СУТЬ РЕЧЕЙ: Роман Ванзуряк про кадрові призначення, нові підходи в роботі ОДА, спогади про Верховну Раду та зізнання в усвідомленні можливої тимчасовості свого призначення

СУТЬ РЕЧЕЙ: Роман Ванзуряк про кадрові призначення, нові підходи в роботі ОДА, спогади про Верховну Раду та зізнання в усвідомленні можливої тимчасовості свого призначення

13.04.2014, 13:56

Друкопис програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ від 10 квітня. Ведуча: Оксана Денисюк. Запрошений гість: голова обласної державної адміністрації Роман Ванзуряк.

 Ведуча: ми з вами зустрічались у цій студії в червні минулого року, коли ви були народним депутатом України. Зараз у вас абсолютно інша посада, яку ви займаєте два тижні. Розкажіть, що зробили за цей час, над чим вже вдалось попрацювати і якими є перші досягнення?

 Роман Ванзуряк: дійсно, швидко минуло два тижні. Можу констатувати той факт, що ми стабілізували фінансову ситуацію – це перше і найнеобхідніше, що треба було зробити. Ми виплатили всі видатки щодо захищених статей – це соціальні пільги, заробітні плати, стипендії, тобто заборгованостей по таких видатках немає. Далі була врегульована політична ситуація, що так само є дуже актуальним. Досить серйозно почали працювати з громадським сектором, я думаю, що це є головна передумова того, як далі буде формуватись владний процес, у тому числі кадровий, який зараз багатьох цікавить – громадян, громадських організацій та партій. Напрацьовуємо нову систему роботу, в рамках якої ми маємо в подальшому працювати, тобто нові плани, інноваційні форми. Але зараз всі розуміють яка ситуація в країні, тому мобілізаційні справи та призов військовослужбовців резервістів зараз є надзвичайно актуальними. Я взяв шевство над підрозділами Збройних сил України в Чернівецькій області, Національною гвардією і вирішую комплекс господарських питань для того, щоб вони відбували на східні кордони.

 Ведуча: чи можна конкретніше про співпрацю з громадським сектором.

 Роман Ванзуряк: одне з перших розпоряджень, яке я підписав – це залучення громадських організацій, політичних партій і рухів до процесу формування кадрового забезпечення діяльності ОДА. Ми створили кадрову комісію, не можу сказати, що вона абсолютно на 100% дієва, але принаймні ми визначаємо ряд кандидатур, які будуть обіймати відповідні посади. Далі, ми проводимо досить активні громадські обговорення та громадські слухання в рамках певних галузей та процесів і вирішуємо це спільно з громадськістю. До речі, у нас відбувались такі громадські обговорення щодо утилізаційного збору, ми відправляли відповідні рішення до Кабінету міністрів, до ВРУ як раз напередодні того, як вони у першому читанні приймали ці зміни. Ми проводили громадські обговорення щодо лісового господарства та ряд інших обговорень, які стосуються того, що на сьогоднішній день болить наших громадян. Я думаю, що як раз така форма буде найбільш успішною для визначення політики діяльності ОДА, оскільки ми маємо десь дисорганізований процес і знаємо, що чиновники перестали слухати людей і це відобразилось на тих подіях, які ми мали останні 4-5 місяців. Для того, щоб у подальшому не повторювали такі події, нам треба все робити організовано, злагоджено і саме головне відповідаючи тим стандартам і нормам, які на сьогоднішній день пропонують нам люди.

 Ведуча: команда, яку ви представили на Центральній площі викликала так само і багато критики. Яка ваша реакція на неї?

 Роман Ванзуряк: якої критики?

 Ведуча: якщо почитати коментарі на одному з чернівецьких Інтернет-порталів, то там критики було досить багато.

 Роман Ванзуряк: давайте, я трошки сказу з приводу критики. Є певна категорія посад, які називались у нас «хлібними». І як раз щодо «хлібних» посад, то у мене пропозицій по 15-20 на кожну посаду було від будь-яких діячів. І є посади надзвичайно відповідальні, де немає контакту, скажімо так, з клієнтом і не породжує корупційну схему, то там у нас немає претендентів.

