Священикам УПЦ МП заборонили перебувати у військових частинах ЗСУ  і використовувати в назві церкви слово “українська” (ОНОВЛЕНО)

Священикам УПЦ МП заборонили перебувати у військових частинах ЗСУ і використовувати в назві церкви слово “українська” (ОНОВЛЕНО)

20.12.2018, 18:10

Верховна Рада України ухвалила законопроект №5309, яким впорядкувала назви релігійних організацій. “За” відповідний документ проголосувало 240 народних депутатів, передає УНН.

Законопроект вносить зміни до ст.12 ЗУ “Про свободу совісті та релігійні організації”. Відповідно до них, релігійна організація, яка має свій центр в іншій країни, не може називатись українською.

Представляючи законопроект з трибуни парламенту, один з його ініціаторів, народний депутат України Олександр Бригинець зазначив, що після ухвалення документу Українська православна церква Московського патріархату не зможе так називатись.

“Церкві пропонується самій перейменувати себе і дати собі назву. Які можуть бути варіанти. Церква може вибрати собі будь-який варіант, припустимо: Російська православна церква в Україні, Російська православна церква в Харкові, Російська православна церква в Києві. Це її право, вони можуть при реєстрації вибрати”, – сказав Бригинець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖОксана Продан відсутня, Папієв проти: як голосували нардепи з Буковини за зобов’язання змінити назву УПЦ МП

Верховна Рада України заборонила УПЦ Московського патріархату бути представленою у військових підрозділах.

Відповідне положення міститься в ухваленому парламентом законопроекті №5309, передає УНН.

Народний депутат України Олександр Бригинець розтлумачив цю законодавчу норму, виступаючи з трибуни парламенту перед голосуванням.

“Цей закон накладає одне єдине обмеження на цю церкву. Ця церква, яка підпорядковується державі-окупанту, не має права бути представленою у військових підрозділах, на лінії фронту, у військових частинах”, – сказав Бригинець.

У залі Верховної Ради сталася бійка між депутатами “Опозиційного блоку” і коаліції.

Після голосування за закон про перейменування УПЦ Московського патріархату, депутат Нестор Шуфрич підбіг до спікера ВР Андрія Парубія і став вимагати переголосування, повідомляє УП.

“Рішення прийняте, не біснуйтесь, бо мені доведеться вас просто перехрестити, виганяти біса”, – сказав Парубій.

Після цього Шуфрич зірвав з трибуни плакат, де був заклик віддати під суд Віктора Медведчука.

У результаті на Шуфрича накинувся депутат від  Юрій Береза. У бійку також включитись Юрій Бойко та депутати з Опоблоку.

Березу підтримав депутат Ігор Гузь та інші.

Бійка тривала недовго, але була дуже активною.

“Опозиціонерів” відтіснили у прохід між рядами, а плакат із Медведчуком приклеїли назад на трибуну.

 
ДОВІДКОВО:
 
Віряни Української православної церкви Московського патріархату вийшли на мітинг під стіни Верховної Ради. Вони тримають у руках плакати з гаслами: «Ми молимось, аби Господь дарував вам розум», «Депутати, ви слуги народу чи його кати? Віруючі УПЦ — це ваш народ», «Ми українці, і ми православні. Україна — наша земля, а УПЦ — наша церква» тощо.

Участь в акції беруть близько двох тисяч осіб, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП.

«Вони моляться про те, щоб Господь напоумив народних обранців припинити втручатися у внутрішні справи церкви і не приймати дискримінаційних законів, спрямованих на дискримінацію вірян УПЦ [МП] та обмеження їх конституційного права на свободу совісті і релігійних переконань», — зазначено в офіційному повідомленні УПМ МП.

20 грудня депутати Верховної Ради мають розглядати законопроекти про перейменування церков в Україні. У парламенті зареєстровані два документи — №5309 та №5309/П. 

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП

1