Суттєво збільшено штрафи за браконьєрство

Суттєво збільшено штрафи за браконьєрство

25.07.2017, 22:38

Спільним наказом Мінагрополітики та Мінприроди України, який щойно вступив у силу, затверджено нові такси для обчислення розміру відшкодування збитків, завданих унаслідок порушення законодавства у галузі мисливського господарства та полювання (крім видів, занесених до Червоної книги України).

Грошова компенсація, яку сплатять браконьєри за незаконне добування птахів та звірів, збільшена в 4 рази. Особлива увага – зайцю-русаку: за нього відшкодування зросло з  500 грн до 8 тис. грн.

Окрім того, у 5-10 разів збільшено такси за знищення чи пошкодження гнізд, нір, бобрових загат, інших жител тварин. Знищення чи пошкодження солонців, годівниць, посівів кормових культур рослин, вишок відшкодовується за їх фактичною вартістю, збільшеною у 5 разів.

«Таким чином, браконьєри з власної кишені компенсують кошти, які необхідно вкласти користувачу мисливських угідь на відтворення знищених тварин, – роз’яснює головний мисливствознавець Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Гав’юк. – Проте, якщо, приміром, браконьєри незаконно вполювали два олені, то може наступити і кримінальна відповідальність за нанесення істотної шкоди мисливському господарству та державі.  Наголошу, що такси за незаконне добування представників фауни не замінюють штраф за самий факт порушення закону. Штраф сплачується окремо. Збільшення розміру відшкодування за знищених тварин при незаконному полюванні є одним із заходів збереження державного мисливського фонду та боротьби з браконьєрством, яку ведуть не тільки державні органи контролю, але й користувачі мисливських угідь. У нас в області це громадські організації УТМР та державні лісогосподарські підприємства».

Отже, браконьєру необхідно буде компенсувати за незаконне добування або знищення лося 80 тис. грн, оленя європейського – 60 тис. грн, оленя плямистого – 50 тис. грн, лані та кабана – 40 тис. грн, козулі та муфлона – 32 тис. грн, за вовка та ондатру сплатити 2 тис. грн., а також по тисячі гривень за лисицю та білку.

Також збільшено суми відшкодування за незаконне добування або знищення хутрових і птахів. Зокрема, за бобра – 10 тис. грн (було 2600 грн); бабака, куницю – 6 тис. грн (було 1500 грн); лебедя – 4 тис. грн (було 1 тис. грн); галагазів, гусей, кекликів, куріпок сірих, фазанів – 2 тис. грн (було 500 грн).

Грошова компенсація збитків, відповідно до Закону України «Про мисливське господарство та полювання», іде на рахунки користувачу мисливських угідь, де скоєно правопорушення.

З повним переліком звірів та птахів, за незаконне добування або знищення яких збільшено суми відшкодування, можна ознайомитися за посиланням:

https://drive.google.com/file/d/0B9CGEXC5v0a9THZkNDFzaGdpVEk/view

Прес-служба Чернівецького ОУЛМГ

1