 Ведуча: ви говорите зараз про департамент соціального захисту?

 Роман Ванзуряк: у тому числі і департамент соціального захисту. Там доводиться переконувати і доводиться залучати людей самостійно. Є певна стереотипність у кадровому забезпеченні і в діяльності, але я можу гарантувати, що у нас буде розвиватись робота так само системо, як ми її розпочали. Тут у незалежності від того, яку посаду ви обіймаєте, треба буде просто виконувати свої професійні обов’язки якісно, незважаючи на те, що можуть бути певні пропозиції, тому корупція – це є те зло, яке зруйнувало всю державницьку систему.

 Слухач: меня Ион зовут, с города Черновцы. Первый вопрос: какие у вас планы развития национально-культурных обществ? Второй вопрос о сотрудничестве вашем с руководителями религиозных обществ области.

 Роман Ванзуряк: у нас є визначена і представлена людина, яка буде займатись культурним розвитком області – це Китайгородська Віра Микитівна. Це людина, якій довіряють, яка знаходить розуміння з різними колами суспільствами, вона є визнаний письменник не тільки на Буковині, але й в Україні. Вона зараз напрацьовує як раз ту політику роботи в рамках ОДА, яку фактично представить. Нам потрібно затвердити план заходів. Вона, до речі, ще не приступила до виконання своїх обов’язків, оскільки відбувається ще кадровий процес: спец перевірка та певні визначення. Потім, коли вона приступить та буде легітимізована, то тоді вже можна буде говорити про ці національно-культурні об’єднання, їх залучення до процесу. А що співпраці з громадськими організаціями, то це відбувається фактично кожен день і враховуючи, що у нас багатонаціональний та багатокультурний край, то ми враховуємо це навіть у кадрових призначеннях щодо заступників та інших одиниць, які будуть здійснювати всі процеси. Думаю, що як раз тут у нас проблем не буде. Саме головне, щоб був мир і спокій в нашій державі і тоді ми будемо досить серйозно культурно розвиватись, принаймні не гірше, аніж це було до цього часу. 

 Ведуча: Олена Верига мала б очолити департамент соціального захисту населення, ви її представили на народному віче. Вона відмовилась?

 Роман Ванзуряк: ні.

 Ведуча: а чому ви говорите, що немає людини, яка б працювала.

 Роман Ванзуряк: ні, я вам говорив з приводу пропозицій, які надходили, тобто те, що відбувалось у так званому чорному ящику. Оскільки буває дуже багато бар’єрів та конфліктів, то я змушений все доводити до компромісу для того, щоб починати цей процес. Я озвучую те, що відбувається і те, з чим я кожного дня маю справу і те, що доводиться постійно контролювати. До речі, хочу сказати, що цей процес абсолютно не має складової корупції, тут ніхто нікому нічого не пропонує. Навіть якщо пропонує, то цього не відбувається і щоб ніхто не тішився, що може просунути якусь кадрову одиницю за певний кошт. Навіть не сумнівайтесь, все ретельно перевіряється і визначається, тому що окрім того, що до цього процесу залучені особи ще у нас є люстраційні та антикорупційні комітети, які так само залучені до цього процесу. Я думаю, що кадрова критика змушена бути, без неї ніяк, громадськість у нас має різні думки, але буває і багато зловживання в цьому процесі: коли хтось зловживає Майданом, хтось зловживає певною дотичністю до якоїсь політичної сили чи громадського руху, хтось намагається шантажувати. Але це все вирівнюється, приступимо до роботи і процес буде досить активно відбуватись.

 Ведуча: Тарас Прокоп, який тиждень тому був у цій студії казав, що список представленої вами команди, фактично не був погоджений з активістами Євромайдану у Чернівцях.

