Свої кращі роботи Оксана Драчковська придумувала, очікуючи на вокзалі або під кабінетом у стоматолога

Свої кращі роботи Оксана Драчковська придумувала, очікуючи на вокзалі або під кабінетом у стоматолога

09.08.2015, 20:20

Життя дарує нам зустрічі з багатьма прекрасними людьми, які ніколи не схожі один на одного. Бо всі ми різні і неповторні. Особливо, якщо ти працюєш журналістом, то тоді кожен твій день сповнений чогось нового. Але є люди, які ніколи не забудеш. Проходять роки, події, змінюєшся сам, а їх завжди пам’ятаєш. З Оксаною ми знайомі з дитинства. Вчились в одному класі, завдяки їй разом записались до Глибоцької художньої школи. Власне, ще тоді у дитинстві було зрозуміло, що подружка має чудовий хист до малювання. Її роботи вирізнялись підходом, стилем виконання, абстрактністю, часто експонувались на різних дитячих виставках. Сьогодні Оксана Драчковська живе і працює у Львові, до рідної Глибоки приїздить рідко. Малювання стало її життям. А от чи вважає справу художника даром від Бога або ж трудомістким процесом — у нашій розмові.

У шкільні роки ми з тобою мріяли. Я — стати журналістом, ти — художником. Розкажи, яким є твій шлях до мети?

— Справді, до мети ще не дійшла. Мабуть, до певної цілі. Бо попереду їх багато. Коли навчалась у коледжі — марила Львівською академією мистецтв. Львів був для мене містом мрії, яка здійснилась не одразу, адже поступила з другої спроби. Але це виявилось лише на користь, бо потрапила у хорошу групу до мудрого і дуже талановитого професора. Навчання в академії було водночас складним і легким. Доводилось багато працювати над собою, щоб чогось досягти. Є люди, яким все вдається одразу перфектно, тоді як іншим треба старатись багато. Зараховую себе до тих, хто мусить бути отакою бджілкою. Але яке задоволення отримуєш, коли бачиш, що вдається! Зізнаюсь: мені мої роботи подобаються рівно один день. Наступного бачу, що треба змінити. Думаю, шлях до мети — то титанічна праця над собою і безсумнівна віра в себе.

— Кажуть, що освіта змінює людину. Чи погоджуєшся з цим? Який із закладів, в яких навчалась професії, найбільше розкрив тебе, як художника?

— Так! Освіта мене дуже змінила. Спочатку навчалась у Вижницькому коледжі прикладного мистецтва на відділенні дизайну інтер’єру, потім у Львівській академії мистецтв на кафедрі монументального живопису. Навчання у коледжі було не до кінця усвідомленим, бо мала тоді лише 15 і багато ще чого не розуміла. До прикладу, що мене ніхто нічому не навчить, якщо сама не буду багато працювати. У мистецьких закладах більше вчишся сам, а викладачі дають поштовх, бо ж ніхто не в змозі пришити тобі інші руки чи мозок.

У академії мені поталанило на дружню групу. Ми вчились один в одного, засиджувались до ночі у майстернях. Були, як сім’я. Вдячна Богу за професора Любомира Медведя, який навчив думати глибше, не просто дивитись на світ, а бачити у ньому те, чого інші не помічають. Тому Львівська академія мистецтв стала для мене вирішальною. Не можу сказати, що сформувала мене, як художника. Радше, навчила рухатись далі.

Як вважаєш, сьогодні Оксана Драчковська — це художниця, яка ...?

— Так, вважаю себе художницею, хоч для мене воно голосно звучить. Це ж не професія, а спосіб життя. Закінчила монументальний живопис і за час навчання гадала, що буду займатись іконописом і розписами. Але, отримавши диплом, зіткнулась з певними труднощами. Живопис став мені недоступним, бо сьогодення вимагає працювати з дуже великими форматами. А в Україні майже немає можливостей для цього, бо немає хорошого арт-ринку. Я не мала студії для роботи, фарби подорожчали, тому зрозуміла, що до живопису ще не доросла. Іконопис же відійшов якось сам, коли відкрила для себе графіку. Отримала невелике замовлення з ілюстрації, виконуючи яке відчула, що це саме те, що приносить мені море сатисфакції. Закінчивши академію — повністю віддалась ілюстрації. Пробувала себе і у графічному дизайні, але там ще є багато для мене незвіданого, що планую осягти. Та все ж, колись повернусь таки до живопису.

Ти почала розповідати у якому напрямку хотіла б продовжувати творчий шлях. Розкажи ще про стилі, в яких працюєш.

— Виконую як ручні, так і цифрові роботи у галузі графіки. Частіше ручні доробляю у графічних програмах. Дуже подобається журнальна графіка. Взагалі, ілюстрація — окрема філософія. От дитяча — вже зовсім інший жанр і закони. Ще мені дуже цікаво працювати з віршами, бо вони самі по собі — готові абстрактні роботи, своєрідні коди. Мрію проілюструвати збірку. Але не просто створити картинки, а дизайн книги у загальному.

У яких виставках брала участь, чи плануєш свою? Можливо є сайти, на яких бажаючі можуть ознайомитись із твоєю творчістю.

— Всі були в Україні, одна у Польщі. Брала участь у живописних, іконописних, виставках ілюстрацій. Поки персональної не планую. В Україні, особливо Львові, перспектив після виставки мало. Більше можливостей бачу в Інтернеті, працюю над оформленням власного сайту. Мене можна знайти у фейсбуці Oksana Drachkovska illustration; Behance: Oksana Drachkovska.

Чимало митців зізнаються, що їм для творчості потрібна самотність. А.І.Куїнджі стверджував, що має бути жорстка самодисципліна. А як у тебе?

— У кожного по-своєму. Хтось може працювати у шумі, під гучну музику. Я ж ні. Для мене має бути тиша, особливо під час ескізування. Не обов’язково самотність, але спокій. Найсмішніше, що свої кращі роботи придумувала або на вокзалі, або очікуючи під кабінетом у стоматолога. У творчості важливо відчувати задоволення від процесу, а не результату. І тут, звісно, дуже важлива самоорганізація. Дехто думає — от класно митцям, працюють вдома, не потрібно ходити на стаціонарну роботу. Так, але тоді сам маєш бути собі директором, і до того ж жорстким. Рано вставати, робити зарядку, снідати і … до роботи! Знаю по собі: якщо починаю себе трохи жаліти — нічого доброго з того не буде.

— І наостанок щодо твоїх планів. Чи бачиш себе у майбутньому тут, на Україні?

— Хочу і надалі розвиватися, продовжувати працювати у галузі ілюстрації. Важко сказати де бачу себе, бо в Україні ілюстрація, на жаль, на дуже низькому рівні, люди на ній переважно економлять. Тому час покаже як воно буде далі. Якось про плани не люблю багато балакати.

Лариса Дущак.

1


КОМЕНТАРІ (2)

Прикольно. Адже з Глибоки Оксана Драчковська, котра працювала у Добі й МБ і вона точно не однокласниця Лариси Дущак.То їХ ДВІ?!

avatar

???????

09 серпня 2015 18:33

Саме так! Дві чудові і талановиті Оксани Драчковські))))) Тітка і племінниця! 

avatar

Лариса Дущак

10 серпня 2015 10:44