Свобода слова як її бачать «активісти-революціонери»

Свобода слова як її бачать «активісти-революціонери»

04.11.2014, 11:03

Одразу після Революції Гідності до головного редактора однієї (та, в принципі не однієї) з районних газет Чернівецької області прийшли представники місцевих Майданів і вимагали люстрації цих «негідних», на їхню думку, журналістів прямо тут і зараз. Одну з редакторок навіть обіцяли викинути з вікна третього поверху за те, що вона у виданні (а це комунальні ЗМІ, співзасновниками яких є районні ради та/або райдержадміністрації) прославляла Януковича та Партію регіонів. Так планували активісти-революціонери боротися з темниками та джинсою, порушенням стандартів журналістських. І саме такий спосіб вони вбачали єдино правильним.

Коли за кілька днів після тих погроз я зустрічалась з тими «активістами-революціонерами», вони з піною у рота мені доказували, що один з них «ніс на плечах Нігояна», другий «з першого дня на Майдані» і мають повне право викидати негідних журналістів з вікон (пригадуєте випадок свободівця Ігоря Мірошниченка з директором НТКУ?). На моє щире запитання, а де ви були в 2012 році, коли перед виборами видання кишіло джинсою та темниками, що ви робили тоді, аби комунальне видання не писало темники, відповідали, що у них ж, мовляв, «є сім’ї, бізнес», а тому мовчали. Коли я пояснювала законний механізм роздержавлення комунальних ЗМІ чи процедуру звільнення з посади керівництва редакції, на мене кричали, мене не чули і вимагали термінової люстрації чи дефенестрації. Смішно чи ні, але, як наслідок, все залишилось на своїх місцях: «активісти-революціонери» зі своїм бажанням люструвати, редактори – в редакторських кріслах. Газети залишаються комунальними, метода ведення редакційної політики – такою ж самою. Тобто, тиск і агресія перемогли холодний розум та можливість системних, нехай і з часом, але змін. А зміни заговорили, закричали.

І от пройшло майже півроку і подібну ситуацію з бажанням «народної люстрації» неугодних журналістів я помітила на судовому засіданні у справі «на мілІон» (ЦЕ САМЕ ТАК МАЄ БУТИ?? НЕ МІЛЬЙОН, А САМЕ МІЛІОН?), як назвали її місцеві медійники. ІМІ вже писав про цю справу, де так званий представник Майдану вимагає від журналістів сотні тисяч гривень з кожного за «образу честі та гідності». Так от на чергове засідання 30 жовтня на підтримку позивача прийшло з десяток мешканців одного з районів Чернівецької області (чоловіки, жінки, бабусі). Я спробувала в них дізнатись, чого вони прийшли і чи знають суті справи. Вони мені пояснили, що «на прекрасну людину наговорили», а вони його захищатимуть від брехливих журналістів. Мої спроби дізнатись, чи вони хоча б знають суть позову чи вимоги, які той ставить до представників ЗМІ, зазнали поразки. Мені відрізали, що, мовляв, то золотий чоловік, а я незрозуміло чого вимагаю від простих громадян знати суть справи. І вони на сто відсотків певні, що то все вина поганих журналістів і вони мають нести покарання за образу «золотого чоловіка».

І тут «народна люстрація» краще суду знає, хто «золотий», а хто «негідний». І в цих «народних люстраторів» більше ентузіазму навести порядок (різними методами), яким вони собі його бачать (аби «золотих чоловіків» не чіпали, аби писали «правильно» про «правильних» і т.п.), аніж в самому журналістському середовищі, співзасновників комунальних ЗМІ тощо.

Розумію, що питання досить дискусійне, але переконана, що реформувати ЗМІ, запроваджувати механізми саморегуляції мають фахівці в сфері медіа та правники, а не активісти-революціонери, хай хоч які героїчні вчинки вони не робили.