 Роман Ванзуряк: у нас так багато всіляких організацій та об’єднань, що я не можу погоджувати з усіма організаціями. Якщо взяти по реєстру, то їх там є більше сотні. Коли я почну з усіма узгоджувати – я буду втрачати у цьому процесі. Зараз приступати до управлінського етапу, до робочого процесу надзвичайно актуально через те, що область фактично місяць була без керівника, а по-друге, нам треба приймати переселенців з Криму і це так само комусь треба організовувати, розумієте? Я запрошував на кадрову комісію всіх: політичні партії, рухи та організації. До речі, у нас є рада Майдану, куди всі входять і рада Майдану представлена у кадровій комісії, тобто коли я приїхав з Києва і був представлений як голова ОДА, я так само зустрівся з радою Майдану, ми обговорили всі питання, я підписав декларацію чесності і в принципі представив людей на Майдані і якщо б були якійсь питання – могли прийти і сказати мені про це. Але не потрібно перетворювати цей процес у якийсь фарс. Є департаменти, де є дуже сильне лобі, особливо департамент охорони здоров’я. вже стільки груп приходило і пропонувало своїх людей, що мені вже було страшно, думаю – що ж там таке відбувається, що вони так просять за тих кандидатів. Але ми вибрали серед наукових кіл людину для того, щоб уникнути певного негативного процесу. Я думаю, що це був правильний вибір, тим паче, що він був погоджений з усіма учасниками цього кадрового процесу. Я не знаю чи є інша форма, але з приводу голів РДА, то тут зрозуміло, що є віче і воно не сфальшоване, воно не спровоковане і дійсно люди обирають серед усіх кандидатів одного, але і щоб не відбувались віче за віче, бо і таке у нас теж відбувається, але там, де є чітко визначені особистості, то ви їх, звісна річ, призначаємо.

 Ведуча: чим особисто ви керуєтесь, коли берете людей на роботу, звісно, окрім врахування думки громадського сектору?

 Роман Ванзуряк: мені надходить дуже багато пропозицій: що це мають бути люди до 35 років, молоді свіжі обличчя. Десь мною сприймається саме такий стандарт, але я хочу сказати, що є посади на яких експериментувати просто неможливо. Якщо ми почнемо експериментувати, то ми багато що втратимо, тому що окрім того, що є дуже багато роботи, нам потрібно готувати так звану платформу до реформ, які насуваються. А вони відбудуться, я думаю, що дуже швидко, бо є великі очікування у суспільства, тому, думаю, що уряд та ВРУ зацікавлені у тому, щоб ці реформи відбулись у найшвидшому режимі і щоб вони були позитивні. І звісно, що ОДА по всій Україні мають забезпечити цей етап переходу навіть до реформи місцевого самоврядування, про яку уже так багато говорять.

 Ведуча: у нас були директори департаментів в ОДА, які входили до Партії регіонів чи входять досі – це зараз неважливо, тобто йдеться про так звані політичні посади. Але буди директори департаментів, які не були політичними, наприклад, департамент агропромислового розвитку чи соціального захисту населення. Це була така принципова позиція: звільнити всіх тому що працювали у попередній владі?

 Роман Ванзуряк: якщо мені довірили керувати ОДА, я думаю, мені мають довірити визначати певні кадрові позиції, узгоджені з усіма. Я у свій час, коли закінчував Академію державного управління при президентові України, написав магістерську роботу, яка як раз стосувалась кадрового відбору та оцінки персоналу і базувалась на канадській моделі. Добре знаю, який підхід має бути до формування кадрів. На жаль, до такого підходу ми будемо йти ще довго, але є загальні елементи, які мають бути визначені. У любому випадку людина має бути вмотивована, тобто якщо людина не вмотивована, то далі говорити навіть немає сенсу. У любому випадку людина має мати інтелектуальний потенціал, вона має мати набір елементарних компетенцій для того, щоб керувати. Є профільні галузі, є гуманітарні галузі, де у принципі можна експериментувати і, як звикли у нас казати, підбирати ефективних менеджерів для того, щоб вони розвивали певну галузь. Але якщо ми говоримо про департамент фінансів – там просто не можна експериментувати, це є злочин, тому що там багато фінансових документів і треба готувати дуже і дуже багато документів, тому експериментувати на таких позиціях не можна. Тому ви виходили з того, які люди, який набір компетенцій, що необхідно зробити, враховуючи планові завдання та очікування людей, і відповідно так і діємо.

