Силіконовий пагорб над Прутом?

Силіконовий пагорб над Прутом?

01.07.2015, 12:06

ІТ-індустрія Чернівців розвивається так швидко, що їй бракує кадрів. У майже 75% компаній обласного центру в галузі інформаційних технологій є вакансії. Ще більше з них готові взяти на роботу вчорашніх студентів і надати їм усі можливості набуття практичного професійного досвіду і пристойно оплачувати працю. Вони навіть розробили спеціальні навчальні програми для швидкого удосконалення знань, здобутих на студентській лаві, й адаптації молодих фахівців до світового ІТ-простору.

У майбутніх програмістів справді райдужні перспективи. Це засвідчили дослідження ІТ-ринку в Чернівцях, проведеного фондом «Буковина інноваційна» разом з науковцями університетської кафедри програмного забезпечення комп’ютерних систем. Нині більшість ІТ-фахівців Чернівців працюють на закордонного клієнта. І лише чверть компаній — підрозділи міжнародних структур. Решта — місцеві підприємці, які своєю високоінтелектуальною працею не тільки створюють рідному місту позитивний імідж, а й поповнюють його бюджет податками.

Про налагодження співпраці між місцевим ІТ-бізнесом та вишами в підготовці та працевлаштуванні профільних фахівців, а також про стан і перспективи ІТ-галузі на Буковині говорили на нещодавньому «круглому столі», що відбувся у Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича. Завідувач відділу комп’ютерних технологій інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук закладу Олександр Валь навіть проголосив найближчою перспективою створення у пригірських Чернівцях власного «силіконового пагорба».

— Наш університет приєднався до міжнародного проекту ЕАNET задля підтримки талановитих студентів, які завтра поповнять лави висококваліфікованих фахівців ІТ-індустрії, — зазначає Олександр Ушенко, проректор з наукової роботи університету. — Проект покликаний об’єднати наших успішних випускників-підприємців, які сприятимуть навчанню та працевлаштуванню обдарованої студентської молоді. 

Світлана ІСАЧЕНКО

1