Сильна економіка, ефективна держава і захист громадян – основна мета «Української стратегії» Володимира Гройсмана

Сильна економіка, ефективна держава і захист громадян – основна мета «Української стратегії» Володимира Гройсмана

07.06.2019, 16:48

Володимир Гройсман створив нову партію, з якою піде на парламентські вибори 21 липня. Буковинські експерти зазначають, що «Українська стратегія» і її очільник – потужні гравці, які мають хороший рейтинг і здатні навести лад у країні.

Одним із важливих завдань політсили стане якомога швидше впровадження реформ, адже раніше рішення щодо них затягувалися. Володимир Гройсман давно закликав до зміни системи прийняття рішень, і особливо наголошував на цьмоу після президентських виборів. Хоч народні депутати і змогли втілити багато важливого у життя, низька ефективність Верховної Ради досі залишається головним гальмом змін в країні. Скажімо, депутати прийняли лише одиниці з 35-ти законопроектів, визначених урядом як  пріоритетні для розвитку економіки.

«На долю коаліції випало прийняття непростих рішень. Тоді вибір був такий: або приймати рішення, які забезпечать стабільність, які змінять стару зламану систему, або відмовитися від відповідальності й перейти в опозицію. Рішення було ухвалено відповідально, – каже Володимир Гройсман. – І тепер постало питання – а що далі? Ми маємо змінити систему ухвалення рішень. Ми маємо бути швидкими, мобільними і максимально якісними. Не можна витрачати роки на один закон. Порядок денний, який ми маємо визначити на перспективу, має бути реалістичним, сильним і здатним пришвидшити процеси, які відбуваються в державі».

Також прем’єр виступив за системне перезавантаження парламенту. Вибори до Верховної Ради мають відбуватися за новим виборчим законодавством, після реформування самого парламенту, після зняття депутатської недоторканності для наступної каденції. Тоді нові лідери від партій «Люди важливі», «Голос» та інших політичних сил зможуть увійти українську політику, оздоровити її. Якщо нинішня Рада створить кращу систему прийняття рішень, вони зможуть ефективно працювати.

«Після 21 квітня ... у нас з'явилося унікальне вікно можливостей , - переконаний Гройсман. -... Змінити виборчу частину і відкрити списки ... Закріпити нашу реформу децентралізації. Серйозний пакет законів по європейській інтеграції ... Економіка – це пакет з майже 30 законів в українському парламенті. Я впевнений, що під це можна знайти більшість у Верховній Раді .Мені дуже складно через парламент проводити рішення. Це громіздка процедура. Я запропонував: давайте ми ... проведемо п'ять днів в парламенті, не виходячи - немає проблем. Отримаємо всі рішення, президент їх підпише. І у нас буде чіткий курс. Далі все йдуть на вибори за новою системою, кому люди дали мандат - працюють ".

«Якщо ми змінили систему децентралізації, ми можемо почати закріплювати її у Конституції ... Нам потрібно змінити виборчу систему - відкриті списки... Тоді ми більш якісних людей приведемо у систему центральної влади, в т.ч. можливо й з місцевого самоврядування", - додав Володимир Гройсман. 

На жаль, через протистояння президента і ВР збереглася стара неефективна і непрозора виборча система. Одразу після інавгурації Зеленський розпустив парламент. У свою чергу, Верховна Рада не підтримала запропоновану президентом нову схему парламентських виборів. Тож усім, хто пройде до нового парламенту, доведеться працювати по-старому. Новообраний Президент зажадав, щоб усі міністри написали заяви про відставку. На думку багатьох експертів, звинувачувати усіх міністрів в неробстві неправильно Адже є різні відомства, які протягом цих трьох років показували різний результат, в тому числі й мали гарні досягення, тож не заслуговували на таке ставлення. У тому числі цього не заслужив і сам Гройсман. Однак прем’єр 21 квітня подав у відставку, надавши шанс Зеленському зайнятися формуванням нового уряду. І закликав зробити його це якнайшвидше. Нинішній склад повноцінно працюватиме до призначення наступного. Як відповідальний державник Гройсман не залишить своїх обовязків, уряд працюватиме в антикризовому режимі.