 Ведуча: голови РДА звільнені. Коли будуть призначені нові і яких би людей хотіли бачити там, в районах?

 Роман Ванзуряк: деякі кандидати на голів РДА вже були подані, вони були визначені як раз на вічах. Там, де не було конфліктної позиції, де не було двох-трьох віч, то там вони подані й Адміністрація президента проводить ряд заходів щодо подальшого їх призначення. Там, де є конфліктні позиції і кадрова комісія ще не визначилась – там ми доходимо до консенсусу. Я вас запевняю, що цей процес буде прискорений, я думаю, що ми вирішимо всі нагальні питання, тим паче, що ми поставили виконання обов’язків на декількох осіб, просто змінили їх, з якими ми можемо спілкуватись і те, що нам дозволяло законодавство кадрово зробити. Тобто, процес рухається, сказати, що ми десь застрягли – не можна. Єдине, що я хотів би, щоб команда в повній мірі приступила до виконання обов’язків і щоб ми напрацьовували та реалізовували нові системні зміни.

 Ведуча: з якими труднощами та складнощами зіткнулись, коли приступили до роботи в ОДА? До початку ефіру ви говорили про складну роботу апарату.

 Роман Ванзуряк: не тільки апарату. Є дуже багато людей, які знаходяться у стадії визначення: чи вони будуть чи не будуть, чи їх змінять чи їх не змінять. І це деморалізує певні складові і не дає можливості рухатись вперед. Тим паче, сьогодні був яскравий приклад, коли ми проводили робочу нараду з переселенцями з Криму і були керівники департаментів та підрозділів, які відповідають за цей процес. І ми, коли почули один одного, почали розуміти чого вони хочуть і чому не вирішуються поточні справи і ми вже напрацьовуємо іншу логістику цих взаємовідносин. Знаєте, треба просто вийти з кабінетів на вулицю і подивитись що відбувається. Це банально, але взаємозв’язок має бути дуже активним. До речі, я хочу сказати, що у роботі з переселенцями самі активні і самі позитивні в цьому процесі – це координаційний центр, це волонтери. Чому? Тому що вони вмотивовані, хоча їм ніхто не платить заробітну плату

 Ведуча: це ідейна вмотивованість.

 Роман Ванзуряк: так, і саме це я б хотів бачити в рамках ОДА і незалежно від того скільки буде скорочено посад і скільки буде. Є якась крайня необхідність, але люди, якщо будуть мати закладений сильний мотиватор, стимул, то тоді ми можемо говорити про професійність і престижність державної служби, про поступ та рух вперед.

 Ведуча: щодо вмотивованості, то це, мабуть, тема окремого ефіру, бо хто має вмотивовувати людей і чим їх вмотивовувати, адже самовмотивовуватись довго теж не зможеш, правильно?

 Роман Ванзуряк: знаєте, перебуваючи на Майдані та бачачи, які відбуваються певні процеси, коли розвантажують транспортні засоби з дровами за 3 хвилини. Одна людина написала у Фейсбуці про те, що Майдан в чергове демонструє, що влада Україні не потрібна. Дійсно, на скільки люди були самоорганізовані, на скільки вони були активними там, що вони фактично створили міні-модель держави і нам є чому повчитись. Я думаю, що саме з такої форми треба виходити, коли формується нова влада.  

 Ведуча: прем’єр-міністр говорить, що ОДА не потрібні і їх варто переформатовувати. Яка ваша думка з цього приводу?

 Роман Ванзуряк: абсолютно вірно. Про це, і я в тому числі, говорив уже давно. Є кілька концепцій зміни ОДА і переведення їх у площини місцевого самоврядування. Єдине, що треба підібрати унікальну модель, яка підійде абсолютно всім регіонам. Одна спроба вже була і вона була невдалою через те, що десь зазіхали на зміни меж областей. Ця спроба в любому випадку має бути реалізована, тому що децентралізація – це те, що зараз дуже необхідне і всі розуміють, що тримати всю владу в Києві це вже не актуально і це потрібно змінювати дуже швидко. Люди у нас активні, думаю, що самоорганізовуватись будуть, будуть створювати нову форму влади і процеси будуть позитивно розвиватись. Тим паче, що ми маємо досвід Польщі, яка перейшла на європейську модель буквально за 3-4 роки. 

