Симпозіум майстрів різьбярства Буковини й Гуцульщини: день перший

Симпозіум майстрів різьбярства Буковини й Гуцульщини: день перший

14.05.2013, 14:30

13 травня у приміщенні учбово-методичного центру культури Буковини розпочав свою роботу симпозіум майстрів різьбярства Буковини й Гуцульщини. Десять майстрів-різьбярів спеціально приїхали до Чернівців, щоб взяти участь у роботі симпозіуму, зробити авторські вироби та поспілкуватися зі своїми колегами з різних куточків Буковини та Гуцульщини.

Під час відкриття симпозіуму його учасників і гостей привітали начальник управління культури Чернівецької ОДА Іван Петрусяк та директор УМЦКБ Микола Шкрібляк. Усі присутні були вражені музикою шести трембіт, що лунала з балкону центру. Виступ фольклорного гурту «Карпатська тайстра» з Путили справив незабутнє враження на усіх присутніх, а «Южинецькі молодички» з села Южинець Кіцманського району за давнім буковинським звичаєм привітали майстрів хлібом-сіллю, побажали їм гарної роботи та подарували гарний настрій і учасникам, і гостям симпозіуму.

На роботу майстрів поблагословив о. Миколай з храму Святої Параскеви Сербської, що у Чернівцях.

Відсьогодні у центрі культури Буковини щодня працюватимуть, братимуть участь у всіх заходах симпозіуму Бенько Галина Тарасівна, Ворончак Володимир Іванович, Денисов Володимир Данилович, Запорожець Володимир Петрович, Крицкалюк Олександр Іванович, Кузнєцов Сергій Юхимович, Приймак Петро Іванович, Прокоп’юк Михайло Михайлович, Радиш Мирослав Богданович, Чев’юк Федір Петрович.

Завтра, 14 травня, майстри-різьбярі працюватимуть в учбово-методичному центрі культури Буковини (вул. Й.Главки, 1-А), зустрінуться зі школярами та студентами, усіма , хто завітає на мистецьке свято.

 

До відома: Україна відзначає 190-річчя від Дня народження класика українського різьбярства Юрія Івановича Шкрібляка (1822-1884)[1] з травня минулого року. Уже в другій половині ХІХ століття ім’я майстра було добре відоме у Європі. Бо простий чоловік із гірського села Яворів на Косівщині вперше вивів традиційне народне дереворізьблення на сутнісно і якісно інший рівень – художній. А згодом на основах та принципах сухого, плоского різьблення по дереву, сформованих Ю.І.Шкрібляком, виразно постала гуцульська школа традиційного народного дереворізьлення. Її продовжили та розвинули три сини славного майстра – Василь, Микола і Федір, два онуки – Юрій і Семен Корпанюки – сини дочки Юрія Шкрібляка Катерини. У другій половині минулого століття особливо вагомим був творчий доробок різьбяра Дмитра Шкрібляка, правнука відомого майстра.

За півтора століття родина майстрів Шкрібляків-Корпанюків об’єднала майже сотню різьбярів, ткачів, вишивальниць, писанкарок, музикантів – продовжувачів традицій народного мистецтва Гуцульщини.

На Буковині традиції різьбярської школи Шкрібляків живуть і донині. Започаткував їх ще у 1905 році син Юрія Шкрібляка Василь, який разом з Василем Девдюком та Марком Мегединюком заснував у Вижниці школу різьбярства та металевої орнаментики.

Ідея вперше у Чернівцях провести симпозіум майстрів різьбярства Буковини й Гуцульщини «Жива традиція родини Шкрібляків» підтримана Міністерством культури України, Чернівецькою обласною державною адміністрацією, Чернівецькою обласною радою, Чернівецькою міською радою, Національною спілкою майстрів народного мистецтва України, численними партнерами – Чернівецьким обласним краєзнавчим музеєм, Чернівецьким обласним музеєм народної архітектури і побуту, Національним музеєм народного мистецтва Гуцульщини і Покуття ім. Й.Кобринського у Коломиї, Чернівецькою обласною універсальною науковою бібліотекою ім. М.Івасюка, Косівським інститутом прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв України, Вижницьким коледжем прикладного мистецтва ім. В.Шкрібляка, Вищим професійним художнім училищем №5 м. Чернівців.

До організації симпозіуму безпосередньо долучилися Чернівецький обласний осередок та Буковинський осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

У цьому широкомасштабному  заході беруть участь кращі майстри дереворізьблення з Вижниччини та Косівщини, які своєю творчістю продовжують славні гуцульські традиції, а також відомі вчені, дослідники, мистецтвознавці, керівники творчих спілок та їхніх осередків, бібліографи, музейники, працівники культури, кращі аматорські колективи краю.

Метою симпозіуму є:

v    привернути увагу громадськості, насамперед молоді, закладів освіти та культури до проблеми збереження, вивчення та розвитку класичних надбань народного дереворізьблення як видатного явища української традиційної етнокультури, відомого усьому світові;

v    напрацювати пропозиції та рекомендації щодо піднесення художнього рівня традиційного українського дереворізьблення;

v    популяризувати творчість відомих сучасних майстрів художньої обробки дерева;

v    сприяти піднесенню мистецького іміджу Буковинського краю, розвитку культурних взаємозв’язків в Україні та за її межами.

[1] Рік народження Ю.І.Шкрібляка точно невідомий; у деяких джерелах зазначається 1823-й рік.
 
1