«Це зважений крок справжнього лідера у складній ситуації , - зазначає директор «Буковинського інституту демократизації і розвитку» Дмитро Сав’юк. – Він упевнений у своїх силах, у силах своєї команди, яка зможе продовжити розпочате. Наприклад, і надалі співпрацювати зі світовими інституціями, не припускати можливості дефолту. Наразі країна міцно стоїть на ногах, тож важливо, щоби її курс залишався незмінним».

Нещодавно стало відомо, Гройсман піде на вибори окремо, не об'єднуючись з іншими кандидатами – на чолі нової партії «Українська стратегія». Саме тому прем’єр-міністр вирішив іти на вибори і привести до Верховної Ради молодих, але водночас досвідчених людей, які знають що треба зробити для успіху України.

Щодо можливого об'єднання з політсилою Порошенка, Володимир Гройсман сказав:

"Такі пропозиції були, і багато політиків говорили між собою про різні можливості. Я прийняв рішення - я буду йти самостійно і це рішення для мене є остаточним". Я вважаю, що ми просто різні. Для мене участь у виборах - не просто бажання брати участь у виборах. У мене чіткий погляд на те, що може зробити Україну і українців сильніше. І вважаю, що ці кроки повинні бути реалізовані"

Команда «Української стратегії» має побудувати сильну економіку, ефективне державне управління,захистити соціальні верстви, які за останні три роки отримали відчутне покращення умов життя (лікарі первинної ланки медицини, вчителі НУШ, військовослужбовці, пенсіонери, отримувачі субсидій уже живими грошима, молоді батьки). Досягнутий рівень піклування про них треба зберегти і захистити, а  започатковані ними реформи - довести до кінця.

До слова, рейтинг політсили Володимира Гройсмана почав стрімко зростати після того, як він заявив про свою участь у виборах. Такий стрибок за короткий період часу демонструє, що його партія пройде до парламенту.

«Зараз усе змінюється з кожним днем, - каже чернівецький політичний аналітик Максим Кияк. – Але варто зазначити, що Володимир Гройсман – потужний гравець. Його партія буде підсилена успішними головами міст і лідерами ОТГ, які отримали політичний шанс саме завдяки реформі децентралізації. Значним плюсом для такого нового утворення стане обрання до її лав за професійною, а не територіальною ознакою». 

Значна кількість буковинців ставиться до лідера «Української стратегії» із симпатією.

«Мені він подобається. Молодий, красивий чоловік, тим більше зараз, коли схуд, - каже чернівчанка Ангеліна Семенко.- Він приємний, йому хочеться вірити, він справжній, не відірвався від людей, відкрито спілкується, має гарне почуття гумору. Але головне, що він має своє бачення, стратегію розвитку держави, послідовно впроваджує напрямки євроінтеграції та економічної незалежності»..

До команди «Української стратегії» долучилася чернівчанка Діонісія Березніцька

«Об’єктивно на сьогодні партія Володимира Гройсмана – кращий варіант на парламентських виборах. Свого часу Володимир став наймолодшим головою Верховної Ради і прем'єр-міністром, а до того був наймолодшим мером міста, і на всіх цих посадах він досягнув неймовірних результатів, які до нього вважалися неможливими. Влада не зіпсувала його. Ви не знайдете жодного корупційного скандалу щодо Гройсмана. Крім того, він досить раціональний та принциповий. Я вважаю початі ним реформи життєво важливими для України, і сьогодні наша держава потребує завершення цих реформ. Це стане можливим, якщо ми підтримаємо «Українську стратегію» і разом допоможемо втілити в життя зміни, яких так прагнемо».

Андрій СКИБА

Джерело: газета "Буковина"

1


КОМЕНТАРІ (2)

А не пішов би цей діляга зі своєю так званої партією ... Точно барига!!!

avatar

Сергій

07 червня 2019 20:05

Злодії і рейдери.

avatar

vlad

09 червня 2019 13:15