Симпозіум майстрів різьбярства Буковини й Гуцульщини: день четвертий

Симпозіум майстрів різьбярства Буковини й Гуцульщини: день четвертий

17.05.2013, 14:36

Теплим сонячним днем, вишиванками та гарним настроєм зустріли чернівчани та гості міста майстрів-різьбярів, які упродовж цілого дня працювали на вул. О. Кобилянської.

Четвертий день роботи симпозіуму співпав з Днем вишиванки у Чернівцях – і це було просто чудово, адже сама атмосфера свята вимагала чогось незвичайного і незвичного. Певно, ніхто не сподівався побачити на центральній вулиці міста десять майстрів-різьбярів за роботою. Причому, вони не давали майстер-класи, а працювали як завжди. Проте у цьому «як завжди» присутня суттєве «але» - активне спілкування з усіма тими, хто виявився небайдужим до різьбярської праці, кого надихнули роботи різьбярів, а таких було багато. Упродовж цілого дня і дорослі, і діти, і учні, і студенти, і вчителі, і викладачі підходили до майстрів, розпитували їх про той чи інший знак, намагалися зрозуміти таємницю дерева. 14 учнів Вищого професійного художнього училища  №5 також працювали на вул. О. Кобилянської, активно спілкувалися з усіма бажаючими та підходили до різьбярів за порадами, адже насувається час іспиту, на якому вони повинні представити власну творчу роботу по дереву.

Жоден майстер не залишився без уваги буковинців та гостей краю. Так, всередині дня учні 5-го класу школи №2 не давали спокою Олександру Крицкалюку. Сьогодні він розпочав інкрустацію ікони бісером і в цьому йому активно допомагали Андрійко, Людмилка, Тетянка та інші дітлахи (в тому числі з гімназії №1 та №2). Учні молодшої та середньої школи допомагали інкрустувати декоративний таріль і Володимиру Запорожцю. Жоден помічник не залишився без подяки з уст майстра.

Петро Приймак активно спілкувався зі студентами архітектурного відділення Чернівецького політехнічного коледжу, навіть дозволив їм спробувати себе у різьбярстві – на спеціальній заготовці хлопці і дівчата спробували себе у ролі різьбярів. Кожен, хто взяв у руки різець, відчув, яка це нелегка праця.

Володимир Денисов активно працював над декоративним тарелем у стилістиці Ю.Шкрібляка, не відмовляючись при цьому від спілкування з учнями шкіл та студентами ЧНУ ім. Ю.Федьковича.

Мирослав Радиш продовжив свою роботу над декоративним тарелем. І якщо у перший день симпозіуму він працював над поличкою для писанок, то у вівторок майстер змінив виріб і почав різьбити декоративний таріль, який залишиться в УМЦКБ (як і всі інші вироби майстрів-учасників симпозіуму). Водночас йому довелося відповідати на запитання про символіку та семантику його виробів.

День видався надзвичайно насиченим. Як зазначила майстер Галина Бенько, «дуже приємно, що люди цікавляться різьбленням, причому їхні питання досить професійні – про використання символів у нашій роботі, її особливості та труднощі».

Упродовж цілого дня фольклорний колектив «Кумоньки» з Веренчанки Заставнівського району та оркестр народної музики з Кам’янки Глибоцького району створювали святкову атмосферу і своїми виступами перетворили робочий день у справжнє народне свято.

Завтра майстри працюватимуть у приміщенні УМЦКБ (вул. Й. Главки, 1-А). Приходьте і користайте нагодою долучитися до світу прекрасного!

1