'Свобода' не така небезпечна, як 'Йоббік', однак, може повернути моду на антисемітизм, - американські ЗМІ

"Свобода" не така небезпечна, як "Йоббік", однак, може повернути моду на антисемітизм, - американські ЗМІ

04.05.2013, 20:12

Партія не має структури і діє у політичному вакуумі та безладі, який дозволяє їй розростатися

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" не така небезпечна, як угорська крайня права партія "Йоббік", однак, є величезною загрозою для українських євреїв.

Про це пише американське видання Arizona Jewish Post у матеріалі: "Українські євреї бояться, що "Свобода" поверне моду на антисемітизм".

Часопис вважає підозрілим те, що провідні діячі ВО "Свобода" відкидають звинувачення в антисемітизмі.

Більше того, представники партії вихваляють державу Ізраїль та називають її однією з найбільш націоналістичних країн у світі.

Автор статті Кнаан Ліпшиц вказує, що прояви відвертого антисемітизму в Україні рідкісні, але додає, що "заяви окремих представників партії, а також коріння організації викликають стурбованість".

Arizona Jewish Post цитує президента Українського єврейського комітету Олександра Фельдмана: "Свобода" зараз є, можливо, найбільшою загрозою для українських євреїв. Вона не має структури і діє у політичному вакуумі та безладі, який дозволяє їй розростатися".

Інший співрозмовник газети - головний рабин України Яков Блайх - наголосив, що, на його думку, "ВО "Свобода" не є такою небезпечною як, наприклад, крайня права партія "Йоббік" у сусідній Угорщині", але він також висловив думку, що лідери української політичної сили можуть бути "неспроможними контролювати прояви антисемітизму".

Arizona Jewish Post також зауважує, що представники ВО "Свобода" коментувати газеті цю тему відмовилися.

Соромно бути прихильником "Свободи"?

Постійні скандали з неоднозначними заявами націоналістів налякають поміркованих виборців і знову повернуть партію на рівень політичних маргіналів

Люди, які складають ядро "свободівських" виборців, під впливом регулярних скандалів можуть злякатися від власного вибору і розчаруватися у партії, якій дали шанс.

В мене з політичною партією "Свобода" складні стосунки. З одного боку я вважаю себе певною мірою її прихильником: не боюся графи "національність" у паспорті, вважаю вкрай необхідним проведення люстрації в Україні, переконаний у потребі захисту прав українців і думаю, що відновлення ядерного статусу краще захистить нашу незалежність від зазіхань сусідів, ніж прагнення вступити до НАТО. З іншого мене дратує твердолобість її членства, небажання визнавати власні помилки і просити за це пробачення, надмірна впевненість у власній правоті, віра в те, що їхня партійна теорія і практика є істиною в останній інстанції. А найбільше мене дратують непотрібні скандали, що виникають на порожньому місці.

Здається, високі результати на виборах — понад 10% за партійними списками і перемога мажоритарників в тих округах, де ніхто її не очікував — закрутили голову свободівцям. Тепер можна почивати на лаврах і дозволяти собі необережні заяви і висловлювання. Але в партії не враховують одного важливого чинника: "Свобода" отримала шалені відсотки не тому, що за неї прийшли і проголосували всі футбольні ультраси, які люблять "зігувати" на стадіонах і вигукувати кричалки на кшталт "Дуче! Дуче! Беніто Муссоліні", не завдяки люмпенам, серед яких популярні ксенофобські і шовіністичні гасла.

Ядро ось цих 10% - це освічені сучасні люди, представники поважних професій - журналісти, юристи, лікарі, викладачі. Вони не приховували власної політичної позиції і вибору, отже, були набагато кращими агітаторами (на відміну від тих, хто стояв біля партійних наметів) для громадян з невизначеним вибором. Ця верства населення, на відміну, від маргінальних груп, цінить таку річ як репутація.

Люди, які складають ядро "свободівських" виборців, під впливом регулярних скандалів можуть злякатися від власного вибору і розчаруватися у партії, якій дали шанс. Особисто я не є юдофілом і вважаю, що часто антисемітизм шукають там, де його немає.

Пам'ятаю, колись, будучи школярем, примусово відвідував курс сферичної тригонометрії англійською мовою. Оскільки на парі було нудно, одного разу хлопці з класу почали запускати паперові літаки. Один з таких приземлився на стіл викладача - Бориса Аркадійовича Вульфовича. Він сильно розлютився і почав вимагати зізнання. На ігнорування викладач заявив: "Тоді я зараз викличу міліцію, яка порушить кримінальну справу за фактом замаху на життя. І до цього я ще додам акт антисемітизму".