 Ведуча: і Україна, і суспільство, на вашу думку, вже готові до таких змін?

 Роман Ванзуряк: так.

 Ведуча: побутує думка, що таку реформу варто розпочинати з РДА. Як ви думаєте?

 Роман Ванзуряк: а база для управління ОДА як раз РДА, тобто залишати обласну без районних немає сенсу, втрачається суть управління. Тобто, якщо змінювати – то змінювати все, якщо частково змінювати – тоді буде дисбаланс. Це моя думка. Тим паче, що концепції, на скільки я там з ними знайомий, не передбачають залишення ОДА і ті моделі щодо залишення  - вони передбачали тільки контроль за дотриманням законодавства і все. А на районних та обласному рівнях, щодо обранців місцевого самоврядування, то тут все зрозуміло – вони мають мати повноваження, вони мають мати виконкоми, комунальні підприємства, установи і самостійно виконувати та формувати бюджети та плани, які вони самі собі намітили.  

 Слухач: мене звати Іван. Чи займається голова ОДА спортом і яким саме? Як планує розвивати спорт у сільській місцевості. А ще мене цікавить соціальна підтримка ветеранів. Дякую. Чого пан губернатор очікує від завтрашнього засідання сесії обласної ради?

 Роман Ванзуряк: на жаль, я зараз не маю часу займатись спортом, його дуже люблю, займався різними видами спорту на любительській основі. Звісна річ, я ж вийшов з команди спортсмена і тому спорт для мене є надзвичайно актуальним, працюємо над тим, як він буде розвиватись та функціонувати. Учора я мав зустріч з представниками ФК «Буковина» і з президентом футбольної ліги України. Ми досить довго спілкувались про те, які перспективи розвитку у ФК «Буковина» і визначили як ми рухаємось, як будемо здійснювати у рамках виконання тих завдань, які поставлені, щоб діяв та функціонував наш клуб, який має досить непогані результати. З приводу сесії обласної ради, ми приготували зміни до комплексної програми «Турбота», якими передбачається надання соціальних пільг переселенцям з Криму. Там передбачені кошти в розмірі 1,5 мільйони гривень, думаю, що вони будуть найближчим часом скеровані на потреби людей для того, щоб ми могли їх підтримати і вони комфортно себе почували на території Буковини. Я вже казав, що їх є 109 чоловік і їм надається всіляке сприяння, допомога, бо ми розуміємо, що маємо стати донорами, підтримкою для цих людей. Щодо ветеранів – є окрема програма, функціонують спеціалізовані підрозділи, які надають передбачену законодавством допомогу. Ми теж маємо ряд зустрічей, я спілкувався з головою асоціації ветеранів, ми напрацьовуємо проекти взаємодопомоги, які так само будуть представлені пізніше.

 Слухач: мене Василь звати. Як пан губернатор буде сприяти розвитку ФК «Буковина»?  

 Ведуча: щойно про це говорили, ви, мабуть, прослухали.

 Слухач: а чи планує він завтра бути присутнім на футбольному матчі?

 Роман Ванзуряк: я дуже хотів би бути, але там є ряд заходів: сесія обласної ради, приїзд міністра інфраструктури і розвитку, і ми будемо з ним мати зустріч. Якщо у мене буде час, то ми заїдемо та відвідаємо матч, тим паче, що я частково фанат футболу. Щодо вирішення проблем футбольного клубу, я казав – нам треба напрацювати план дій і вибудувати правильний менеджмент. Учора була інформація, де я свою думку з цього приводу висловив, а те, що влада не буде осторонь підтримки ФК – це факт.

 Ведуча: влада буде готова виступати як посередник між ФК та підприємцями, які будуть готові його підтримувати чи плануєте з обласного бюджету виділяти кошти?