Надія ВІРНА

Джерело: oporacv.org

1


КОМЕНТАРІ (9)

а ось Надія Вірна, себто Надя Бабинська прославляє Федорука,Бурбака,Каспрука...... Ну той що? Хоче і прославляє

Ті славили одних, а ця славить інших

а якщо подумати що ті ,що ці вийшли із однієї комуністично-кгбіської тусовки, але Надія їх славить і живе файно

ще опис настрочила,а сама чорне від білого не хоче відрізнити. Так саме не неможе,а не хоче бо їй вигідно так і тепло від того

та все закінчується

avatar

Чернівці,Андрій

04 листопада 2014 17:28

На слідуючий вівторок 11 листопада у день оприлюднення плівок Довганича біля офісу газети "Час" буде проведено бомбоновий флешмоб. Кожен може висловити  свій протест проти продажної журналістики   встеливши бомбонами територію біля газети "Час"

avatar

Бомбоно Педро Чупакабро

04 листопада 2014 17:30

 лжешлюхи ! з продажними суддями які чомусь не видят доказів, напевно всліпли і вглухли івд карманного кулявлобного міністерскоюстиційного  правосудія))))))))))))))

ванзуряку також прівєт большущій)))))) молодца! вибори в області закакав , кулявлобам відсосав))))

avatar

!!!

04 листопада 2014 17:40

На сайті до статті за адресою: http://nikorupciji.org/2014/11/02/chomu-mene-distaly-zarplatni-balachky/ було ВИДАЛЕНО слідуючий коментар: Автор даної статті Надія Вірна (в миру Надія Бабинська) так вона підписувалась в якості штатної журналістки газети "Час". Шеф редактор названої газети рік тому погруз у корупційно-бомбоновому скандалі (Бомбон на місцевому діалекті - цукерка). Подробиці у посиланні http://v-dovhanych.vkursi.com/6378.html Завдяки шеф редактору газети "Час" БОМБОН став символом продажної журналістики. 11 листопада в Чернівцях біля офісу газети "Час" буде проведено флеш-моб проти продажної журналістики. Кожному, хто виступає проти продажних журналістів може висловити свій протест, встеливши бомбонами територію біля офісу газети "час" .
avatar

Бомбоно Педро Чупакабро

05 листопада 2014 06:37

та залиште цю Бабинську , вона ж на бомбоні у всяких федуруків гляньте лиш як воно йому у писок радісно дивится

треба акції з дулярнимибомбонами під продажними судами робити ! Виводити корупційних продажних ригівских а нині кулявлобних суддів на чисту воду 

а Бабинська то що? Воно ж лише якісь запити строче , але перед тим питає кулявлобских шефів куда можна їй ті запити строчити і про що . Ну це дурдом взагалі якийсь! 

мені інтересно, а чим Бабинскі чи її кулявлобним шефам  ці прості роботяги люди не догодили що вона їх обгадила тут? 

бомбони солодкі напевно)))))))

avatar

Олег

05 листопада 2014 08:01

лжешлюхи бомбонні Буковини - Кобевко Єреміца Засрайский Чорней

А бабінська рветься в компашку цю?

avatar

БУКОВИНА

05 листопада 2014 09:17

Та Ви тільки подивіться люди добрі на ереміцу незалежну від всьго що належить порядні людині,/незалежний журналіст/,де не посіеш там вродить,хто на майдан їхав край боронити а вона як завжди п'яну жертву використати/заміж  вчепитися/ покурити на шару попити поїсти , а запитайте чи хоть один бутерброт зробила на майдані,чи чай рознесла поміж барикати,отаке воно журналюгівське чудо, скажи мені хто твій друг , я скажу хто ти, так що шановні журналісти деякі не ганьбіться ціею  дворняшкою

avatar

асторія

06 листопада 2014 07:16

 

 залиште Єреміцу, ніякий вона не журналіст і ніде не працює, а є  безробітна. от тут  папери і рішення є http://fenixbud.com.ua/news/view/6666

інтересно було пролистати,почитати довідався багато повчального про напис всяких заяв і прочія

 

avatar

Вадим до асторія

06 листопада 2014 10:32

здесь на вышеприведенном интернет-сайте подобран громадный ассортимент статей о Маринованная капуста со свеклой -
avatar

VincentCor

07 листопада 2014 19:30