І тим не менш розумію, що у сучасному світі публічна вимова таких слів як "жид", "ніггер", "чурка" є моветоном. Сьогодні на дворі не початок XIX століття, коли хорошим тоном і показником достатку вважалася наявність рабів у хаті. Можна без зупинки брати участь у філологічних і лінгвістичних баталіях - доводити припустимість вживання того або інакшого слова. Однак, який в цьому результат? Регулярні конфлікти, провокації, дискредитація в очах своїх виборців?

Завдяки скандалам з "жидами" багатьом стане відверто соромно підтримувати "Свободу". Неоднозначні коментарі і заяви призведуть до того, що у пристойному товаристві людина приховуватиме свої симпатії і нещодавній політичний вибір. Вона ніколи не згадає у розмовах із друзями (особливо з єврейським корінням), що поставив галочку у бюлетені напроти назви націоналістичної партії.

Представники "Свободи" мають чудові шанси повторити політичний шлях американського політика Джорджа Аллена, якого називали надією Республіканської партії і реальним кандидатом на президентських виборах 2008 року. Під час виборчої кампанії — переобрання до Сенату — він скоїв доленосний для себе вчинок. Волонтер його конкурента Шекар Рамануйа Сідарт весь час був присутній на публічних виступах, створюючи останньому незручності. Під час чергової зустрічі з виборцями республіканець не витримав і двічі назвав волонтера індійського походження макакою. Лідируючи до зловісного моменту, врешті Аллен програв у 10 тис голосів демократу Веббу.

Цієї осені проголосувати за "Свободу" було мейнстрімом, радикальним протестом, актом непокори нинішній владі. Але до наступних виборів з'являться нові перспективні і помірковані партії, з якими націоналістам доведеться конкурувати за виборців. Вулична політика, де вміння запалити маси, обдарувати своїх опонентів красномовними епітетами грає ключову роль, — закінчилася. Парламентська політика вимагає стриманості, відповідальності не лише за вчинки, а й за слова.

Микола Малуха 

Джерело: ipress.ua

Фото: прес-служба ВО "Свобода"

1


КОМЕНТАРІ (3)

ЗАЯВЛЕНИЕ

Антифашистского комитета Украины

 

Рассмотрение польским Сеймом вопроса о признании ОУН-УПА преступными организациями имеет большое международное значение. Давно пора признать преступными действия вооружённых формирований ОУН-УПА после того как Волынский краевой провод ОУН(б) принял решение об изгнании с Волыни местных поляков. Жертвами нападений стали десятки тысяч мужчин, женщин и детей.

Своего пика трагические события достигли 11 июля 1943 года, когда одновременно было атаковано более 150 польских населённых пунктов. В течение 1943 года на территории Волыни было создано до 100 польских баз самообороны, большая часть из которых была уничтожена отрядами УПА. Уцелели лишь крупные, имевшие хорошую материальную поддержку со стороны Армии Крайовой и пользовавшиеся помощью советских партизан. В Польше ОУН и УПА давно признаны преступными организациями, о чем свидетельствует множество решений судов, которые никем не отменялись.

         В современной Украине ряд депутатов ВО «Свобода» внедряют программу бандеризации, провозглашают нацистские лозунги, призывают чтить память тех, кто сотрудничал с немецкими нацистами и боролся с Красной Армией. Доходит до объявления новой Колиивщины. Поэтому признание деятельности ОУН-УПА преступной имеет большое международное значение. И мы надеемся, что вслед на польским Сеймом аналогичное решение примет и Верховна Рада Украины.

 

Антифашистский комитет Украины

avatar

Aleks

04 травня 2013 18:47

Чергові кола по воді. Бачить "скандали" там, де їх немає. Філологічну тему з уживанням тих чи інших слів вичерпали за відсутністю прецеденту. Антифашистському комітету України варто було б тоді зайнятися оцінкою дій польської Армії Крайової щодо українців. Принаймні це було б логічно з позицій громадян України.

avatar

Петро

05 травня 2013 12:04

Бачив як Яценюк приїхав в Чернівці на акцію "Вставай, Україно!" автомобілями вартістю ~ 90тис $. ВО "Батьківщина" завжди славилася продажністю, міська та обласна ради Чернівців повні "ТУШОК" - ці вибори були у 2010році. У Верховній Раді (2012р.) також постійно ряди "ТУШОК" поповнюються. Як попередники, так і Яценюк продавали місця в прохідному списку за гроші. Люди на мітингах говорять, що Мунтян розвалив Чернівецьку Батьківщину. Але я думаю, що люди самостійно тікають, бачачи та оцінюючи всю ситуацію в цій організації.

avatar

Віктор

05 травня 2013 13:17