 Роман Ванзуряк: я не буду користуватись адмінресурсом для того, щоб поповнити коштами футбольний клуб. Якщо ми не змінимо саму концепцію та логіку роботи, то ми нічого не отримаємо. Всі ФК на заході працюють як акціонерні товариства, тобто вони працюють на комерційній основі – є менеджмент і є логістика, думаю, що тут це ключ вирішення цих питань.

 Ведуча: як проходить ваша співпраця з керівниками контролюючих та правоохоронних органів?

 Роман Ванзуряк: досить плідно. Я дуже радий, що нові керівники правоохоронних відомств розуміють ситуацію, досить глибоко її вивчають та досить оперативно працюють. Є ряд їх заходів, які націлені на боротьбу з корупцією, з хабарництвом і я думаю, що якщо їх робота буде так розвиватись і далі, то ми будемо мати дуже непогані результати на виході.

 Ведуча: запитання з Фейсбуку: Михайло Шморгун питає чи знімете ви з себе повноваження голови обласної організації Удару?

 Роман Ванзуряк: я б дуже хотів, щоб сама політична партія та її конференція це зробила. Дійсно, важко бути партійним діячем чи бути в політиці і здійснювати державні функції. Я всім говорив і продовжую говорити, що я на даний час не є політиком. Вісна річ, я не тримаюсь на усілякі посади, але якщо це питання буде обговорюватись на політраді і буде запропоновано – я складу повноваження з себе. Перебуваючи на посаді обласної організації, не здійснюючи ніяких партійних функцій, поки що воно не заважає. Якщо буде заважати – я тоді складу повноваження однозначно.

 Ведуча: до речі, а за ВРУ не сумуєте?

 Роман Ванзуряк: у ВРУ є свої плюси та мінуси, але, я думаю, якщо ти хочеш набувати досвіду і якщо хочеш бути реалізованим у державницькому процесі та створити навіть подальшу кар’єру, то потрібно починати набувати досвід саме в такий час і в таких процесах і на таких посадах.

 Ведуча: Людмила запитує у вас: сьогодні на прес-конференції ви заявили, що нині час не шикувати, а затягти паски. З цього приводу питання: які статки ви маєте? І чим ладні пожертвувати задля жорсткої економії?

 Роман Ванзуряк: якщо хтось слідкував за моєю діяльністю, як народного депутата, то ми відмовились від усіх пільг, які на той час були передбачені та від усієї фінансової допомоги, яка там була передбачена – на оздоровлення та на проживання. Ми починали свою каденцію у ВРУ саме з такої жорсткої економії, враховуючи той стан справ, який був на той час в державі. За два тижні, от як раз сьогодні мені дали підписати відповідні фінансові документи, 168 гривень було витрачено на паливо на автомобіль. Я дійсно здійснював рух по області, але витрат було мало і ми як раз на цьому економимо. І економлю не тільки я, а всі. У подальшому так саме, де можна буде зреалізувати ефективну економію, ми будемо її реалізувати. Є відповідний план заходів, тобто ми передбачаємо найближчим часом зекономити 13 мільйонів гривень.

 Ведуча: на чому?

 Роман Ванзуряк: на всьому. Оптимізувати той ресурс, який на сьогоднішній день є.

 Ведуча: чи будуть скорочувати спеціалістів усіх структурних підрозділів ОДА?

 Роман Ванзуряк: це питання буде досконало вивчатись, нам потрібно зрозуміти для себе які функції необхідно виконувати і під ці функції ми будемо планувати кадрове забезпечення. Дійсно, будуть реорганізовані певні департаменти і вже є певні пропозиції з уряду та адміністрації президента. Під вимоги сьогоднішнього дня ми будемо робити певні ліквідації та реорганізації. Дійсно, апарат роздутий, дуже багато функцій, які зараз здійснювати просто не потрібно.

 Ведуча: наприклад.

 Роман Ванзуряк: наприклад, видруковувати коментарі та приносити, писати якісь тексти, здійснювати незрозумілу роботу щодо моніторингових заходів. Зараз треба звузити коло повноважень та кадрів, які мають працювати суто для фінансової стабільності та економічного розвитку. Тобто, є пріоритетні напрямки діяльності і я б хотів їх визначити, я про них говорив – це є інвестиції, і це є економіка. Якщо ми зараз цього не зробимо, не виставимо відповідні маячки, системи індикаторів, ми просто не будемо розуміти куди ми рухаємось. 

