений у першому читанні, тому ще буде якесь доопрацювання.

- Поясніть, що зображено на великому гербі, та як це все конструюється? Чи відповідає герб взагалі нашому історичному контексту?

- Тут річ у тім, що історичному контексту відповідає постать козака із самопалом – це ще з герба Війська Запорозького. І потім був проект під час Української держави Павла Скоропадського в 1918 році.

Далі у нас один іде один із символів Заходу України, зокрема Галичини - це лев. Архангел Михаїл – це наче символ київської землі. Плюс герби різних українських історичних земель – там часи Литовсько-Руської держави, Речі Посполитої – мали свої окремі герби.

Але я ще раз хочу наголосити, що тризуб, який наразі є центром нашого гербу – це тризуб, який походить ще з часів Давньої Русі, з часів X століття. Це саме тризуб князя Володимира Великого – Володимира Хрестителя. Він знайдений на його монетах – златниках і срібниках – археологами, і саме цей тризуб Володимира був взятий за основу герба України.

- Зараз нам потрібен цей герб у цей історичний період, коли в нас війна, коли ми кажемо, що треба об’єднувати Схід і Захід уже кілька років?

- Я можу сказати, що в середовищі фахівців ставлення до цього питання є досить скептичним. З одного боку здається, що герб може об’єднати ці землі і показати їхню сукупність. З іншого боку це може бути кроком до федералізації України.

Чи доречно це в умовах неоголошеної війни, яка уже восьмий рік триває, як це узгоджується з тим, що Україна є унітарною державою - це велике запитання.

- Чому цей великий герб нам вирішили зараз подарувати. До 30-ї річниці Незалежності? Цьому ж проекту не один десяток років.

- Цей проект обговорювався ще на початку 90-х років за президента Леоніда Кравчука. Але тоді не дійшли згоди, було дуже багато різних проектів. Зараз це питання знову актуалізувалося з 2020 року. Очевидно, саме під 30-річчя незалежності вирішили дати йому хід.

Джерело: https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2021-08-25/k-kazaku-i-lvu-na-bolshom-gerbe-ukrainyi-voprosov-net-no-opasnost-kroetsya-v-drugom---istorik/41413

1