Симпозіум майстрів різьбярства Буковини й Гуцульщини: день сьомий – підсумки

Симпозіум майстрів різьбярства Буковини й Гуцульщини: день сьомий – підсумки

20.05.2013, 14:53

Хто може найкраще привітати працівника культури з його професійним святом? Лише працівник культури. І лише гарним святом. Неділя, 19 травня, стала гарним святом як для працівників УМЦКБ, так і для всіх учасників і гостей симпозіуму майстрів різьбярства Буковини й Гуцульщини, діяльність яких прямо чи опосередковано пов’язана зі сферою культури.

Від самого ранку в УМЦКБ працювала наукова академія, участь у якій взяли Раїса Володимирівна Захарчук-Чугай – доктор мистецтвознавства, професор Інституту народознавства НАН України, Михайло Євстахійович Станкевич – член-кореспондент Національної академії мистецтв України, доктор мистецтвознавства, професор, лауреат премії ім. С.Гординського, завідувач кафедри дизайну та мистецтвознавства Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника, член Національної спілки художників України, Євген Ігорович Шевченко – голова Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений діяч мистецтв України, Андрій Григорович Каменецький – художник дереворізьблення з Чернігова, заслужений майстер народної творчості України та Іван Васильович Петрусяк – начальник управління культури Чернівецької облдержадміністрації.

Під час наукової дискусії обговорювалися проблеми збереження та розвитку народних ремесел, підтримки майстрів-різьбярів у їхній творчості, важливості виховання молодого покоління в народних традиціях. Приємно було почути від відомого не лише в Україні мистецтвознавця Раїси Захарчук-Чугай, що вона «готова була пішки іти до Чернівців, щоб побачити роботи різьбярів», взяти участь у роботі симпозіуму.

Голова Національної спілки майстрів України Євген Шевченко у своєму виступі наголосив:

- Сьогоднішній симпозіум є унікальним. З кожним роком подібні заходи відбуваються дедалі складніше: бацила матеріалізії вразила й українське суспільство. Упродовж останніх десятиліть наші діти виховуються китайською іграшкою. Виникає питання – чим це обернеться через 20-30 років? Хто буде жити на цій землі? Тож наше завдання полягає в тому, щоб зберегти народних майстрів, підтримати творчу молодь, адже, як сказав один мудрий чоловік: «Україну врятує тільки майстер!».

У дискусії взяли участь усі майстри-різьбярі. Незважаючи на усі проблеми, основним лейтмотивом їхніх виступів була віра в майбутнє України. Як зазначив майстер-різьбяр з Косова Мирослав Радиш:

- Я вірю, що ренесанс буде.

Після наукової академії учасники симпозіуму, гості та представники влади зібралися на подвір’ї УМЦКБ на урочисте закриття та підбиття підсумків. Перший заступник голови Чернівецької облдержадміністрації Георгій Галиць звернувся до всіх присутніх з вітальним словом та вручив обласну премію ім. Г.Гараса за збереження, відродження та розвиток народного мистецтва Буковини Марії Юріївні Василькевич, майстрині народного ткацтва з села Іспас Вижницького району.

Всіх учасників симпозіуму нагородив дипломами начальник управління культури Чернівецької облдержадміністрації Іван Петрусяк. Почесні грамоти Національної спілки майстрів народного мистецтва України вручив їм голова НСМНМУ Євген Шевченко. А найвищу нагороду Спілки – Почесну відзнаку за збереження та відродження традиційного народного мистецтва отримав Микола Шкрібляк, директор учбово-методичного центру культури Буковини, голова Чернівецького обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений діяч мистецтва України.

Та кульмінацією свята стало «вмивання рук» майстрам – народна традиція вшанування майстрів за добре зроблену роботу. Методист центру Ніна Олексіївна Василашко за давнім звичаєм подякувала кожному майстру, попросила у них пробачення, якщо щось було не так, як годиться, помила їм руки та подарувала пишний калач та рушник на добру згадку про симпозіум.

Упродовж урочистого закриття усі присутні насолоджувалися виступами народних аматорських колективів: народного аматорського вокального ансамблю «Козацька берегиня», зразкового фольклорного ансамблю пісні і танцю Червона калина» загальноосвітнього комплексу села Чуньків Заставнівського району, вокального тріо «Синевір» культурно-просвітницького центру м. Чернівців.

На завершення усі присутні мали чудову нагоду подивитися унікальну виставку різьблених творів та історичних фото з домашнього архіву родини заслуженого майстра народної творчості України Дмитра Федоровича Шкрібляка, яку привезла до Чернівців його дочка –Олена Шкрібляк-Прокоп’юк, представивши і свої самобутні ткані вироби.

1