 Ведуча: повертаючись до запитання Людмили, чим ви готові пожертвувати задля жорсткої економії?

 Роман Ванзуряк: що буде необхідно – тим буду готовий.

 Ведуча: яка зарплата у голови ОДА?

 Роман Ванзуряк: я ще не знаю, чесно. Вона стосується надбавок та вислуги державного службовця. Поки не склали з мене повноваження народного депутата, то я отримував зарплату у касі ВРУ. Цього тижня це питання буде вирішено і я зможу дати відповідь на це питання пізніше, але враховуючи бюджет, думаю, що ця зарплата буде не високою.  

 Ведуча: ще одне запитання з мережі: Ярослава цікавить чи ви особисто веде свою сторінку у ФБ?

 Роман Ванзуряк: так.

 Ведуча: знаходите на це час?

 Роман Ванзуряк: не зовсім. Є люди, які здійснюють цей процес для того, щоб відбувалась комунікація. Звісна річ, я це перечитую, я говорю як це робити, я отримую повідомлення і відписую по мірі можливості. Але мені у цьому допомагають.

 Ведуча: тобто не ви особисто набираєте тексти?

 Роман Ванзуряк: я користуюсь Фейсбуком, абсолютно знаю та розумію логіку. Єдине, що ми змушені були згорнути діяльність, тобто попередню сторінку, через те, що було дуже багато спаму і це заважало працювати. І це було призупинено, оскільки мою сторінку просто заблокували. Зараз вона відновилась у статусі голови ОДА і вона потрібна для того, щоб ми розуміли, що люди пишуть, бо часто-густо буває так, що сказати не можуть, але напишуть. Для кращої комунікації ми будемо встановлювати і гарячі лінії і працювати з громадськістю, щоб розуміти чи є рішення, чи вони доходять до своєї мети чи вони просто декларуються. 

 Ведуча: є думки, що ви і ваша команда – це тимчасове призначення до виборів президента. Ви готові до того, що ця посада може бути для вас тимчасовою?

 Роман Ванзуряк: так, звісно. Готовий.

 Ведуча: якою ви б хотіли бачити Буковину, якою ви б хотіли її зробити? Окресліть три конкретних кроки, три конкретні дії, які ви будете робити допоки будете головою ОДА?

 Роман Ванзуряк: я вчора мав спілкування з досить цікавою людиною, це один з потенційних інвесторів для Буковини, який сказав мені речі, які заставили мене задуматись. Коли ми говорили про те, яким чином інвестовувати у різні галузі, він говорив, що питання взагалі не в коштах. Він казав, що є три аспекти, якими керується він і його люди. Перше – це природа, планета, друге – це люди і третє – це прибуток. Тобто комплексний підхід дозволяє йому вирішувати надскладні завдання і це дуже успішна людина. Це менеджер, в якого потрібно переймати досвід того, як бути ефективним і як ефективно розвивати свою компанію. Тому, виходячи, з цих критеріїв, я думаю, що Буковина має бути активною, толерантною, самодостатньою. Я думаю, що виходячи з цих позицій, ми будемо мати досить непоганий край, але зараз треба акцентувати увагу на тому, що є економічні проблеми і буковинці зараз мають працювати над тим, щоб у нас був виробничий базис, у першу чергу, щоб ми використали весь економічний потенціал. У нас все для цього є, щоб ми це зробили. Головне, що влада зараз має зробити – це закласти певні стимули, є зразки і моделі, які зараз потрібно реалізувати, в тому числі, і щодо позбавлення монополій, залучення інвестицій та боротьби з корупцією. Якщо ми ці аспекти зреалізуємо, то будемо мати прекрасну Буковину. Вона і є прекрасна, тобто ніхто не сумнівається. Єдине, що нам треба набувати більше економічного потенціалу і забезпечення. Тобто, люди мають бути самодостатніми і тоді буде реалізовуватись все, що необхідно.

 Інформаційний партнер програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ www.buknews.com.ua

1